TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 wrz 2019, 05:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 sty 2016, 03:39 
Offline

Rejestracja: 21 sty 2016, 18:09
Posty: 8
Witam mam problem w programie pro100 z elementem w szafie pod kątem 45. Góra szafy idzie pod skosem dachu i podczas projektowania program uważa że ten element jest w kolizji z małą przegrodą poniżej a widać doskonale że tak nie jest. Program przyjmuje ten element w całości za kwadrat i z tego powodu wynika ten konflikt. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem aby nie pokazywało kolizji ? Załączam obrazek.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 203
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
ten typ tak ma :D
taki urok tego programu że widzi tylko bryły w kwadracie
musisz przegrodę dosuwać na "czuja" w maksymalnym powiększeniu

a tak przy okazji mam pytanie , jest jakiś program w którym nie ma tego problemu ze skosami ? a za razem najbardziej podobny do pro100

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 09:42 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 115
jest ale nie za cenę pro100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 11:27 
Offline

Rejestracja: 21 sty 2016, 18:09
Posty: 8
Ok dzieki za odpowiedź :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 16:18 
Offline

Rejestracja: 21 sty 2016, 18:09
Posty: 8
A wie ktoś jak zmusić program do ignorowania kolizji elementów? ale tak aby myślał po zmianie ustawień że jest już ok. Bo gdy występuje kolizja dwóch elementów to nie chce wyrównywać krawędzi nowego elementu, traktuje ten stary element tak jakby nie istniał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 203
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Jester pisze:
jest ale nie za cenę pro100

to oczywiste że będzie droższy
jaki program miałeś na myśli ?

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Mati1989 pisze:
A wie ktoś jak zmusić program do ignorowania kolizji elementów?[…]
A tak dokładniej to o co chodzi? Bo jeśli chodzi o to aby (na powyższym przykładzie) program uznał, że już nie ma kolizji to wystarczy, że zgrupujesz te dwa elementy. I wtedy będzie to traktowane jak jeden element.
Nie wiem jaką wersję programu masz ale w najnowszej jest tak, że jeśli dwa elementy są w kolizji to podczas przesuwania kolidują one tylko ze sobą. Nie kolidują automatycznie z innymi elementami w okolicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 22:36 
Offline

Rejestracja: 21 sty 2016, 18:09
Posty: 8
Właśnie chodzi o to że nie moge zgrupować bo wcześniej chcę dokładnie ustawić ten element. I w sytuacji gdy jest wszystko ok i nie ma kolizji program pomaga w wyrównywaniu krawędzi elementów lub też jesli element chcemy idealnie prostopadle dosunąć go do drugiego elementu. A gdy jest kolizja elementów to ta pomoc już nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2016, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Aby ustawić elementy w pomieszczeniu ze skosami robimy sobie wcześniej taką ścianę ze skosem. Poniżej jest to element w kolorze zielonym (formatka o grubości 1 mm).
Załącznik:
Jak ustawiać pod skosem.png

I na jej podstawie ustawiamy sobie wysokość (w tym przypadku) elementów. A w "Edytorze kształtów" mamy kąt pod jakim ustawić element pod skosem. Mamy też tam jego długość.

Aby dobrze dosuwać elementy, które mają być w kolizji to podczas przesuwania elementu trzymaj wciśnięty klawisz Shift. Nie ma znaczenia, który to klawisz lewy, czy prawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2016, 11:37 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 115
darecki pisze:
jaki program miałeś na myśli ?

np. TopSolid, są też inne w podobnych cenach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group