TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 wrz 2019, 06:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
Post: 28 mar 2019, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Kilka dni temu przesiadłem się na najnowszą wersję PRO100 i pytanie do Was, czy ktoś jest w posiadaniu modeli 3D frontów i chciałby się podzielić. Najbardziej zależy mi na froncie z pochwytem ale inne też mnie interesują. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Robert.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 05:45 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
https://szybkiplik.pl/download/c51def43 ... f4c4b.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Dzięki Danio! Nie żebym nie był wdzięczny, ale na Twoich wizualizacjach wyglądają ciut inaczej, ten z pochwytem zbudowany jest z kilku elementów (taki kiedyś sam sobie zbudowałem) a ten frezowany wraz ze zmianą wymiaru zmienia się ramka. Może ja coś źle robię ale to pierwsze kroki na nowym PRO100 i tak po prawdzie nie mam kiedy przysiąść.
Robert.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 08:37 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Jeden wstawiłem taki który jest z jednego kawałka i tam nic nie zrobisz by się ramka nie zmieniała. Większość to jest zbudowana z kilku elementów i się ramka nie zmienia. A z pochwytem mam cały czas ten sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
bosman170 a nie zrobiłeś przypadkiem takiego "błędu" z obrotami http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=721&p=16392#p16392
i ten:
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=3016&p=38595#p40281


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Danio to jak to robisz, że na wizualizacji widać front z pochwytem jako jeden element i co zrobić aby fronty obok siebie były bardziej widoczne jako osobne elementy, zwiększyć fugę z 1 na ile?
Omen, nie robię takiego błędu, o tym o czym piszesz wiem szczerbol . Możesz sam sprawdzić kilka postów wyżej co podesłał mi Danio i sam sprawdzić, a nóż jednak robię jakiś błąd :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 707
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Bosman chodzi ci o taki front. Jeżeli tak to musisz najpierw w edytorze kształtu zrobić front w przekroju a później rozciągnąć.
A szczeliny ustawiam na 2 mm na stronę i wychodzą na wizualizacji.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 19:32 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Bosman mam wylaczone kontury i 3mm miedzy frontami. Możesz dac 4mm to będzie jeszcze bardziej widoczne. Oswietleniem sterując chyba też zmienia sie widoczność szczelin ale nie pamiętam dokładnie bo wizualizacje robię tylko w Krayu. W Krayu te szzczeliny też widać inaczej niż bez kraya. Do krakowa na szkolenie jedź :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Kubik, dokładnie o taki front mi chodzi. Twój sposób przerabiałem, problem jest z nim taki, że zmieniając wysokość frontu będzie się zmieniać kształt „frezu” zęby nie było problemu front musiałby składać się z dwóch części, części „płaskiej” bez blokad tylko z blokadą grubości i części z „frezem” z blokadą wysokości i grubość. Zastanawiam się nad zakupem pełnej biblioteki CORWIN, bo tam są różnego rodzaju fronty 3D no i oczywiście setki mebli ale trochę mi szkoda bo mam swoją bibliotekę mebli.

Danio, ja mam przerwy między frontami 4 mm i na wizualizacji to jest różnie, ale muszę po prostu poćwiczyć. Że tak zapytam, do czego służy ta opcja we właściwościach materiału „fuga” i „kolor fugi”, co do szkolenia w Krakowie Ty byłeś, czy sam dochodziłeś do sedna sprawy, poza tym mam dość daleko i nie mam czasu.
Robert.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 12:57 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Fugę rób tylko w płytkach lub panelach podłogowych, fugi będziesz widział jak wpiszesz wymiary płytek np 300x300 lub 0x0 ale wtedy byś musiał wstawiać elementy np 300x300.

NA facebooku się ktoś żalił że na szkoleniu nic specjalnego się nie dowiedział, ja nie byłem sam się uczyłem, ale powiem że mi też doskwiera że niekiedy ledwo widać szczeliny między frontami.
Przez brak dobrych poradników do Pro100 i Kraya, Ecru samo sobie strzela w kolano. Ja tego kompletnie nie rozumiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Właśnie o to chodzi, pytałem ich o jakiś poradnik, opis funkcji itp. to miły pan stwierdził, że jest tyle filmików że spokojnie można wszystko ogarnąć. Nooo naprawdę jest ich całe morze szczerbol zaledwie kilka. Do starszych wersji był poradnik z opisami funkcji i przycisków a teraz nul, zero :wall:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 14:10 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Jak by było forum o Pro100 to by też było inaczej ale lipa jest. Ylona się zdenerwowała, zmieniła program na CadKuchnie i już do pro100 nie wróci i chwaliła ostatnio że tamten program ma na facebooku grupę wsparcia gdzie pomagają sobie i użytkownicy i producent programu w taki sposób że Ylona to chwaliła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio nie czekaj aż ktoś zrobi coś za Ciebie - zrób grupę na facebooku, zaproś tam użytkowników, zaproś producenta. Administruj, moderuj , po prostu działaj a przestań biadolić jaki to producent zły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Bosman170 zanim kupisz bibliotekę wypróbuj ten front: https://1drv.ms/u/s!Ai85-mMQ1WV5gfZtZHvnO0IedWTJjg Tylko się nie dziw ilością składników, bo moje elementy już tak mają :crazy:. Ten i tak jest mały. Aby zobaczyć co i jak wejdź w jego strukturę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 19:09 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Adam, Ty jak masz ogarnięte poradniki dla użytkowników Corpusa ?
Ylona CADa chwali ale pisała że ten program też ma wady.

Bosman fronty od Omena są tak skomplikowane że latwiej jest ogarnąć całe pro100 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 19:30 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4140
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, nie kombinuj, bo Cię głowa rozboli. Masz dobry program, idealny na Twoje potrzeby. Nie kosztował dużo, a robi robotę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 19:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Jak jest taki Bosman co ma trudnosci w Pro100 to napewno jest takich wielu i Ecru na tym traci wiele. Tak samo jak ludzie ktorzy kupili Kraya i nie umiejac go ogarnąć narzekają zamiast chwalić.
Ostatnio Mstand pisał że idzie w Cad bo Pro100 już mu nie wystarcza. I tu też jest problem że zamiast być lepiej to sie mam cieszyć z tego co jest. Tak, cieszę się bo robi robotę i wciąż uważam że to jest najlepszy zakup w całej mojej firmie ale chcę więcej i lepiej, coraz lepiej. Oni jeszcze v7 nie wprowadzili a ja już myślę o v8.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 mar 2019, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio pisze:
Adam, Ty jak masz ogarnięte poradniki dla użytkowników Corpusa ?


Ja mam bardzo dobrze, a przynajmniej tak myślę i tak mi się wydaje. U mnie klienci po zakupie dostają dostęp do specjalnej strefy klienta zwanej Panelem. Gdzie mają do dyspozycji przewoniki filmowe z podziałem na kategorię ( ponad 120 h filmów) , do tego dokumentacje opisową , potem dokumentację aktualizacji , potem jeszcze forum sugestii rozwoju programu , potem forum dyskusyjne ( choć to się przeniosło na grupę zamkniętą na facebooku).

Danio pisze:
Ylona CADa chwali ale pisała że ten program też ma wady.


Danio każdy program ma wady , nawet mój - wyobraź sobie gdyby ktoś miał program doskonały nie byłoby konkurncji i tylu programów na rynku. Jeden jest lepszy w tym , drugi w tamtym, trzeci jeszcze w czymś innym.

Nie oczekuj od nikogo że ktoś coś zrobi - bo ty byś chciał. Jak chcesz zmian , rozwoju , czegokolwiek - pojedz na rozmowę do prezesa Ecru pogadaj powiedz swoje racje przekonaj że warto zrobić co im podpowiadasz. To że tu na forum ciągle narzekasz nikomu nic dobrego nie przynosi, ani tobie ani im, ani innym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 06:08 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
lignumsoft pisze:
Nie oczekuj od nikogo że ktoś coś zrobi - bo ty byś chciał
Ja nie oczekuję, ja o to walczę :) Narzekanie przynosi skutki czasem lepsze a czasem gorsze to zależy czy Ecru to narzekanie odbierze jako bodziec do walki czy inaczej.
Adam może tym im pokaż jakie masz wsparcie dla użytkowników może ty ich przekonasz do działania :) Chociaż obawiam się najgorszego, czyli że przez to CNC które robią, pro100 będzie stało w miejscu kilka lat.

Kiedyś walczyłem o kolorowe linie wymiarowe i jak dobrze pamiętam (mogę się mylić) to Ty i PBstol się chyba z tego śmialiście że wydziwiam o pierdołach, a oni to wprowadzili i efekt jest taki że w każdym jednym projekcie używam tych kolorowych lini. Oczywiście walczę dalej o ulepszenie tych lini ale na razie jak wyżej pisałem przez to CNC obawiam się stagnacji kilku letniej.

ps. Jednym z lepszych pomysłów jaki podsunąłem niedawno do Pro100 to było by decyzje o tym jak ma działać program, podejmowała osoba najbardziej niecierpliwa w całej firmie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 06:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 947
Lokalizacja: K/ Krakowa
A co Ty chcesz obecnie od tego programu? Napisz bo wczoraj do mnie dzwonili by umówić się na odwiedziny i możliwe że na dniach mnie odwiedzą...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 07:28 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Marek co ja chcę to pisałem tu sporo a więcej pisałem do Ecru jednak przyjąłem że jakiś czas nie będę do nich nic pisał i od kilku miesięcy nic nie piszę z powodu że zajmują się CNC i do Ciebie jadą z powodu CNC. Ogólnie bym pewnie nie wszedł w dyskusje o Pro100 tylko Bosman jakoś to rozkręcił pisząc że nie ma poradników a ja się dałem wciągnąć.

Jak by coś chcieli to by pytali, nic nie pytają więc nic ode mnie nie chcą, no może ciszy i spokoju, więc im daję, przynajmniej staram się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 11:39 
Online

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 339
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
do MarkaM :-) :
jak się odezwą i rozmowa będzie konstruktywna proszę o podzielenie się opinią. Czy w Creatorze 950 jak eksportujesz pliki , ewentualnie piszesz programy masz rozszerzenie .cnc ( felderowskie ) czy jakies inne ?

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Omen, dzięki za przykład, mi nie chodzi o front składający się z kilku elementów (ja sobie sam zrobiłem podobny, sam zobacz ) tylko o taki by na wizualizacji był widoczny jako jeden element, mam nadzielę, że CORWIN ma coś takiego muszę do nich się odezwać.

Danio, ten front od Omena faktycznie trochę pokombinowany mój jest troszkę prostszy ale chyba ma to co powinien. Niestety z żalem ale muszę przyznać, że mam troszkę kłopot aby zrobić wizualizacje bez KRAYA w takim standardzie jakie Ty robiłeś szczerze nawet się nie zbliżam do tego. Ale tak naprawdę dopiero wczoraj troszkę przysiadłem do programu, ale zaczynam się uczyć i może coś z tego wyjdzie. Prawdopodobnie będę musiał się z Tobą skontaktować abyś wyjaśnił mi kilka kwestii jeżeli sam sobie nie poradzę, a dlaczego z Tobą, bo chyba lepiej mi będzie rozmawiać z upierdliwym użytkownikiem szczerbol niż z ECRU.

I tu muszę pochwalić Lignumsoft za podejście do użytkownika, ECRU chyba musi się jeszcze wiele nauczyć.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 12:46 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Bosman tamte obrazki były robione z Krayem, bez kraya tak nie zrobisz. Rożnica jest spora, jak robisz wizualizacje dla klientów to Kraya polecam kupić, nie jest trudny ale trzeba się go trochę nauczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Takie coś prawdopodobnie jest mało możliwe. A to z tego powodu, że musisz wtedy mieć różne wysokości frontów w swojej bibliotece. Ale to tylko dla Kraya, bo do rozpiski elementów ten sposób się nie nadaje. A do wyceny to już w ogóle nie wolno tego stosować. Chyba że robisz tylko standardy, powiedzmy na 713 mm wysokości.

Bosman170 masz jeden maluteńki błąd w tym froncie.
Załącznik:
Edytor kształtów.png

Zwróć uwagę na linie przerywane A i B. Linia A jest za bardzo podniesiona do góry co powoduje zmiany w wymiarze ogólnym frontu. Pomimo tego, że wszystkie inne linie nie mają wymiarów w ułamku. Tu to zaokrąglenie podniesione jest za wysoko. Pomiędzy linią A i C nie powinno być więcej niż 90°. Później w wymiarach wychodzą Ci różne cyrki. I wtedy elementy łatwiej wchodzą w konflikty pomiędzy sobą.
Natomiast problem z linią B nie ma takiego znaczenia bo "ta krzywizna" pozostaje w ogólnym obrębie elementu. Staraj się jak robisz zaokrąglenia aby mieć kąt ostry lub jedna linia jest przedłużeniem drugiej w linii prostej bez odchyłek na zewnątrz "gabarytu".


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 18:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 947
Lokalizacja: K/ Krakowa
m.premium pisze:
do MarkaM :-) :
jak się odezwą i rozmowa będzie konstruktywna proszę o podzielenie się opinią. Czy w Creatorze 950 jak eksportujesz pliki , ewentualnie piszesz programy masz rozszerzenie .cnc ( felderowskie ) czy jakies inne ?


Maszyny z tpa takie jak te od feldera mają pliki TCN chyba wszystkie a oni na ten moment robią DXF. Z czasem ma być TCN i inne do innych maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lut 2015, 01:07
Posty: 351
Lokalizacja: Kołobrzeg
Specjalizacja: meble kuchenne, szafy, zbudowy, itp
Omen, złapałeś mnie szczerbol , masz rację to może stanowić problem, poprawię to natychmiast szczerbol . Jak to mówią mądrego to aż miło posłuchać jupi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 21:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Byłem dziś mierzyć meble u jakiegoś programisty. Spytałem jaki może być powod że właściciel programu ciężko ma wprowadzać nawet drobne zmiany w programie no i się dowiedziałem że programiści zarabiają 1-2 tysiące za 8 godzin pracy, dlatego nawet małe zmiany w programie mogą kosztować spore pieniądze. Jeśli dobrze to rozumiem to jedyna opcja by zmiany często wchodziły w program to by musieli za każdy dodatek wołać zapłatę (juz im pisałem że na takie rzeczy kase zawsze będę miał) i musieli by jeszcze jakoś ogarnąć lub pomijać kwestie zabezpieczeń często zmieniającego sie programu.
Ok zmiany w programie niech będzie że są wytłumaczone. No ale co z poradnikami których przecież nie musi robić informatyk za grube pieniądze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2019, 22:24 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4140
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, nie wiem co bierzesz, ale podziel się :faja:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 kwie 2019, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2018, 21:28
Posty: 46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Zawód: projektant
Specjalizacja:
Obrazek

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością.
Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego "Alleluja"

_________________
W projektowaniu nie ma demokracji trzeba ufać specjalistom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group