TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2018, 20:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 maja 2018, 13:42 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Drodzy Panowie 18 i 19 maja na Wydziale Technologii Drewna SGGW w Warszawie organizujemy otwarte, bezpłatne seminarium "Profesjonaliści dla profesjonalistów", na którym będzie można przeszkolić się z oprogramowania TopSolid oraz wziąć udział w prelekcjach, które przygotowaliśmy. Serdecznie Panów zapraszamy, będziecie mogli popracować w oprogramowaniu TS Wood i na własne oczy zobaczyć jak można łatwo i przyjemnie projektować meble :)

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2018, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 642
Lokalizacja: K/ Krakowa
lignumsoft pisze:
To już dzisaj jest środa :-)


Zapomniałem dodać że następnego tygodnia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2018, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 642
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dziś odwiedzili mnie panowie z top solid.
I co?... No jeszcze nic nie wiem jeśli chodzi o wybór. Chce jeszcze ten f4 design obejrzeć.

Ale co... program robi dobre wrażenie. Jest kilka fajnych mechanizmów i ciekawych rozwiązań. Generalnie cena nie bierze się z niczego. Samo projektowanie łatwe i przyjemne myślę podobnie jak w Corpusie... Jednak rozbudowane o cięcia przechodzące przez np całą szafkę. Fajne mechanizmy do robinia szafek w słowach. Co do rwania włosów to niema co przesadzać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Samo projektowanie łatwe i przyjemne myślę podobnie jak w Corpusie


To my :-) chyba różne programy widzieliśmy :-) .

cięcia przechodzące .... hmmm ... a pokazali ci jak to przenieść na Twoją panelówkę. .... czy tylko nesting zrobiony w programie ?.

Możesz opisać coś więcej co to jest robienie szafek w słowach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 10:09 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
MarekMitonski pisze:
Dziś odwiedzili mnie panowie z top solid.
I co?... No jeszcze nic nie wiem jeśli chodzi o wybór. Chce jeszcze ten f4 design obejrzeć.

Ale co... program robi dobre wrażenie. Jest kilka fajnych mechanizmów i ciekawych rozwiązań. Generalnie cena nie bierze się z niczego. Samo projektowanie łatwe i przyjemne myślę podobnie jak w Corpusie... Jednak rozbudowane o cięcia przechodzące przez np całą szafkę. Fajne mechanizmy do robinia szafek w słowach. Co do rwania włosów to niema co przesadzać :)



Dziękujemy Panie Marku za zaproszenie na prezentację i pochlebną opinię wystawioną naszemu oprogramowaniu. Jak widać program nie jest taki straszny, jak niektórzy próbują go tutaj przedstawiać ;) pozdrawiamy

lignumsoft pisze:
MarekMitonski pisze:
Samo projektowanie łatwe i przyjemne myślę podobnie jak w Corpusie

To my :-) chyba różne programy widzieliśmy :-) .
cięcia przechodzące .... hmmm ... a pokazali ci jak to przenieść na Twoją panelówkę. .... czy tylko nesting zrobiony w programie ?.
Możesz opisać coś więcej co to jest robienie szafek w słowach ?


Panie Adamie w kolejnym temacie, kolejnym poście próbuje Pan deprecjenować program TopSolid. Nasze rozwiązanie obecnie wdrożone jest w ok. 350 firmach na terenie Polski, a więc referencje i doświadczenie mamy bardzo duże, a zakres działania naszych klientów jest bardzo szeroki od produkcji mebli skrzyniowych, tapicerowanych poprzez drzwi, okna i krzesła. Zasterowaliśmy ogromną ilością maszyn różnych producentów w różnych konfiguracjach - od najprostszej obróbki, aż po najbardziej skomplikowane obróbki 5 osiowe. Dlatego też, nie rozumiemy dlaczego po raz kolejny zarzuca Pan naszemu oprogramowaniu, że narysować można wszystko, a później nie można tego wyprodukować. Jeśli projekt jest możliwy do wykonania fizycznie (tzn. nie chcę Pan zrobić np. frontu szafy 3,5m z jednej płyty) i park maszynowy na to pozwala, to nie widzimy problemu. Ponadto bardzo często wypowiada się Pan na temat TopSolida, tak naprawdę jak sam Pan napisał w innym wątku nie pracując na nim i bardzo często informacje, które Pan tutaj podaje nijak mają się do rzeczywistości. Spotykamy się na targach, ostatnio na Dremie Silesia mógł Pan podejść razem z kolegą i podnieść swoją wiedzę na temat TopSolida. Odnosząc się już do prostoty i łatwości projektowania - czy taki sposób to nie jest prostota ? bo jeśli w Pana opinii nie jest to wtedy nie rozmawiamy o programie do projektowania tylko o konfiguratorze mebli.... Do reszty ciężko mi się odnieść, bo co ma wspólnego piła panelowa z nestingiem ?

Panie Adamie jak najbardziej rozumiem również, że forum to jedno z miejsc pozyskiwania przez Pana nowych klientów, jednak uważam, że pewnym nietaktem i złą drogą jest promowanie swojego produktu, jednocześnie oczerniając konkurencję (i nie piszę tu tylko o TopSolidzie, ale też są inne wątki typu Pro100, Abrys, CAD Kuchnie, gdzie negatywnie wypowiada się Pan na temat innego oprogramowania). Proponuję zająć się rozwojem swojego oprogramowania, bo sam Pan na pewno wie najlepiej jakie soft ma braki. Pozdrawiam

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 10:18 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1639
op.ierdol z rana jak śmietana :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Panie TopSolution bo nie przedstawiliście się z imienia.

Jeżeli byście Panstwo uważnie słuchali klientów , to byście wiedzieli że o waszym programie wypowidam się pozytywnie, a wrecz nawet polecam jeżeli moje oprogramowanie nie spełnia klienta oczekiwań. Zarzuca mi Pan że coś co powiedziałem ni jak się ma do rzeczywistości - proszę mi wierzyć za bardzo szanuję Swoją firmę i konkurencyjne też żeby mówić nie prawdę.

No własnie co ma piła panelowa do nestingu. Rozwińmy ten temat. Macie super funkcję którą jasne że się chwalićie - przechodzące słoje możliwośc ich ułożenia - SUPER naprawdę. Ale funkcja ta dziala jak wykonamy optymalizację w TopSolid i wygenerujemy plik na maszyny nestingowej. Pytanie czy ten plan rozkorju możecie wysłać do piły panelowej np. Fledera ( w postacji pliku *.may) Jeżeli TopSolid to potrafi to super, jeżeli natomiast nie to ta funkcja to nic innego bajer do kupienia klienta. Po co klientowi ta opcja jak nie przeniesie jej na maszynę typu piła panelowa ( a taką właśnie posiada). I do tego odniosła się moja odpowiedz - bo sam nie wiem czy macie obsługę obu maszyn i na to zwróciłem klientowi uwagę żeby sprawdził. Liczę na Pana odpowiedz

Szczerze osobiście nie lubię właśnie i zazwyczaj do tego odnosza się moje wypowiedzi pewnych trików marketingowych. Odnosi się to do wielu producentów od maszyn po oprogramowanie, pokazuje się coś woow, ale potem okazuje się to totalnie niepraktyczne. Np. Firmy pokazują renderingi takie że szczęka opada - a tak naprawdę klient kupi program i za cholerę nie uzyska takiego efektu. Pokazuje się jakieś super animacje ( nie będę wymianiał nazwy progrmu - nie wasz) a potem się okazuje że można to zrobić ale trzeba poświecić na to ponad 8h żeby szuflady się animowały. I takich rzeczy jest masa. I proszę wybaczyć ale takie rzeczy będę punktował , nie każdy klient jest informatykiem , inżynierem , itd - kupi oczami a potem jest płacz i zgrzytanie zębów. Więc po to są fora aby stawiać ciężkie pytania.

Więc proszę nie odbierać moich słów jako atak na Państwa czy Państwa oprogramowanie, tylko jako pytanie. Klient i tak wybierze sam dla niego lepsze rozwiazanie.

Swoją drogą co to są szafki w słowach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 11:59 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Zapewniam, że słuchamy uważnie potrzeb naszych klientów i tutaj odniosłem się jedynie do postów na forum z kilku tematów.

Panu Markowi funkcja kontynuacji usłojenia w nestingu nie została pokazana podczas naszej wizyty (prosta przyczyna, brak odpowiedniej maszyny), a więc może zna ją z posta o nowościach lub po prostu miał, co innego na myśli pisząc "cięcia przechodzące" i Pan to źle zinterpretował ;) Najprawdopobniej chodziło o funkcję wykorzystania krzywej jako ścieżki narzędzia (frezowania lub cięcia przez cały element) O co dokładnie chodziło myślę, że wkrótce się dowiemy. Oczywiście jednak odpowiem na pytanie o funkcję "zachowanie usłojenia w nestingu" - jak sama nazwa wskazuje jest ona dedykowana dla maszyn do nestingu. Jeśli chodzi o piłę panelową TopSolid również daje nam taką możliwość, z tym, że nie za pomocą tej funkcji, a za pomocą wygenerowania tzw. wieloformatki, a to już jest zależne od posiadanego oprogramowania do optymalizacji rozkroju (np. Ardis to potrafi)

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 642
Lokalizacja: K/ Krakowa
Cytuj:
Fajne mechanizmy do robinia szafek w słowach


Miało być skosach... Mój telefon nie zna tego słowa

Co do cięć... To właśnie chodzi o to że można narysować jakiś promień na jednym wieńcu i przeciągnąć przez inne elementy w obrębie szafki. Widzę tu zastosowanie np przy wycinaniu szafek na filary czy inne rury..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
No pewnie się wyjaśni :-) albo i nie :-) Fakt pozostaje faktem że bardzo często niezrozumienie funkcji lub tematu prowadzi do dużych póżniej nieścisłości. Bo aby mieć zachowanie usłojenia a domyślnie o to MarekMitonski chodziło potrzeby jest poza TopSolidem - Ardis, a poza Corpus - Optimik ( optimik też to potrafi).

Pozatym i tak mamy przerąbane rotfl bo Felder teraz F4Design zrobi z nas miazgę i będzie. :D Wtedy stawiam Piwo na dremie :piwko: albo kawusię :kawa:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 642
Lokalizacja: K/ Krakowa
O słojach nie myślałem... Będę myślał w kontekście musu wymiany oprogramowania do rozkroju ale to mogę odwlec.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2018, 21:41 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 195
Każda pliszka swój ogonek chwali. Lignumsoft prowokuje dyskusje i to nam wszystkim wychodzi na dobre. Najlepiej niech się wypowie ktoś kto korzysta z obydwu programów. Ja znam taka osobę i wiem ze do projektowania pojedynczych mebli z płyty używa Corpusa. Jak byłem na prezentacji Corpusa to jedyne co złego mówił Lignumsoft o TopSolidzie, to ze to armata, a ja potrzebuje ustrzelić komara. Znam tez firmę która kupiła tą armatę i po dwóch latach z niej prawie nie korzystają.
Wiec dyskutujcie i sprzeczajcie się żeby każdy mógł się zorientować co mu potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 08:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
SikMac i dalej twierdzę i będę twierdził że TopSolid to "armata" , tak jak chłopaki napisali ile tam można zrobić, meble gięte , tapicerka zarządzanie 4, 5 osiówki, itd. Opiera się to na typowym Cadzie wieć już to daje bardzo dużo możliwości. Jest to program także to wielu branż nie tylko meblarskiej, Corpus jest dedykowany wyłącznie branży meblarskiej i meblom skrzyniowym - w tym się specjalizujemy i specjalizować się będziemy dalej. Jak ktoś potrzebuje armatę to jest to jedna z lepszych propozycji na rynku. Chłopaki mają 350 wdrożeń - ja w 3,5 roku mam 218 :-), lepiej powiem w wielu firmach są oba te programy :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
Lignumsoft pisze :
lepiej powiem w wielu firmach są oba te programy :-)
Pytanie który program mieli kupiony pierwszy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 19:17 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1639
Z armaty do wróbla się nie strzela :D Zgadza się, tylko ze na Facebooku Adam już nikomu nie powie ze Corpus bez cnc to taka mini armata.
Jak w pysk strzelił znów wychodzi na to że dla większości meblarzy najlepszy jest Pro100.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 20:09 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 709
Lokalizacja: Tychy
Ja nie wiem, na Dremie do obydwu firm podeszłem, posłuchałem. Zapoznałem się po raz drugi. Z obydwoma się przywitałem, kompleksów nie było a tu czytam że wie że armata ale nie podejdzie nie spyta nie zaznajomi się. Ale że armata to słyszał. Ech Ci handlowcy. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 20:28 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 467
lignumsoft pisze:
Chłopaki mają 350 wdrożeń - ja w 3,5 roku mam 218 :-), lepiej powiem w wielu firmach są oba te programy :-)

i ciągle przechwalanie ehhh,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Chochej pisze:
Pytanie który program mieli kupiony pierwszy ?


Zgadnij :-)

Cytuj:
Jak w pysk strzelił znów wychodzi na to że dla większości meblarzy najlepszy jest Pro100.


Danio ty jesteś normalnie jakiś fanatyk. Program jest znany każdemy dlatego że jest masa pirackich kopii, dwa dlatego że ma niską cenę. Nic więcej , gwarancję ci daje że jak by kosztował z 8000 zł to już by nie był, aż tak atrakcyjny. Corpus bez CNC jest dalej zdecydownie lepszym rozwiązaniem niż pro100, a dwa rozwojowym. Przyjdzie CNC pyk i masz.

TORUS pisze:
obydwoma się przywitałem, kompleksów nie było a tu czytam że wie że armata ale nie podejdzie nie spyta nie zaznajomi się. Ale że armata to słyszał. Ech Ci handlowcy.


Torus dlaczego na Dremie nie mówiłeś żeś Torus :-) A co do wiedzy mojej odnoście TopSolida nie musisz się naprawdę martwić, nie muszę zawracać głowy na dremie kolegom po fachu, moi klienci co mają TopSolida już dość mi wiedzy dostarczyli. A jak będzie trzeba to mi nawet soft pożyczą :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 20:50 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 709
Lokalizacja: Tychy
Ja się o cudzą wiedzę nie martwię :) To Ty zadałeś pytanie parę postów wcześniej a teraz piszesz że wszystko wiesz . :)
A na targach to wiesz jak na targach, zostawisz wizytówkę to potem co chwilę dzwonią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 21:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1639
Jak bym miał Corpusa zamiast Pro100 to bym miał połowę mniej zleceń z powodu brzydkich wizualizacji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio jesteś pewien ? :-) czy zgadujesz .... ? :-)

Torus bo trzeba wiedzieć komu dawać wizytki :-)

http://showroom.littleworkshop.fr ot może niedługo będzie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
Jak bym ja miał prosto zamiast corpusa to mialbym dwa razy tyle pracy i polowe mniej zleceń,ale niech sobie stolarze uzywają prosto ilegal lub płatnie super to bo tanie rozwiązanie i oto chodzi :D :D :D, apropo byłem też na dremie silesia mówilem jak z topsolid tak z corpus i sczcerze mowiąc interesuje mnie też topsolid oprogramowanie głównie ich konfigurator mebli, jakiś czas myślę o tym jak to wykombinować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 22:14 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 195
Danio pisze:
Jak bym miał Corpusa zamiast Pro100 to bym miał połowę mniej zleceń z powodu brzydkich wizualizacji :)

I pieć razy mniej roboty i komandorków pewnie też byś zaoszczędził.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2018, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 768
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A to komandorków nie da się ustawić w "Corpusie"? Jak tak, to kiepski ten program jest.

Co do różnic między PRO100, a Corpusem. To pomimo tego, że w tym drugim są one bardziej dopracowane (dokończone tworzenie rozpoczętych funkcji programu). To ja też jak i Danio uważam, że PRO100 jest lepszym rozwiązaniem w moim przypadku. Dla mnie "Corpus" to taka armata na komara jak dla innych TopSolid. I do tego armata, której ceny nie znam. A to oznacza, że w tym sklepie nie warto nic kupować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 03:12 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 195
;)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 04:48 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1639
Omen Corpus kosztuje coś około 12k bez obsługi cnc a z obsługą 15-16k. Armatą bym tego nie nazwał z powodu brzydkich wizualizacji, a ładnych wizualizacji tam nigdy nie będzie bo Adam na FB wypisuje że stolarz to nie artysta lecz producent.
Komandorów już nie używam od dawna, i wciąż jestem szybszy od Cyflexa :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 05:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4075
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Każda osoba, która szanuje swoją prace bierze kasę przed wykonaniem projektu. Ja tak robię i polecam.
Skoro robisz taki świetne wizki i projekty, to nie musisz robić tego za friko. Klient chyba widzi, jakie są możliwości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 05:53 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1639
Ja tez tak robię i nie ma źle ale uważam że mądrzej jest pierw zrobić płatny projekt by klient zobaczył co może mieć w pomieszczeniu, tylko że w Corpusie się to nie sprawdzi bo każdy projekt był by odrzucony (aluminiowe ściany itp.).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 06:04 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4075
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Architekt bierze 150 - 200 zł za m2 pomieszczenia. Ile Ty bierzesz skoro dobierasz nawet chleb i jabłka?
Jakby klient odrzucił mój projekt, to bym mu dał kilka telefonów do architektów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2018, 06:20 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 195
Ważna jest tez technika sprzedaży, ja mam u siebie kilka szaf które klient widzi, a jak pojawi się przypadkowo i pyta o koszty, to muszę mu szybko zrobić wycenę. Wizualizacje nie są faktycznie idealne, ale jak się człowiek pobawi z ustawieniami w dekorach, doda sztuczne światło, to tez są do zaakceptowania. Zauważyłem też, że jak cena wychodzi z komputera, to klient rzadko dyskutuje.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group