TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 19:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 713 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 paź 2018, 20:55 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 674
Lokalizacja: olsztyn
A gazowke jako model 3d mozesz sciagnac z netu i nie musisz jej rysowac
Hafele ma i prawa i lewa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 09:28 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 674
Lokalizacja: olsztyn
Adam dziękujemy
Polecam wszystkim dodatkowe szkolenia z zaawansowanych funkcji corpusa prowadzonych przez lignumsoft
Zajebiste szkolenie pod każdym względem
Organizacja super
Jedzenie super
Sposób przekazywania wiedzy super
Zaangażowanie i chęć pomocy super

Moim zdaniem każdy zaawansowany użytkownik powinien się skusić choćby po to by uporządkować już posiadają wiedzę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 11:06 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Może w styczniu i lutym nieco się zluzuje to pojadę.
Generalnie jak do czegoś sam nie dojdę to o tym zapomnę... I na takim spotkaniu pewnie by i tak było. Pamietalbym organizacje i jedzenie a nie skrypty schowane :) swoją drogą to przydałby się nieco bardziej rozbudowany pomocnik na portalu zawierający większość z komend z języka skryptowego. Filmy są super ale czasami zwyczajnie lepiej widać zagadnienie w tekście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 11:08 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mogłyby być zadania przykładowe ze szkoleń:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 11:18 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 580
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
przemo1803 dzięki serdeczne za miłe słowa. Zapraszam na kolejne szkolenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 12:03 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 674
Lokalizacja: olsztyn
Juz sie zapisalem nanastepne

Ale to szkolenie nie wyglada tak ze Adam stoi i pir...oli przez 2 dni a kursanci sluchaja ipija kawe bo to bylby stracony czas
To wyglada tak ze Adam omawia jakies zagadnienie pokazuje na wielkim ekranie jak to sie robi po czym kursant musi we wlasnym zakresie wykonac to jeszcze raz na innym przykladzie do tego zadania sa tak przemyslane ze zeby wykonac kolejne najpierw trzeba zrobic to co juz wczesniej cwiczylismy czyli utrwalamy wiedze

Padlo podczas szkolenia stwierdzenie ze strony kursantow ze ''szkolenie to inwestycja ktora pomaga zwiekszyc konkurencyjnosc'' i ja sie z tym zgadzam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 06 paź 2018, 12:14 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 580
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Bo nie sztuką jest zrobić szkolenie gdzie fajnie wysztko wiemy w teorii, chodzi żeby w praktyce też się dało. Zawsze jest fajny moment przeważnie drugie dnia, gdzie mówię ok robicie teraz sami ja zamykam komputer :-) wtedy oczy najczęściej są kwadratowe - i ciche pytanie ale jak to. Potem każdy nie ma wyjścia siada czyta materiały przypomina sobie i robi zupełnie sam. 20 osób na sali a komara można usłyszeć :-) i potem pada komenda ZROBIŁEM i tak po koleju. To jest dla mnie najważniejsza chwila bo wiem że kursant zrobił to sam i co najwazniejsze uwierzył że może to zrobić sam i się da i to potrafi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 paź 2018, 10:54 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Czy ja jakoś mogę zwymiarować taki element?
Bo tylko szerokość mogę złapać.
Kąty to już nawet nie maże ale wymiary ścięć?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 paź 2018, 17:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wejdź w element, następnie w krzywe i tam chyba się da.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 paź 2018, 17:34 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 580
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
raczej w element i wymiarowanie formatki a nie elementu nadrzędnego ( drugi przycisk wymiarowania). Marku poważnie zapraszam na szkolenie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 paź 2018, 18:09 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
O właśnie. Tam można przejść w te funkcje pomiarowe kątów:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 paź 2018, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
Tylko element jest z odwrotnej strony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 11 paź 2018, 08:44 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dobra o Tym to pamiętałem ale by tam wejść muszę kliknąć 3 razy w ta ikonę... to normalne?
Wcześniej klikałem raz i nic mi się nie pojawiało stąd cały ambaras.
No i wymiar nie pojawia mi się na rysunku jak z normalnego pomiaru a właśnie na tym mi zależało :/

Dobra może być, Ale nie wiem jak użyć kątomierza skoro już jest :) ?? klikam na niego a potem klikam punkt między dwoma punktami i mam 0.0 a samych liń nie mogę zaznaczyć...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 16:38 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Wiem że już nikt mnie tu nie lubi ale zadam pytanie :)

Mam zrobić szufladę typu Tip-ON na prowadnicach kulkowych. Ustaliłem sobie otwory i w większości przypadków wierci się poprawnie ale mam jedna szafkę która z prawej strony ma bok na równo z przodem frontu a z lewej strony bok jest już za frontem. Między frontem a szufladą jest 5mm szczeliny po to by można było tapnąć front.
Cały problem polega na tym że otwory na tych bokach nie są równo wiercone. (Prowadnica po lewej jest o 5mm dalej niż ta po prawej)
Rozumie że dzieje się tak z powodu tego że makro oblicza odwierty nie od czoła a od początku boku... jednak w boku prawym (front wpuszczony) obliczenia są poprawne.
Ktoś ma jakiś pomysł czy muszę wszystko przerabiać na okucia 3D bo zakładam że tam wymiary będą dziedziczone z okucia a nie wyznaczone na boku...

To też było na szkoleniu? :-D zapytam nieśmiało...


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 17:42 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 206
Prowadnica powinna pozostać w tym samym miejscu. Co to za prowadnica i jak jest dodana, jako okucie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 17:52 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 674
Lokalizacja: olsztyn
Widze ze do mnie to niesmialo odpowiem ze takie tematy byly omawiane na szkoleniu a powiem wiecej na poczatku listopada bedzie szkolenie wlasnie glownie o tematyce szuflad
Sa jeszcze wolne miejsca
Co do Twego problemu z prowadnica nie bardzo rozumiem gdzie lezy blad
Prawa i lewa prowadnica ma taka sama pozycje w Z a wierci zle??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 17:54 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jemu chyba chodzi o to, że wyliczenia w programie nie uwzględniają luzu na kliknięcie Tip-Ona i otwarcie samoczynne szuflady. Chyba za daleko wierci otwór pod wkręta i szuflada nie ma tego luzu aby móc ją otworzyć naciskając na nią. Tak to zrozumiałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 17:57 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 674
Lokalizacja: olsztyn
A to ja mam prowadnice cofniete i zapisana taka szuflade jako tip on


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 18:06 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jest to szuflada z standardowych okuć kulkowa. Jedyne co to edytowalem otwory ale te są na obu prowadnicach takie same. Jeśli szufladę dam między boki to jest Oki jeśli dam tak by zasłaniała boki to też działa Oki. Jeśli kombinacja jest mieszana to jest problem. Zobaczcie na szkielet szafki tam dałem czerwoną linię w osi otworu ale ten nie pokrywa się z tym po przeciwnej stronie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 18:07 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 580
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Wejdź w
Makro prowadnicy lewej - jest na metalowej części stycznej i przesuń nawierty ręcznie o tyle ile potrzebujesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 18:09 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 206
Przy tandemach z bluma czy tipon czy bez, wszystko pasuje. Przy kulkowych nie wiem.
Zmień pozycjonowanie okucia o te 5mm. I zapisz tak jak mówi przemo1803.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 18:53 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Panowie ten problem nie jest z okuciem bo to działa poprawnie jeśli zastosuje się między boki albo na boki... Problem jest gdy konstrukcja jest mieszaną.
Otwory dodałem tak że uwzględniają miejsce na tapniecie.
Dodam jutro ta szufladę jeszcze raz i sprawdzę czy dojdzie do przestawienia może coś przesunolem, Ale nie wydaje mi się...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 paź 2018, 19:13 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 206
Prowadnice są dodawane i pozycjonowane w stosunku do skrzyni szuflady jako okucia i dlatego nie powinno nic się zmieniać czy przesuwać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 713 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: lignumsoft, Omen i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group