TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 20 maja 2025, 19:43

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1232 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Nie mam 7.05 ale mam 7.01, 7.04 i 7.08 (najnowsza dostępna)
https://projektuj.pl/708/p7 - sama
https://projektuj.pl/708/p7k - z Krayem
Klikając w te linki pobierze Ci się plik instalacyjny, który dopiero ściągnie odpowiednią wersję programu*. Zainstaluj go w innym katalogu. A najlepiej kiedy zainstalujesz go w podkatalogu wersji angielskiej. Sprawdź czy Ci zadziała i czy wszystko będzie prawidłowo. Jak będzie działał tak jak należy to zainstaluj go ponownie nadpisując wersję angielską, a z tego "próbnego" zrób sobie wersję działającą z ułamkami (przez zmiany w PRO100.ini). Do obu tych wersji stwórz sobie skróty np. na Pulpicie (lub gdzie je tam masz). Jeśli dajesz je w Menu "Start" i chcesz mieć swoje nazwy (tak jak widać to u mnie) to musisz stworzyć skrót do programu w katalogu instalacyjnym. Następnie nadać mu swoją nazwę i dopiero później umieścić go w menu "Start".
Załącznik:
Instalacje PRO100.png
W ustawieniach obu programów zrób tak aby korzystały one z tych samych katalogów. I co najważniejsze zapisz sobie kopie ustawień obu wersji w osobnych katalogach tak aby móc je "przywrócić" po ewentualnej aktualizacji.
Załącznik:
Katalog PRO100.png
Chociaż nie wszystkie aktualizacje dokonują zmiany tych ustawień to jednak się tak zdarza. Aby sprawdzić czy kolejna aktualizacja dokonała zmiany sprawdź jakie są różnice w zawartości pomiędzy starym a nowym plikiem za pomocą programu WinMerge.

* A teraz najważniejsze. Dane potrzebne do instalacji pobierają się do katalogu "Temp". Katalogi mają dziwaczne nazwy dlatego jeśli chcesz je zlokalizować to ustaw sobie wyświetlanie i sortowanie wg "Daty modyfikacji". I uważaj, bo po instalacji katalogi samoczynnie się kasują dlatego po zakończonym pobieraniu zanim klikniesz w "Instaluj" skopiuj sobie te katalogi w inne miejsce na dysku twardym. Ale tylko kopiuj a nie wycinaj. Będziesz je miał na ewentualne później. Opisz to tak aby móc to łatwo odszukać i użyć. Drugą instalację możesz już zrobić z tego pobranego i skopiowanego katalogu. Tylko uważaj bo następna instalacja dokonuje się do ostatnio instalowanego katalogu. Więc jak nie zmienisz to zainstalujesz go ponownie w tym samym co ostatnio instalowałeś nawet jeśli robiłeś to miesiąc lub rok wcześniej.
Załącznik:
Katalogi instalacyjne PRO100.png

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Awatar użytkownika

W wersji 7 dodali opcję "Ukrywanie" ale ustawienia odległości dla tego ukrywania trzeba ustawiać za każdym razem kiedy tworzymy nowy projekt. Dzisiaj wpadłem na pomysł jak to obejść i mieć już ustawione.

Stworzyłem sobie trzy nowe różne projekty: Kuchnia, Szafy, Inne. Tam sobie ustawiłem odległości ukrywania. A później przeniosłem te projekty do katalogu "Szablonu" jaki jest w katalogu instalacyjnym programu.
Załącznik:
Szablony.png

Lokalizację gdzie znajduje się ten katalog można znaleźć w oknie Konfiguracja/Foldery na samym dole okna.

A podczas uruchomienia programu wybieram "Nowy z szablonu". Podczas pierwszego zapisania co trzeba zrobić osobiście bo nadal nie dzieje się to automatycznie otwiera się okno z domyślną lokalizacją gdzie ma zostać zapisany nowy projekt.

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Dokładnie tez mam tak samo zrobione :)
dodatkowo mam jeszcze ustawione warstwy projektu i wymiary w danym kolorze

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Pojawi się funkcja w wersji 7.08, która pozwala zdeklarować grubość okleiny nie jak do tej pory tylko czy krawędź jest oklejana czy też nie.

Kiedyś mi tego brakowało, bo po oklejaniu się zmieniał wymiar, ale teraz jak wszędzie jest wstępny frez i wymiar wychodzi na gotowo bez naddatku to ma sens?

Awatar użytkownika

No jeśli frezujesz grubość okleiny no to nie ma znaczenia jeśli tak jak ja zawsze wstępne frezowanie masz ustawione na 0,5 no to Ci przeliczy z biegu i tyle...

Czy kolor okleiny też można zmienić ?

Awatar użytkownika

Marek ale te okleiny nie są w wersji 7.08 tylko w dodatku CNC.

Okleiny możesz "tworzyć" tylko w tym dodatku który na swojej stronie udostępnili Czesi/Słowacy. Tak z automatu to nie ma tego w samym PRO100.
Jedyna możliwość to arkusz kalkulacyjny, Nowy Rozkrój lub taki sposób jak ja mam. Czyli formatka imitująca PCV-kę. Na dzień dzisiejszy w samym programie nie a takiej opcji. Ja mam wersję 7.08 i do czasu jak sam sobie nie ściągnąłem od Czechów to nie miałem tego dodatku z okleiną.

Awatar użytkownika

ooo no to byłem przekonany że to jednak jest w pro100 a nie w cnc
A co można pobrać z Czech?

Czy ten dodatek działa na v.6 ?

Czy to moduł Hrany? Dodało mi się nowe okno ze zmianą grubości okleiny, ale nic to nie wnosi do programu, wszędzie te same wymiary i kolor okleiny również bez zmian. Czy to o to chodziło?

Awatar użytkownika

Tak Hrany.
To pozwala na proste dogadanie się z hurtownią w sprawie zamówienia oklejanych formatek. Dla produkcji własnej nie ma to żadnego zastosowania. Chyba, że współpracuje z NR gdzie można sobie ustawić którą stronę jaką okleiną okleić i ile dać naddatku na frezowanie wstępne.

Czy ktoś z Was ma zainstalowany PRO100 w innym miejscu niż standardowe C:\Ecru\PRO100?

Kiedyś po zakupie 6.xx próbowałem to instalować w Program Files i pamiętam, że program się zawieszał po uruchomieniu. Dzwoniłem nawet do Ecru, niestety ignorant na infolinii udawał, że nie wie na czym polega problem, a jak się uparłem i wytłumaczyłem jak dziecku to stwierdził, że ma być bezpośrednio na C:\ a jak mi się nie podoba to mogę sobie próbować robić co chcę... Niedawno kupiłem aktualizację do 7 i instalowałem ją tym razem na 2 komputerach. Na laptopie gdzie wcześniej była wersja 6 i gdzie jest w defaultowej lokalizacji, chodzi bez problemu. Na nowym desktopie spróbowałem zainstalować w Program Files. Zawiesza się po uruchomieniu... Lubię mieć porządek na dysku, zwłaszcza bezpośrednio na C:. Czy ktoś z Was ma działającą instalację we własnej lokalizacji?

Administrator
Awatar użytkownika

My też Cię serdecznie witamy.

Awatar użytkownika

Odpowiedź jest prosta no ale witamy witamy

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Witaj. Nazywam się m.premium - mam na D i wszystko gra

Administrator
Awatar użytkownika

Ty, to masz wszystko w D.
I tak trzymać.

A to w takim razie przepraszam wszystkich i dzień dobry. Nazywam się BSO. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że czytałem regulamin i nie było tam nic na temat powitań. Z kolei większość miejsc, które odwiedzam, ma zasady takie, że przechodzimy prosto do biznesu.

Instalacja bezpośrednio na D:\ to może być przypadek szczególny, czyli na root folderze dysku. Teraz tego nie sprawdzę, bo mam jedną partycję. Jest jeszcze opcja, że "Program Files" to folder, który wymaga innych uprawnień lub instalowania jako administrator i w sumie to mogę sam sprawdzić. Chociaż 99% programów nie ma problemu z instalacją w takim katalogu. Czy ktoś z Was ma instalację w jakimś folderze typu "Program Files", "Program Data" itp.?

Awatar użytkownika

Lubisz mieć porządek na dysku i dlatego chcesz go zainstalować w katalogu "Program Files"? A wiesz o tym że jak Ci system padnie to tracisz wszystko mając tego typu podejście. A posiadanie jednej tylko partycji na której jest zainstalowany system to proszenie się o problemy powiększone o kolejne 100% w porównaniu do instalacji w katalogu "PF". Nie znasz dnia ani godziny. To są zbyt cenne dane aby podchodzić do nich w tak lekceważący sposób.

Co do instalacji na innej partycji lub nawet innym dysku twardym to nie powinieneś mieć problemu z działaniem jeśli nie wsadzisz tej instalacji głęboko w inne katalogi. Partycja/dysk i tam tworzysz katalog w którym instalujesz program. I nie powinieneś mieć z nim problemów. Ale jak stworzysz sobie "choinkę" z katalogów i dopiero w ostatnim zainstalujesz to oczekuj "niewłaściwego działania" programu.

Jak padnie system to tracę najwyżej instalację, bo projekty zapisuję w innym katalogu niż sam program. Posiadanie jednej partycji nie ma też w sumie nic do "padnięcia" systemu. Pliki na dysku magicznie nie znikają gdy system się wykrzaczy. Co innego jest gdy padnie dysk, ale tu osobne partycje też nie pomogą, bo to przecież wciąż fizycznie ten sam dysk. Pomijam już to, że po to robi się regularnie kopię zapasową systemu, żeby móc go przywrócić w razie problemu. Wartościowe dane z kolei zawsze regularnie backupuję, bo dyski czasem się psują, a odzyskiwanie jest kosztowne.

Zrobiłem mały test i wydaje mi się, że wiem w czym jest problem. Najpierw zainstalowałem ponownie PRO100 w Program Files, ale tym razem instalowałem z uprawnieniami administratora ("Run as administrator"). Problem nadal występował. Następnie zainstalowałem go w katalogu, który sam stworzyłem. Nie robiłem nawet "run as administrator" tylko zwyczajnie. I działa. Prawdopodobnie więc jest to niedopracowany plik instalacyjny lub jakiś bug, który nie pozwala zainstalować programu w katalogach systemowych, które mogą wymagać innych uprawnień.

Wsadzenie instalacji "głęboko" w strukturę katalogów też nie ma żadnego znaczenia, dopóki pełna ścieżka wszystkich plików mieści się w 260 znakach. Testowałem instalację z długą ścieżką (cała "choinka" katalogów) i działa.

Jest jeszcze jedna rzecz, która w programach Ecru jest lekkim problemem. Brak aktualnej instrukcji obsługi. To co oferują ma chyba z 15 lat i jest często bezużyteczne. Na infolinii zachęcają do obejrzenia filmów na ich youtube i traktowania tego jak swoistą instrukcję obsługi. A jeśli czegoś tam nie ma, to do skorzystania z ich zdalnego szkolenia. Jest to jakieś wyjście, ale chyba łatwiej dla nas i dla nich byłoby po prostu napisać instrukcję. Poza tym, ile razy można zgłaszać chęć szkolenia? Przypuszczam, że raz. Jest to lekka amatorszczyzna i zalatuje jakąś działalnością garażową z lat 90tych

Awatar użytkownika

Nie chodzi mi o projekty ale też o całą "Bibliotekę". To wszystko co stworzysz i tam dodasz i co działa z Twoimi projektami. A jak robisz wycenę w PRO100 to już podstawa.

Robienie tylko kopii "Biblioteki" ma sens, bo z ustawieniem programu sobie można łatwo poradzić. Tylko po co ustawiać po raz kolejny jak już ładnie było wszystko poustawiane? To potrafi się popsuć nawet po zainstalowaniu aktualizacji (nie zawsze ale czasami tak się dzieje). A masz wersję instalacyjną programu? I nie chodzi tu o ten programik ściągający dane później z internetu. Chodzi właśnie o te ściągnięte dane. Te ściągnięte dane nie jeden raz uratowały mi cztery litery jak pojawiał się bug, który został usunięty dopiero w następnej płatnej wersji. Tak było ostatnim razem z wersją 6.15. Poprawka dopiero w 7.0

Z biblioteką to racja, warto by było robić jej backup jak najczęściej. Głównie z powodu możliwości awarii dysku. Pełnego instalatora nie mam, jedynie ten mały program, który ściąga dane z serwera. Istnieje w ogóle taka instalka do wersji 7?

Ja trzymam biblioteki na osobnej partycji, cały folder jest zapisany w chmurze. Pozwala mi to nie tylko archiwizować w "czasie rzeczywistym" ale również korzystać na różnych komputerach/lokalizacjach np. w domu i biurze. na obydwu komputerach mam te same projekty i biblioteki.

O - to jest dobre ! Rozumiem , że klucz musisz targać do różnych lokalizacji ewentualnie mieć kilka kluczy sprzętowych

jeden dla wszystkich :-)

Awatar użytkownika

BSO dane ściągają się z internetu do katalogu "Temp". Katalogi są chyba trzy lub cztery i mają tak dziwaczne nazwy, że nawet ich tu nie przytoczę. Aby wiedzieć które to, musisz ustawić sortowanie pod względem daty. Po ściągnięciu całych danych nie klikasz na instaluj w oknie instalacyjnym tylko kopiujesz te katalogi w inne miejsce. I dopiero kiedy skopiujesz i zapiszesz w innym miejscu to klikasz w "Instaluj". Po instalacji ściągnięte dane z katalogu Temp same się kasują.

Nowy Rozkrój v7.45
Ktoś wie jak zmienić domyślną okleine lub ją edytować?
Mogę tworzyć nowe pozycję ale muszę je ręcznie ustawiać przy dodawaniu formatek.

Awatar użytkownika

Okleina domyślna w Rozkroju nie da się zmienić. Może jak masz dodatek CNC lub tą wtyczkę z Czecho-Słowacji to możesz to mieć z automatu (różne rodzaje oklein po przesłaniu z PRO100 do Rozkroju). Ale domyślne to domyślne i takie pozostaje.

Domyślną okleinę możesz tylko zamienić na swoją jeśli masz ją ustawioną w programie. Ale domyślna zostaje tak jak ją ustawili w Krakowie.

Chłopaki - czym się różni Nowy Rozkrój PRO100 z v6 versus v7 ? Są tam jakieś diametralne zmiany czy jest on po prostu dedykowany do wyższej wersji programu ?

Omen pisze:
Okleina domyślna w Rozkroju nie da się zmienić. Może jak masz dodatek CNC lub tą wtyczkę z Czecho-Słowacji to możesz to mieć z automatu (różne rodzaje oklein po przesłaniu z PRO100 do Rozkroju). Ale domyślne to domyślne i takie pozostaje.

Domyślną okleinę możesz tylko zamienić na swoją jeśli masz ją ustawioną w programie. Ale domyślna zostaje tak jak ją ustawili w Krakowie.

Trudno. Myślałem, żeby coś w pikach .ini zmienić ale nie widzę, która linijka odpowiada za wartości domyślne obrzeża. Trzeba się przyzwyczaić to tego co jest.
Mam wersję bez CNC i dodatkowych wtyczek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1232 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.