TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 15 paź 2018, 16:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 05 sie 2018, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Bp stol powierce kazda tylko musze odwracac w corpusie
Corpus sam z automatu zawsze ustawia wieks y wymiar po x
Moje makro jest z nim kompatybilne
A jak chce miec naeiercone na gotowo to musze odwocic i dobrze wlozyc formatke do masxyny
Tego juz pracownicy sami nie zrobia i po to modyfikacja makra byla


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 05 sie 2018, 17:43 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
I tak nie wiem o co chodzi:)
No, ale jak masz szafkę w Corpus, wchodzisz w nawierty, obracasz sobie elementy jak chcesz. Zapisujesz i te obrócenia też są zapamiętane.
Pliki powinny być wiercone bez kombinacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Panowie odkryłem że Corpus "wie" gdzie są jakie wiertła bo w narzędziach ustawia się Y+ i Y- więc można by to ogarnąć...
Ja na razie walczę z piłkom bo coś nie rozumie się corpus z TPA...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:08 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Mirek nie do końca jest jak piszesz Y- , Y+ jest dla maszyn nestingowych z nawiercaniem bocznym. Jak coś nie tak z piłką sprawdz w CNCSetup.ini czy TPAFile version masz na 2. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:21 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Wrzuciłem wideo jak u mnie wygląda montaż szafki. Wszystko zamawiam online dołączając pliki na CNC, w nazwie elementu wpisuje numer programu CNC na BHXa, wygenerowany w corpusie i jak do tej pory jakość jest 100%.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Problem polega na tym że zamiast przejechać piłka przez cały element to frezuje mi tylko 50 mm zamiast całego boku...

Film nie działa... usuń w nazwie "s" w http


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 08 sie 2018, 19:14 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SikMac chyba pisze makro na tip-ona. Jak skończy, to poprawi filmik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 08 sie 2018, 19:29 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Tipona to chyba wstawię do tej szafki, bo klucz wyłazi. Wiecie czy są takie zamki w których jak jest otwarty to klucza nie idzie wyciągnąć, inaczej trzeba dodawać uchwyty bądź tipony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 06:36 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kiedyś montowałem takie gówniane, to klucz nie wyłaził. Ale wydaje mi się, że jak mocniej przekręcisz do oporu, to można otworzyć pociągając za klucz. Kwestia przezwyczajenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 07:19 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 126
W corpusie postprocesor widzi narzędzia zamontowane na maszynie? Nie jest tak że tylko generuje program wierceń z projektu a dopiero maszyna podczas optymalizacji dobiera wrzeciona z narzędziami do wykonania operacji i jeśli nie ma jakiegoś przypisanego żeby wykonać nawiert to zgłasza błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 08:39 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Jester w obu pytaniach masz rację. W Corpusie masz tabelę narzędzi maszyny w której definiujesz jakie masz narzędzia w maszynie. W zależności od maszyny definujesz tylko posiadane średnice i typy , w innych dokładnie gdniazdo w jakiej narzędzie jest zamontowane. Corpus podczas generowania programów sprawdza tą tabelę jeżeli nie masz jakiegoś narzędzia to program wyświetli komunikat to błędzie że czegoś nie masz i możesz poprawić swój błąd. ALE program się wygeneruje jeżeli to pierwszy tym maszyn ( średnica i typ tylko) .

Natomiast dalej to maszyna może sobie dokonywać optymalizacji więrceń , i jak jakiegoś wiertła nie będzie to zgłosi błąd. Mogłeś mieć w tabeli w Corpusie a nie mieć w maszynie.

Podsumowując Corpus ostrzega o braku narzędzi , maszyna wywali ci błąd jak nie będzie miała narzędzia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
U mnie jest tak ze corpus informuje obraku narzedzia a maszyna to robi
Zauwazylem ze dla corpusa wiercenia np przelotowe to typ 2 i 3 no i niby to samo ale jak na wiertle przelotowym w tool opiszemy ze np 2 a w okuciu zastosujemy 3 to corpus nie wie czym ma wiercic mimo ze ma takie wiertlo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 14:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mam problem z obracaniem elementów...
Chcę by element był wiercony odwrotnie czyli teraz otwory są na dole (od czoła dolnej krawędzi chodzi o rysunek z 3) a chciałbym by były od góry (booo... łapa nie będzie musiała się przekładać a i próbuje zrobić tak by wiertło z jednej strony było 5 mm a z drugiej 8 mm w agregacie poziomym... generalnie chcęi już :) )
ale do wyboru mam dwa guziki obracania i jeden przewraca by element był pionowo lub poziomo a drogi ... no właśnie co on robi by gdy element jest poziomo to odbija go a gdy element jest pionowo to go obraca... jakoś tak że logiki w tym dla mnie nie ma :)

Kombinacji z wciśniętymi oboma guzikami niestety niema

Ma ktoś inny pomysł jak to obrócić (w maszynie nie chcę tego robić)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 15:25 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
U mnie jest tak samo. Jest obrót tylko w jedną stronę, a przydałoby się też w drugą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 17:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
A może, można przykleić odwierty w krawędzi do przeciwnej płaszczyzny elementu... Do jego lewej lub prawej strony. Bo tego też nie mogę zrobić. A można by tak załatwić sprawę z tym obracaniem.

Gdzie można też ustawić by element był obracamy automatycznie tak by dłuższa krawędź była po X... Wtedy te dwa guziki by wystarczyły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 17:43 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Gdzie można też ustawić by element był obracamy automatycznie tak by dłuższą krawędź była po X


Element domyślnie ustawiania się dłużą krawędzią do X. Sprawdz w CNCSetup.ini parametr H_FIX_X ( może masz tam 0 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Sprawdzę w poniedziałek.
A można jakoś przykleić otwory w krawędziach do danej płaszczyzny (do lewej lub prawej strony elementu) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Marek cudow nie ma
Obrucic mozna lewo prawo ewentualnie gora ale dol juz nie
Robiac programy na cnc jest mozliwosc lustra po x i lustra po y


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
A czy ktoś rozumie moja idee wiercenia jednym agregatem w Y do którego po Y+ montujemy wiertło 5mm a po Y- jest wiertło 8mm :) Czy po prostu próbuje odkryć koło na nowo, bo to dość dziwne jest dla mnie, że jeszcze nikt na to nie wpadł :)
Wygodniej jest obrócić element na lewą stronę i ponownie wcisnąć guzik na kokpicie maszyny niż zmieniać wiertło w maszynie czy dowiercać ręcznie.

Rozumie już że z automatu tego nie zrobię ale może ręcznie sobie to ustawie zwłaszcza że właśnie mam kilka mebli które tak bym chciał wykonać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
U mnie kiedys byla maszyna a nie bylocorpusa
Wtedy uslyszalem od technikow zew y niedasie powiercic na konfirmat
Tak sie przyzwyczailem i nie walczylem z tym
Teraz w corpus napisalem makro ..konfirmat tylko przelotowo.. i tam gdzie nie powierce wstawiam to lub okucie do wiercenia fi 8
Koncepcja sluszna tylko nie wiem czy ogarniesz to z corpusem i jeszcze pracownikiem
Najtrudniejsze z corpusa to polapac sie jak masz wlozyc element do maszyny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Z włożeniem elementu do maszyny problemu brak... Bo corpus już teraz udostępnia przypisanie w magazynku po Y + i po Y- innych narzędzi i będzie to kontrolował jesli będziesz miał inaczej element zorientowany to dostaniesz informacje o błędzie.
W czym jest problem... W tym że wszystkie krawędzie są przyklejone i wiercone z jedną płaszczyzną, a przynajmniej ja inaczej nie potrafię tego ogarnąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Jak duzo elementow i niektore rrzeba obracac tonie ma jednego schematu jak wkladac elementy
Umnie ogolnie okleina do monitora alejakelement byl odwracany to okleina na przeciw monitora
Jak element klejony po krotkiej to raz okleina do przodu maszyny a raz do tylu
Nie doogarniecia przez moich pracownikow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
No ja staram się tak obracać by zawsze pierwsze wiercenie i często jedyne było okleina do łapek maszyny. Jeśli oklejanie po krótkiej to właśnie do odbojnika okleiną. No i takie coś można ogarnąć w corpusie a obracanie zawsze tak samo czyli wzdłuż osi X maszyny.
Jedyne co to muszę sprawdzić w poniedziałek jak obracają tych elementów by długa krawedź zawsze po X był wtedy obrót wystarczy jaki jest.
No a reszta... To już niebawem :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 22:30 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Przy obrocie jedne wiercenia będą bazowane od PCV, a inne od strony pleców. Albo będzie zmiana płaszczyzny bazowania. Przy czym boki są bazowane od PCV.

Dla jakich wymiarów musisz już obracać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 01 wrz 2018, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Nie chodzi tu o sam rozmiar elementu choć o możliwość wiercenia np w dnie kosza Caro150mm też.
Mam teraz takie szafki które mają listwy długie na 1800 i ni jak nie wychodzi mi by nie wiercić w krawędziach wszystkich wiertłem i 8 i 5mm stąd też poszukiwania takiego rozwiązania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 02 wrz 2018, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Kwestia czy nie przeszkadza Ci roznica grubosci plyty no chyba ze masz mozliwosc zmiany bazowania plaszczyzny dla plyty
Niestety u nas plyty to maja miedzy 18.1 do 18.7 grubosci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 02 wrz 2018, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
No jest taki czujnik, jest pomiar w trzech osiach. Choć grubość wystarczyło by raz wpisać bo arkusze są raczej równe no a miejsce na wpisanie grubości mam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 02 wrz 2018, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Marku sorry ale bardzo bladzisz uwazajac ze jeden arkusz plyty ma ta sama grubosc w kazdym miejscu
Niestety nie w polsce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 02 wrz 2018, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
lignumsoft pisze:
Element domyślnie ustawiania się dłużą krawędzią do X. Sprawdz w CNCSetup.ini parametr H_FIX_X ( może masz tam 0 )


Lignumsoft H_FIX_X mi działa tylko w przypadku cięcia piłką i ustawia według piłki,jest jaki sposób żeby robiło tak jak piszesz wyżej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 02 wrz 2018, 17:19 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
ok to się nie da... Marek ogólnie nie wymyślisz nic ... ograniczeń maszynowych nie da się przeskoczyć. Temat wielokrotnie wałkowany i nie da się go rozwiązać automatycznie i bezobsługowo - zawsze jest coś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group