TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 sie 2018, 01:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 05 sie 2018, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
Bp stol powierce kazda tylko musze odwracac w corpusie
Corpus sam z automatu zawsze ustawia wieks y wymiar po x
Moje makro jest z nim kompatybilne
A jak chce miec naeiercone na gotowo to musze odwocic i dobrze wlozyc formatke do masxyny
Tego juz pracownicy sami nie zrobia i po to modyfikacja makra byla


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 05 sie 2018, 17:43 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
I tak nie wiem o co chodzi:)
No, ale jak masz szafkę w Corpus, wchodzisz w nawierty, obracasz sobie elementy jak chcesz. Zapisujesz i te obrócenia też są zapamiętane.
Pliki powinny być wiercone bez kombinacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Panowie odkryłem że Corpus "wie" gdzie są jakie wiertła bo w narzędziach ustawia się Y+ i Y- więc można by to ogarnąć...
Ja na razie walczę z piłkom bo coś nie rozumie się corpus z TPA...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Mirek nie do końca jest jak piszesz Y- , Y+ jest dla maszyn nestingowych z nawiercaniem bocznym. Jak coś nie tak z piłką sprawdz w CNCSetup.ini czy TPAFile version masz na 2. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 12:21 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Wrzuciłem wideo jak u mnie wygląda montaż szafki. Wszystko zamawiam online dołączając pliki na CNC, w nazwie elementu wpisuje numer programu CNC na BHXa, wygenerowany w corpusie i jak do tej pory jakość jest 100%.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 sie 2018, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Problem polega na tym że zamiast przejechać piłka przez cały element to frezuje mi tylko 50 mm zamiast całego boku...

Film nie działa... usuń w nazwie "s" w http


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 08 sie 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SikMac chyba pisze makro na tip-ona. Jak skończy, to poprawi filmik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 08 sie 2018, 19:29 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Tipona to chyba wstawię do tej szafki, bo klucz wyłazi. Wiecie czy są takie zamki w których jak jest otwarty to klucza nie idzie wyciągnąć, inaczej trzeba dodawać uchwyty bądź tipony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 06:36 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kiedyś montowałem takie gówniane, to klucz nie wyłaził. Ale wydaje mi się, że jak mocniej przekręcisz do oporu, to można otworzyć pociągając za klucz. Kwestia przezwyczajenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 07:19 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 126
W corpusie postprocesor widzi narzędzia zamontowane na maszynie? Nie jest tak że tylko generuje program wierceń z projektu a dopiero maszyna podczas optymalizacji dobiera wrzeciona z narzędziami do wykonania operacji i jeśli nie ma jakiegoś przypisanego żeby wykonać nawiert to zgłasza błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Jester w obu pytaniach masz rację. W Corpusie masz tabelę narzędzi maszyny w której definiujesz jakie masz narzędzia w maszynie. W zależności od maszyny definujesz tylko posiadane średnice i typy , w innych dokładnie gdniazdo w jakiej narzędzie jest zamontowane. Corpus podczas generowania programów sprawdza tą tabelę jeżeli nie masz jakiegoś narzędzia to program wyświetli komunikat to błędzie że czegoś nie masz i możesz poprawić swój błąd. ALE program się wygeneruje jeżeli to pierwszy tym maszyn ( średnica i typ tylko) .

Natomiast dalej to maszyna może sobie dokonywać optymalizacji więrceń , i jak jakiegoś wiertła nie będzie to zgłosi błąd. Mogłeś mieć w tabeli w Corpusie a nie mieć w maszynie.

Podsumowując Corpus ostrzega o braku narzędzi , maszyna wywali ci błąd jak nie będzie miała narzędzia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 sie 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
U mnie jest tak ze corpus informuje obraku narzedzia a maszyna to robi
Zauwazylem ze dla corpusa wiercenia np przelotowe to typ 2 i 3 no i niby to samo ale jak na wiertle przelotowym w tool opiszemy ze np 2 a w okuciu zastosujemy 3 to corpus nie wie czym ma wiercic mimo ze ma takie wiertlo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group