TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 sie 2018, 15:00

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lut 2018, 21:27 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Trochę to trwało, ale już gotowe.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lut 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 515
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Chochej pisze:
A jak działa corpus + nesting?


To zależy od maszyn, pewne połączenia da się zrobić ale nie wszystkie. Jak będzie wiecej klientów łączoących nesting z wiertarkami to coś będziemy myśleć. To jest bardzo skomplikowane jeżeli chodzi o rodzielenie wierceń na maszyny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 19:09 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Mam pytanie dotyczące exportu nawiertów. Czy to dotyczy Vitapa czy Cyflexa, czy jeszcze innego tego nie wiem.

Wpisując w TPa do Vitapa mam program napisany tak dla nawiertu po osi X (przy formatce o długości 1000mm):

1. Parametrycznie: "LF - 9" (czyli mogę szybko zmieniać wymiar w maszynie)
2. Standardowo dla danego elementu: "1000 - 9"

W obu przypadkach zaznaczam mierzenie laserem "od TYŁU"

Przy eksporcie z Corpusa mam po prostu współrzędną - "991"- dodatkowo pomiar laserem. Tylko właśnie nic mi nie daje pomiar laserem ponieważ maszyna czyta od 0.

Można to jakoś inaczej zaprogramować lub przestawić aby wiercenia "na końcu formatki" mogły być zapisane w sposób "wymiar formatki - odległość wiercenia"??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 80
Lokalizacja: Śląsk
To znaczy formatke 1000 mm weźmie i nawierci 991 od 0 bez pomiaru od tyłu? Masz w corpusie włączony pomiar laserem? W tpa może być wymiar od zera tylko żeby było pole zaznaczone
Mogę ci wysłać plik c Corpusa z tylnymi otworami z pomiarem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 19:35 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Corpus robi wersję 2. Tzn wypisuje współrzędne punktów, które mają być wiercone.
U mnie mierzone są wiercenia np 9 mm (to jest tył), a nie 991 mm.
Tak jest ustawiona oś X względem maszyny. Ale to na o samo wychodzi.

Jest tak:
X=991
X=500
Probing - pomiar.
X=9
W uproszczeniu dostaję taki plik z Corpusa.

Jak zapisujesz wiercenia w Vitap, żeby Ci mierzyło? Nie wiem, jak tam to wygląda.
Działa: LF-9, 1000-9, a 991 nie działa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 20:44 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
Chochej, właśnie u Nas nie działa to tak jak u PBstola. Z Corpusa mamy nawiert 991, a nie 1000-9. Nawet jak masz włączone mierzenie to ci nic nie da. Maszyna czyta wymiar od 0 do 991, a my potrzebujemy od 1000 odjąć 9.

Reasumując potrzebuje kasować błąd +- 1mm, a teraz mam sytuację że formatka ma 1001mm, a mam nawiert na 991. Przy składaniu słabo to wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 20:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
1000-9 to 991. Jaki ma być zapis, żeby poszło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:00 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
1000-9
Kwestia tego minusa. Maszyna musi zrobić działanie i sprawdzić laserem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:04 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Czyli 1000-9 jakiś ptaszek przy pomiarze.
Jak sie zapisze 991, z pomiarem, bez działania, to już nie poleci:)

Tyle osób ma maszynę i nie mierzy. Po co Ci to:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:07 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
Żeby było dokładnie :faja:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
Tną dokładnie...
A tak na serio to podstawa uważam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 80
Lokalizacja: Śląsk
ja tego problemu nie mam poprostu jak jest formatka 1001 a nie 1000 to mi skoryguje blád 1mm i nawierci 992


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:17 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
Chochej podrzuć coś od Ciebie z Corpusa. Sprawdzę jutro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lut 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 80
Lokalizacja: Śląsk
ok. poszlo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lut 2018, 15:23 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
wojtek007 pisze:
Lignumsoft, chyba pora na szkolenie bo słabo mi skosy idą lol


Jesli ja robie szafe w skosie to wspieram sie SketchUpem.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lut 2018, 15:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 562
Fajnie masz że piłę możesz położyć ponad 47 stopni..U mnie max to 46...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lut 2018, 15:44 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Galmat pisze:
Fajnie masz że piłę możesz położyć ponad 47 stopni..U mnie max to 46...

Niestety nie. Pozostaje Festool z i podkladki pod szyne z jednej strony.
Pewnie jakies porzadne centrum potrafilo by to dociac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lut 2018, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 733
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A Triki z Ameryki nie pokazywał w tym https://www.youtube.com/watch?v=G4HY9zCodE4& filmie jak zwiększyć kąt cięcia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lut 2018, 10:33 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Ktos cos takiego wymyslil.
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lut 2018, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
To jest jakiś plan.
Dobrym rozwiązaniem jest też do frezarki dolnowrzecionowej założyć frez 45stopni albo 30stopni a resztę dodać pochylenie wrzeciona.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lut 2018, 21:13 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Szuflada tandem. Obróbka z frezowaniem pod dno 10 mm i do grubości 16 mm.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lut 2018, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
A jak to jest z skrzynkami szuflad... mam np szafę z drzwiami przesuwnymi już zaprojektowaną gdy chce dodać do niej do środka skrzynkę z szufladami którą mam jakąś tam standardową np 2 większe jedną małą... po prost otwieram bibliotekę i dodaje komplet a potem dodaje tylko połączenie szafki z szafą? czy to jakiś problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lut 2018, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 515
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MirekMitonski to nie jest problem. Zapraszam któregoś dnia na prezentację wszystko się wyjaśni :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lut 2018, 13:16 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
lignumsoft jedz lepiej do Krakowa, w Starej Zajezdni daja wysmienite piwo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 07:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Szuflady sobie robisz takie jakie chcesz. Zaznaczasz szafke i wrzucasz np 3 szt. Później w parametrach zmieniasz nałożenie frontu. Połączenia są zapisane w makrach i dodają się same. Makra też można zmieniać, jak chcesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 10:13 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Makra dopuszczają zmiany pewnych ostawień, takich jak rodzaj połączenia, odległości strony Itp. Same tworzenie makr lub ich przerabianie nie jest takie łatwe. Dodawanie szuflad jest proste i można dodawać same szuflady, jaki i wcześniej zdefiniowane kontenerki.
Późniejsza ewentualna zamiana szuflad na inny rodzaj (inne prowadnice czy konstrukcja szuflady) następuje automatycznie, zachowując wymiar szuflad.Uchwyty tez można później zmieniać dowolnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 17:08 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Dodałem sobie do biblioteki łózko składane Häfele z nawiertami potrzebnymi ograniczeniami itp.
Kosztowało trochę pracy, ale trzeba to robić tylko raz, a potem to jednym kliknięciem z biblioteki.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 17:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Skąd pobrałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 18:14 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Model 3D pobralem ze strony Häfele. Reszte ( nawierty, ograniczenia wymiarow i rozna inne zaleznosci) dodalem sam. Teraz mam element ktory moge wstawic pomiedzy przegrody,czy inne szafki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lut 2018, 18:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3815
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak się kupuje program i jest prezentacja, to się wydaje że tego jest ogrom. Później jak się zapozna z działaniem programu, to jest coraz łatwiej.
No i jak się już popatrzy na te makra, to to nie jest czarna magia. Widzi się zależności i co do czego.
Na pewno, jak ktoś programował, to będzie mu łatwiej. Z tym, że tutaj ogranicza się to jedynie do warunków, a nie do jakiegoś programowania obiektowego:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: fiorentin i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group