TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 11:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
Post: 31 paź 2016, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 103
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
aaaaaa ledy sam ogarnołem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2016, 22:59 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 23:11
Posty: 73
Lokalizacja: polska
Zawód: STOLARZ
Danio. To dlaczego nie zaprotestujesz "realnie" rezygnując z pro 100 ? Tylko nie mów że kdmax ma za dobre rendery , bo można ograniczyć ich zajebistość .

Co to za bos internetowy ? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2016, 07:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 903
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
PBstol pisze:
Omen pisze:
i w odpowiedzi jeden plik od nich. I też będę się cieszył dopiero w środę.

Nad tym plikiem jeszcze pracują:)
Zmartwię Ciebie i innych. Oni jeszcze nie pracują nad tym plikiem, który mają wysłać do mnie. Zrobią to dopiero jutro (środa) i wtedy go wyślą. Ale ja dopiero wezmę się za to wieczorem bo jutro bardzo ciężkie montage. Dosłownie ciężkie bo gratów bardzo bardzo dużo, a to 4 piętro i do tego bez windy. Samego wnoszenia będzie pewnie ze 3 godziny :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2016, 20:44 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 244
Lokalizacja: Rzeszów
PBstol pisze:
[quote="Stol-Art" dzięki któremu zarabiasz.

Właśnie dlatego potrzebna jest konkretna rozpiska. Teraz trzeba dłubać ręcznie i tracić na to czas.
Powinno się jedynie myśleć projektując. Później klika kliknięć, żeby coś wygenerować i gotowe.[/quote]


Właśnie szukam teraz programu, który to zrobi. PRO100 z całym szacunkiem za te pieniądze nigdy tego nie zrobi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2016, 21:12 
wojtek007 jakiej rozpiski szukasz BARDZO prawdopodobne że dostarczę rozwiązania jakiego potrzebujesz


Na górę
  
 
Post: 01 lis 2016, 22:15 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chyba taniej go wyjdzie dokupić plugin od kolegów zza wschodniej granicy;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 07:24 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Albo poczekać na v6 bo ma tam być rozpiska. Rozpiska raczej będzie słaba, ale excelem będzie można nią nieźle podrasować.

Ja się zastanawiam jak oni zrobili v6 bez nas, domyślam się że musiało się to dziać na forum zza wschodu bo tam mają to bardzo rozbudowane.
Może gdyby u nas było takie forum przystosowane pod pro100 to też by się zrobiła dyskusja o ulepszeniach i lepiej by prace szły.

A może by tak skoczył do krakowa na ul wenecja , zapytał grzecznie o co kaman i jak by była zła odpowiedź to powiedzieć co sie myśli :) a na koniec kupić od reki v6 i bede miał jako pierwszy ;)

Jeszcze nie wykorzystałem darmowego szkolenia w krakowie po kupnie programu, ale bardziej by pasowało zrobić szkolenie im :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
No dobra przyszłam się pochwalić ze właśnie zainstalowałam nową wersje + Kray-a ..na razie szukam zmian co się zmieniło i jak bardzo i czy wogóle :D .......musze się troche pobawic....ogarnąć i dam znać

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 15:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Rozpiski brak. Już mi napisali "pracujemy nad tym".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Puki co....kokard mi nie urwało...opcja zamień owszem jest ...ale jak to zrobić?jeszcze nie doszłam....panorama projektu fajna sprawa choć jakoś dziwnie zniekształcona...ale oczywiście kombinuje i dochodzę może to ja coś robię źle....funkcja "rozwal"lub jak to woli explode jest ,choć w pluginie explode jakoś mocniej się to" rozwalało"....z oświetleniem również próbuje dojść do oczekiwanego efektu....takze narazie testuje...

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 19:47 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 578
Lokalizacja: SANOK
to macie już tą nową wersję z tymi lepszymi Renderami ?? pochwalcie się jakąś wizualizacją :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Kilka szybkich zrzutow moze kogoś zaintersuje...
tak wygląda w programie Obrazek
Kray niska jakosc 800x600 3 minuty Obrazek
srednia jakosc 800x600 8 minut Obrazek
najwyzsza jakosc 800x600 15 minut Obrazek
jakosc hd 1920x1080 "robilo sie 30 minut Obrazek
wg takich ustawien Obrazek
Oczywiście kombinuje jeszcze z ustawieniami..projekt akurat taki nijaki ale akurat taki musiałam zrobić ;)

To co doszło w menu...
Obrazek Obrazek Obrazek

Jak zamienic fronty lub uchwyty jeszcze nie doszłam....

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 136
Lokalizacja: Europe
ylona pisze:
tak wygląda w programie

tak wygląda w programie + environments + Domknięcie środowiska
Obrazek
KRAY na windows xp nie działa :(
ylona pisze:
Jak zamienic ------ nie doszłam....

Aby korzystać z wymiany uchwytów lub fasad
trzeba najpierw skonfigurować pozycjonowanie
i zapisać dostrojony obiekt w bibliotece
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Fenkju za podpowiedz ;D....spodziewałam się ze będzie to działało zdecydowanie lepiej- prościej....żeby wymienić uchwyty trzeba rozgrupowac cała szafkę,ustawić poprawie uchwyt ...zgrupować

Dobrze ze mam win 10 wiec Kray działa...co do programu to muszę się jeszcze "pobawić " i 'zapoznać"

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 21:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W swoich projektach uchwytów nawet nie wrzucam. Szkoda czasu:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 715
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
czyli wszystko dalej wyglada jak w simcity4. Myślałem że chociaż podobnie bedą wyglądać wizualizacje jak w kd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
PBstol pisze:
W swoich projektach uchwytów nawet nie wrzucam. Szkoda czasu:)


Ja również nie często to robię bo w pro100 strasznie czasochłonne...i z reguły wstawiam fronty z pochwytem ...ale są klienci którzy przychodząc do salonu obejrzeć wizualkę chcą zobaczyć jak będzie kuchnia wyglądać z takim uchwytem a jak z innym....i bardzo często chcą abym zrobiła to odrazu ,przy dużej kuchni jest to sporo zabawy i schodzi się czasowo....a wiadomo klient siedzi i czeka ,człowiek się denerwuje i chce przyśpieszyć ale w pro100 się nieda kilkoma kliknięciami zamienić uchwytu lub frontów...a sami doskonale wiecie jacy są klienci....pol godziny na uchwyty..pol godziny na zmianę frontów..przy okazji coś się źle zgrupuje...albo rozsypie....


W nowej wersji ma to działać lepiej i wczoraj z pomoca ecru dowiedziałam się jak to robić szybciej .....wkrótce maja tez "wypuścić"na YT filmiki z opisem funkcji i nowe biblioteki....przy podmianie uchwytów aby działało to właściwie musiałam trochę "uporządkować' w bibliotece z uchwytami i działa jak powinno ...jeszcze muszę przyzwyczaić się i nauczyć samych ustawień co z czym aby wyszło to co oczekuje.

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Ostatnio zmieniony 04 lis 2016, 09:19 przez ylona, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
kubik pisze:
czyli wszystko dalej wygląda jak w simcity4. Myślałem że chociaż podobnie bedą wyglądać wizualizacje jak w kd


Wydaje mi się ze kwestia ustawień i zabawy z ulepszaniem wizualki i można będzie coś z tego programu "wykrzesać" ładniejszego...to co zamieściłam wyżej to
tak na szybko wstawione tylko w kray i koniec...,wiec i efekt nie powala ...jak znajdę dłuższą chwile to pobawie sie z ustawieniami , pokombinuje i zobaczymy...

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 977
Lokalizacja: K/ Krakowa
Długo wyczekiwane nowości w wersji 6 to m.in.:
- podmiana brył (m.in. frontów i uchwytów) Działa świetnie... Podmiana frontów działa fajnie choć nie do końca wiem jak korzystać z okienka "ZMIANA" ale jeśli szafka ma default front whit hendle element zawsze jest poprawnie obracany i nawet przy szafkach narożnych można wymienić front.
- mapowanie środowiska (n.p. efekt chromowań) nie dopatrzyłem się tego...
- ambient occlusion (lepsza jakość standardowej wizualizacji) Tu racja w 100% lepsza niż z render KRAY

- bryły obrotowe (w tym łatwa konstrukcja narożników np. łączenia listew) Świetna rzecz możliwość robienia listew paneli na szafki ... Czy np poręczy do schodów giętch i wiele więcej... napewno nie sprowadza się to do elementów toczonych
- tekst 3D Działa przyzwoicie i ma możliwość np edycji po czasie tekstu bez całkowitej zmiany.
- narzędzia dystans i dystrybucja Można ustawić np na wysokość jednym kliknięciem by półki były równo rozstawione w szafie.
- roztrzel (ułatwia tworzenie dokumentacji montażowej) Działa jednak ja jakoś nie widze u siebie zastosowania tego na ten moment.
- obrót z myszy Funkcja obracania z ręki fajna choć brakuje informacji o jaki kąt obracasz.
- powiadomienia mmm czy chodzi tu o powiadomieniu o nowszej wersji... ?

- eksport projektu do panoramy 3D Eksport do HTML fajny jednak grafika powinna mieć nieco lepsza jakość a przynajmniej taką jak render z pro100. Brakuje też możliwości zdeklarowania miejsca w którym jest obserwator przez co zdarza się że np ekran obracany jest wg punktu na którym jakiś element...
- eksport w formacie obj Działa i pliki są czytelne jednak nie jest sprzęgnięte z plikami MLT przez co nie ma eksportu urzytych tekstur więc jeśli ktos chciałby urzywać funkcji do zewnętrznego renderu to jednak sporo pracy jeszcze pozostawoło by przy ponownym teksturowaniu... mam nadzieje że funkcja zostanie rozwinięta.
- import/eksport cenników nie urzywam programu do wycen i nie potrafie nic o tym powiedzieć.
- zwiększenie kąta świecenia świateł Daje większe możliwości jeśli chodzi o oświetlanie i na pewno pomaga przy renderowaniu w KRAY

Interfejs użytkownika:
- widoczność osi sceny/elementu Swietna rzecz pozwala łatwo zorientować się w tym która stona gdzie. Jenak na targach pamiętam że mowa była jeszcze o tym że program będzie zawsze "wiedział" gdzie ma głębokość a gdzie szerokość. Tego niestety nie zauważyłem w programie.
- kolory ułatwiające orientację jak wyżej...
- przesuwanie/obrót z klawiatury (Alt) Unowocześnienie tego co było w 5,45 warte przyswojenia podczas rysowania.
- powiększenie uchwytów mmm o jakie uchwyty chodzi? jeśli drzwiowych to nie wiem jak korzystac jeśli o te których urzywamy przy obracaniu i zmianie rozmiaru elementów to oki tyle że chyba można było to robic w poprzenich wersjach.
- edycja zablokowanych grup przydaje się przy np podmianie frontów.
- niezależny obrót zaznaczonych elementów mmm nie wiem o co chodzi...?
- odrotowywanie/zerowanie obrotów mmm przydatne jesli dopasowywujem drzwi do szafki narożnej...
- nowy mechanizm przyciągania do elementów bez kolizji Niestety jeszcze nie taki który pozwala wyjść poza obrys kwadratowych elementów obróconych np o 45stopni

Poprawiliśmy również działanie funkcji:
- przyspieszenie wczytywania bibliotek mebli i elementów Sam program działa sporo wydajniej.
Mniej przycięć szybsze wyświetlanie...

- zwiekszona stabilność przy dużych projektach (undo)

Render przez program pro100 a nie kray działa fajnie i dobierając ustawienia można uzyskać fajne efekty. Niestety lepsze niż przez sam moduł KRAY a przynajmniej nie udało mi się uzyskać nic co przypominało by rendery z strony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 262
Lokalizacja: Szczecin
Marek Mitoński czyli jak dobrze zrozumiałem, wizualizacje z pro100 lepiej wychodzą , a z kraya gorzej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 977
Lokalizacja: K/ Krakowa
Na ten moment nie udało mi się lepszej zrobić...
Na stronach Kray są przykłady i są piękne mi nadal wychodzą cukierkowe śmieszne...

Dziś rozmawiałem z Ecru i tworzą poradniki i mam nadzieje że sporo ułatwią pracę a przynajmniej pozwolą osiągać lesze efekty.

Niestety nie działa to na zasadzie kliknij renderowanie i zrobione :) Tu już trzeba dodać światło i inne elementy o których nie musi się myśleć w samym programie. Na razie się nie zrażam bo zapewne trzeba się podszkolić dodać to i tamto i testować konfigurację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 262
Lokalizacja: Szczecin
Rozumiem. Mógłbyś wstawić przykładową wizualizację z programu i z rendera ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 15:48 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
A jest jakas różnica kray2 a kray3 ? bo takie są na stronie www.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 16:42 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Może ktoś wrzucić wizkę tego samego projektu w starym i nowym pro100?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Cytuj:
- mapowanie środowiska (n.p. efekt chromowań) nie dopatrzyłem się tego.


Zerknij na zdjęcie .... zaznaczyć domkniecie -odbica -mapowanie środowiska i trzeba zaznaczyć odpowiadający "filtr."...i pokombinować który bardziej odpowiada

Obrazek

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 136
Lokalizacja: Europe
MarekMitonski pisze:
- mapowanie środowiska (n.p. efekt chromowań) nie dopatrzyłem się tego...


Obrazek

działa tylko na 3D i giętych elementach, Element musi być z odbiciem

Drzwi w lodówce - effect chrom - map environments


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 977
Lokalizacja: K/ Krakowa
tak na szybko...

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 262
Lokalizacja: Szczecin
Marek Mitonski to jest wizualizacja z programu, czy z kraya ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 136
Lokalizacja: Europe
5.45 vs 6.00
standardowy fotorealizm z programu
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lis 2016, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 977
Lokalizacja: K/ Krakowa
No właśnie z KRAY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group