TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 paź 2019, 21:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40
Autor Wiadomość
Post: 11 wrz 2019, 12:50 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
O to raczej zapytaj Ecru lub ściągnij demo i zobacz. Meblarze używają pełnych wersji to na pewno nie będą wiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2019, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 wrz 2019, 12:42
Posty: 12
Lokalizacja: Łomża, Zambrów
Specjalizacja: Meble na wymiar, kuchnie, szafy, garderoby.
Pobrałem demo i widzę, że nie działa a chciałem sprawdzić tą wersję v6 bo używam obecnie v5. Opłaca się kupować pro100 v6 z nowym rozkrojem czy brać samo v6?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2019, 16:12 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
V6 się mega opłaca a Rozkrój to inna historia, czyli jeśli nie tniesz płyt to ci poprostu jest to nie potrzebne, no a v6 i Kray sobie bardzo chwalę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2019, 16:55 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 376
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Ja nie tnę płyty a mimo to posiadam CAD rozkrój - czasami zdarza się ciąć laminat, stolarską lub po prostu odpady produkcyjne i wtedy taki program jest niezastąpiony
Kraya nie mam ( i zazdraszczam Danio'wi )
na początek każdy Ecru bedzie super a im dalej tym lepiej

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2019, 21:13 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Więc jak widać różnie bywa mi rozkrój to sie raz na dwa lata zdarzyło bym potrzebował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 wrz 2019, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Mam i PRO100, i Rozkrój. Nie tnę sam płyt ale rozkroju używam do zakupów. Wszystko mam tam co kupuje się na sztuki, a tnie na metry. Fronty Alu do szuflad wewnętrznych, rura do wieszaków do szafy, a nawet głupie uszczelki cokołowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 wrz 2019, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 wrz 2019, 12:42
Posty: 12
Lokalizacja: Łomża, Zambrów
Specjalizacja: Meble na wymiar, kuchnie, szafy, garderoby.
Witajcie.
Posiadam wersję PRO100 5.2. Kolor biały wychodzi szary. Za mało światła?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 wrz 2019, 15:51 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 69
u mnie też tak jest, muszę tłumaczyć klientom że to biały :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 wrz 2019, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak wyłączysz ikonę żarówki to wtedy powinno wrócić białe :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 wrz 2019, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 wrz 2019, 12:42
Posty: 12
Lokalizacja: Łomża, Zambrów
Specjalizacja: Meble na wymiar, kuchnie, szafy, garderoby.
Nie ma szans dalej wszystko szare.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 wrz 2019, 15:40 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 100
Zwiększ fluorescsencję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 wrz 2019, 22:32 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 69
faktycznie, fluorescencja trochę wybiela, czy w wersji 6 jest lepiej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 wrz 2019, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 wrz 2019, 12:42
Posty: 12
Lokalizacja: Łomża, Zambrów
Specjalizacja: Meble na wymiar, kuchnie, szafy, garderoby.
W wersji 5.2 nie mam fluorescencji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 wrz 2019, 08:19 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 69
Napisz do Ecru, powinni Ci udostępnić link do aktualizacji. U mnie skończyło się na 5.45.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 wrz 2019, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
5.2 to nie piracka wersja... jeśli masz wszytko oki to przepraszam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 paź 2019, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lut 2019, 13:04
Posty: 6
Lokalizacja: Biała Podlaska
Zawód: Operator CNC
Koledzy, jak to u Was jest z zamianą elementów na ścianach E i W?
Przykład:
Szafkę z zablokowanym frontem na grubości (18mm) obracam odpowiednio tyłem do wspomnianych ścian. Blokada wymiaru ładnie trzyma się moich 18mm (przechodzi z głębokości na szerokość). Cyrk zaczyna się po użyciu opcji "zmień". Front jest zablokowany nie na tym wymiarze co trzeba. Problem narasta kiedy chcę podmienić całą szafkę. Nie wiem, czy jest jakieś lepsze rozwiązanie od obracania mebli przed zmianą równolegle do ścian N,S, na których problem nie występuje, lub "ręcznym" przestawianiu blokad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 paź 2019, 20:13 
Offline

Rejestracja: 07 sty 2016, 22:13
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Specjalizacja: Meble kuchenne/zabudowy
Panowie mam pytanie, otóż:
- posiadam legalną wersję PRO100 z rodziny 4. wraz z kluczem na USB
- na żadnej z płytek (pro100 jak i NowyRozkrój) niestety nie jest napisane jaka to konkretnie wersja
- płytki juz nie do użycia a do ściągniecia ze strony projektuj.pl sa tylko wersje 5,6 i 7 co mnie trochę dziwi bo nowy klucz do mojej 4-ki wyrobili mi (zapłaciłem) kilka miesięcy temu
Pytanie:
- skąd mogę pobrać 4 ?? (pro100 jak i NowyRozkrój)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 paź 2019, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Poproś to Na pewno dostaniesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 paź 2019, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
gmd bardzo prosto ale od :ass: strony. Chcesz zamienić szafkę którą być może będziesz jeszcze rozciągał to wcześniej taką szafkę obracasz tyłem do ściany N lub S. Następnie zamieniasz i ponownie obracasz. A jak nie będziesz jej rozciągał to nie ma to kompletnie znaczenia które wymiary są zablokowane.
To było to łatwiejsze rozwiązanie. Teraz trudniejsze.
Bierzesz telefon, dzwonisz do Krakowa, zgłaszasz błąd i pytasz się kiedy możesz oczekiwać jego naprawy. Dłużej to trwa ale powinno być to skuteczniejsze niż w pierwszym przykładzie. O błędzie wiedzą ale nic z tym w tej chwili nie robią (pewnie zapomnieli), bo było CNC. Jak zadzwonisz to może sobie przypomną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2019, 09:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lut 2019, 13:04
Posty: 6
Lokalizacja: Biała Podlaska
Zawód: Operator CNC
Omen, robię dokładnie tak jak opisałeś z tym obracaniem. :) Zna ktoś z Was zastosowanie zakładki "zaawansowane" we właściwościach elementu lub grupy? Wydaje się trochę banalne zrobienie tego tylko dla wewnętrznych notatek... ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2019, 07:53 
Offline

Rejestracja: 20 wrz 2017, 08:03
Posty: 13
Pytanko. Czy z osób które były na targach ma ktoś informacje o nowościach w Pro100. Może nowa wersja lub usprawnienia obecnej. Nie chodzi konkretnie o moduł CNC tylko o sam program. Byłbym wdzięczny o wieści bo sam na targi nie mogłem jechać. Na stronie Ecru właściwie nic się nie dzieje a telefonicznie to też za bardzo człowiek się nie dowie czy coś będzie nowego i kiedy. Z góry dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2019, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Wyjdzie czy już wyszła (nie pamiętam) wersja 64 bitowa.
Kilka poprawek jeśli chodzi o kray
Jakieś usprawnienia :)

Reszta to rozwój CNC i tu już można by pisać więcej ale to na ten moment powstaje więc chyba można pisać o poprawkach gdy już będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2019, 15:35 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Witam.
Czy rysując w pro100 front lub element uciety pod skosem 45 stopni.
to przechodzi mi do rozpiski do zamówień taki element czy jest problem. Są jakieś ograniczenia w takich elementach ?
Np trzeba zmieniać wymiar np zwiększać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2019, 18:40 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 69
Nie wiem czy w v.6 coś pozmieniali. Mam v.5 i jak robię jakiś kształt np. front z podchwytem 45 stopni to program i tak widzi tylko kształt tzn. tylko bok frontu.
Żeby dobrze przeliczało powierzchnię trzeba trochę pokombinować i zrobić front np. z 2-3 elementów, z których jeden (tył frontu gr. 1mm - odpowiednik laminatu) jest do liczenia powierzchni, a reszta elementów służy tylko do odpowiedniej wizualizacji.

Element ucięty po skosie po płaszczyźnie - pro100 liczy jako cały prostokąt (to akurat dobrze) i oblicza prawidłowo z odpadem.

Nie wiem tylko czy jasno się wysłowiłem :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2019, 19:00 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Czyli jeżeli będę miał szafkę z drzwiami i bokiem skośne dolegające do siebie na zawiasach np 155 stopni to program mi wygeneruje formatkę o wymiarze zewnętrznym pod warunkiem że będzie tam nałożony laminat. Tylko że to jest inny materiał.
Zatem podczas generowania formatek np mdf na fronty jak będą pokazane te formatki ?
Bo mi zależy żeby był to jeden spis. Nie wiem jak generuje zamówienia pro100 więc pytam.
Rozumiem że fronty są generowane osobno niż elementy korpusu.
Co w przypadku występowania dwóch grubości frontów np 19 i 22 albo elementów fornirowanych
Czy generowanie takich rozpisek jest problematyczne ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: DANY i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group