TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 24 wrz 2018, 16:32

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 25 maja 2018, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 549
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio pisze:
tylko że w Corpusie się to nie sprawdzi bo każdy projekt był by odrzucony (aluminiowe ściany itp.).


Danio pierniczysz jak potłuczony :-) Czy ty widziałeś kiedykolwiek Corpusa w działaniu ? Widziałeś jak się robi rendering ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 08:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3948
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W Corpusie jest mało tekstur i mało modeli 3D do wyboru. Można sobie ściągnąć, ale ja nie mam na to czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 08:44 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
lignumsoft pisze:
Chłopaki mają 350 wdrożeń - ja w 3,5 roku mam 218 :-), lepiej powiem w wielu firmach są oba te programy :-)


Czy mógłby Pan wymienić nazwy klilku firm, które korzystają z obu rozwiązań? :)

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 12:07 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
lignumsoft pisze:
Danio pisze:
tylko że w Corpusie się to nie sprawdzi bo każdy projekt był by odrzucony (aluminiowe ściany itp.).


Danio pierniczysz jak potłuczony :-) Czy ty widziałeś kiedykolwiek Corpusa w działaniu ? Widziałeś jak się robi rendering ?


Liepiej żeby gumowe były.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 549
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
TOPSOLUTION pisze:
Czy mógłby Pan wymienić nazwy klilku firm, które korzystają z obu rozwiązań?


Niestety publicznie tego nie mogę zrobić - bo musiałbym się zapytać tych firm czy mogę. Nie chcę ryzykować teraz jest masakra z RODO ( przez odstanie 3 dni to to co się dzieje to jest dramat ). Prywatnie jak się spotkamy na targach nie ma problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 14:57 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 707
Lokalizacja: Tychy
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2176
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Mi taka wizualizacja wystarczyłaby w zupełności gdybym przyszedł do kogoś po usługę. Po co się spuszczać nad super realistyczną wizką skoro nie od tego zależy efekt końcowy? Ja od pewnego czasu nawet projektów nie robię zbyt dużo a jak już muszę to bardziej pod produkcję a nie dla klienta. A mam możliwość eksportowania modelu 3d na zewnętrzny serwer gdzie klient otrzymuje link do swojego projektu i może nim obracać na wszystkie strony. Jak do tej pory wysłałem jeden taki projekt bo klient chciał zobaczyć jak mu będą szyby pasować. A wykupiłem chyba 100 miejsc na serwerze :D

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 20:49 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 707
Lokalizacja: Tychy
Też tak wysyłam rysunki wykonawcze. Z tym że trzeba pobrać 3D PDF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2018, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ostatecznie wybrałem Corpusa.
Co mogę powiedzieć o reszcie programów.
TopSolid to piękne oprogramowanie robi ogromne wrażenie jednak jest myślę do większych zakładów również z większym zapleczem finansowym. Może kiedyś będę musiał kupić.
Oprogramowanie od Feldera czyli F4 Design a tak naprawdę CAD+T też zrobiło na mnie świetne wrażenie. Ma sporo Ciekawych rozwiązań tak jak te Cięcia przez szafkę czy bardzo dobrze działające automaty do blatu cokołu czy panelu na szafkach.Silnik Auto CAD jest mi znany jeszcze ze studiów i wiem że można tam wszystko! Jednak aktualizacje kupuje się co rok a ja lubię mieć najnowsze rzeczy i to byłby częsty koszt.

Czy Corpus mnie zadowoli? Za ta kwotę to musi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2018, 09:59 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
No to Lignumsoft pewnie nie może sie doczekać, kiedy poprosisz o jakąś zmianę, poprawkę, bądź usprawnienie w Corpusie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2018, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Na początek to mi laguny brakuje :) i GTV też nie jest ponoc opfity...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2018, 11:13 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
Z GTV są chyba tylko szuflady. Jak lignumsoft doda Sevrolla to chyba wystarczy do wizualizacji i wyceny, te wszystkie systemy są bardzo podobne.
Naturalnie, ze w fazie projektowania lepiej mieć wszystko dokładnie skonfigurowane.
Kiedyś sam dorabiałem Komandora, ale nie było to tak doskonale jak to robi Lignumsoft (nie mam na to czasu), jak sprzedaje cos z frontem Komandora, to wrzucam cos podobnego wizualnie i jest OK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2018, 17:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3948
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Sevrola przerobisz sobie na Lagune.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 09:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Siedziałem dziś pół nocy i całkiem Oki jest. Po tych wszystkich oględzinach widzę plusy i minusy wyraźniej. Np w f4 zmiana wieńca nakladanego na dostawiany to dwa kliki może trzy a w corpusie pewnie z 30 no chyba że napisze makro...
Podoba mi się natomiast arkusz wyników to pomoże składać meble tym słabszym i nowym pracownikom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 12:02 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
Wpisując w zmiennych proste formuły możesz to tez robić jednym kliknięciem. Szybko można to zdefiniować i zapisać w bibliotece. Mozna tez to zrobić uzywajac skryptu Pokaz_Ukryj.
Jak na zdjęciu musisz parametr Nakladany_18 dodać lub odjąć w formulach.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 12:34 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
Albo wpisujac w farmulach elementow tylko nakladany*(tu grubosc szer. czy wys. i polozenie elementu) Wtedy tez mozna zmieniac grubosci.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
Obejrzyj to i wszystko będzie jasne.
Więcej nie pisze bo Lignumsoft nie zarobi na szkoleniach. :)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dzięki :) na razie brnę przez video szkolenia które są na stronie jak skończę to będę więcej informacji potrzebował dokładnych pewnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 549
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Panowie piszczcie w wątku Corpusa. Admin Przenieś posty , proszę
MarekMitonski pisze:
Np w f4 zmiana wieńca nakladanego na dostawiany to dwa kliki może trzy a w corpusie pewnie z 30


W Corpusie dokładnie 4 kliki i zmiany w formułach. Potem zapis takiej szafki do biblioteki i 0 klików :-) SiKMac powoli zanim zacznie latać niech nauczy się chodzić. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2018, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Spoko już pierwsze szafki zrobione :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2018, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 756
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Po tym jak to czytam, to stwierdzam jeden niezaprzeczalny fakt. Nie ma to jak PRO100. Jest proste i łatwe w użyciu. A z tym gdzie jaką dziurę wywiercę na kołek lub konfirmat to w ogóle nie ma to znaczenia byle spełniała ona swoje zadanie.

Powiem też tak, że instrukcja montażu instrukcją ale jak nie wiesz na co patrzysz to nic ci ona nie da. Aby móc jej użyć trzeba wiedzieć co się robi. Mało tego, czasami instrukcja wprowadza więcej zamieszania niż pomaga w pracy. Dla baranów co nie wiedzą co robią wystarczy rysunek poglądowy jak to będzie wyglądało po złożeniu. A jak nie będą wiedzieli jak to złożyć aby uzyskać konkretny efekt, to oznacza, że się do tego nie nadają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2018, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 616
Lokalizacja: K/ Krakowa
Omen nie do końca...
Pro100 jest genialnym programem i tego nie będę kwestionował. Podejście i prostota jest super.
Co do instrukcji montażu to się nie zgodzę. Daj komukolwiek szafkę z ikea i tylko fotkę jej już zmontowanej i każ złożyć... nie mówię tu o stolarzu a o każdym kowalskim i o każdym kto zaczyna prace z meblami. Nie będzie łatwo. Jeśli ktoś już nie jedną szafkę zrobił w życiu to jasne że i fotka nie będzie mu potrzebna bo z elementów coś zrobi samych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2018, 13:06 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3948
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Czy to Corpus, czy to Pro100 projekt zrobić trzeba. Różnica jest taka, że z Corpusa niosę pliki na maszynę i się wierci. Pracownik skręca szafki i przykręca okucia. Nie musi myśleć, gdzie prowadnik, czy półka itd., nie musi nic wyliczać, czy rysować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2018, 17:30 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
Wielu przegapi moment zamiany łopaty na koparkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group