TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 lip 2019, 14:30

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lakiery meblowe
Post: 19 mar 2015, 18:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jakich firm lakierów używaliście i używacie.

Przez długi czas stosowałem lakiery ICA. Uważałem je za najlepsze, ale od jakiegoś czasu coś się kaszani.
Przykłady:
1. Robiłem czarny połysk. Czarny półmat i na to LAC 626.
Okazało się, że lakier rysuje się od przecierania szmatką.
2. Beż (nie pamiętam numeru) połysk zmienił kolor.
Po przeszlifowaniu lakieru pod polerowanie zmienił kolor na zielony.

Już chciałem zrobić półmat + lakier bezbarwny mokro na mokro.
Ale powiedziano mi, że takie kolory powinno się pryskać od razu w połysku.
Ostatecznie okazało się, że była zła receptura na ten kolor. Jakaś pasta się wytrącała.
Opracowali nową recepturę. Ponowne lakierowanie.

3. Lakier biały połysk nie kryje MDFu tak jak trzeba.
Kiedyś jak się uczyliśmy szlifować i były większe przeszlify, lakier to zakrywał.
Teraz nawet lekki przeszlif i po nałożeniu 3 warstw lakieru na kant dalej przebija.
Oczywiście stosujemy izolant, a przeszlify nie są do gołego MDFu.
Szpece z ICA twierdzą, że jak zrobiłbym bezbarwnym podkładem (zamiast białego) i na to lakier biały połysk, to powinna formatka wyjść biała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 mar 2015, 21:53 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Technologię lakierowania forniru na wysoki połysk zmieniałem parę razy, za każdym razem za "radą" specjalisty z ICA.
Przy czym znał się na tym dopiero ten ostatni.Ciekawe dlaczego na wizytówkach poprzedników pisało technolog ?
Lakier biały połysk jest dziwny, raz kryje a raz nie :shock: .
Lakierów kolorowych innej firmy nie stosuję, przyzwyczaiłem sie do ICA.
Nie ukrywam że w Katowicach dobrze mieszają kolory.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 mar 2015, 22:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jeżeli chodzi o fornir na połysk, to u mnie wyglądało to następująco.
Izolant, podkład poliestrowy (jak zalane pory), następnie LAC 626.

Podobało mi się, to że ten lakier cholernie szybko się poleruje.
Pytałem, czy można go kłaść na lakiery poliuretanowe.
Odpowiedź była taka, że nie bo on nie jest do końca bezbarwny.
Do kolorów jest inny. Z białego może wyjść żółty.

Ostatnio powiedzili, żeby go nanieść na czarny połysk, który mi się łatwo rysował.
Niestety, ale nic to nie dało. Przecierając szmatką z mikrofibry mogę zmatowić front.
Trzeba było mi zrobić 152AP tak jak kiedyś i pewnie byłoby dobrze.
Nie dowiedziałęm się dlaczego tak się dzieje. Niby na czarnym wszystko widać.
Wiem jedno, czarny połysk robiłem nie raz. Kiedyś te lakiery były lepsze, twardsze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 mar 2015, 15:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 1947
Lokalizacja: Swaj
Przepisy unijne, nie pozwalają na niektóre bardziej szkodliwe składniki i dzisiejsze lakiery są często "słabsze" niż tej samej firmy z przed kilkudziesięciu lat.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2015, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 199
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
PBstol może spróbuj produktów Vicolor
ja ostatnio izolator i podkład zmieniłem z ICA na właśnie Vicolor , w Białym jest hurtownia i rozwożą po okolicy
produkty są tańsze i lepiej się nimi lakieruje , izolator po przegąbkowaniu robi się bardzo gładki jak szkliwo

co do połysku bzb. proponuje spróbować Adler Glanzlack
http://www.adler-lakiery.pl/pl/produkty-i-rozwiazania/lak-mebl-i-parkiet-utw-518/2k-lak-rozp-do-drewna-bezb-522/pur-glanzlack-4929/
jak mam połysk to tylko nim lakieruje

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2015, 18:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kto tym handluje w podlaskim? Tzn Adlerem.

Jest Vicolor i jest jeszcze Renner oraz Milesi.
Podkład z vicolor nie jest zbyt sypki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2015, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 199
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Podkład z Vicolor jest dobry tylko trzeba stosować z ich rozcieńczalnikiem
a Adler to Warszawa niestety
zamówienie składasz rano a na następny dzień masz towar

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 15:45 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Byłem w Vicolor. Mają trzy podkłady białe. Trzy ceny. Mówili, że najwięcej sprzedają tego środkowego. Ty jaki kupujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwie 2015, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 199
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
FPV120B
jeszcze jest tiksotropowy , podobno lepszy ale nie pamiętam jakie ma symbole

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lip 2015, 19:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:45
Posty: 236
Lokalizacja: Wieliczka
Panowie , używa ktoś Adlera Pur Glanzlack 25283 jako połysku na pigmopury???

Aldler już zamknięty a na ich stronie nie mogę sie doszukać .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2016, 19:04 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 23:11
Posty: 73
Lokalizacja: polska
Zawód: STOLARZ
Czy na plaszcztzny połysków/matów (mdf) kładziecie podkład ? Pracowałem w dwóch lakierniach frontów i w jednej twardo obstawali za lakierowaniem płaszczyzn, w drugiej na odwrót. Zauważyłem , że przy podkladowaniu(poliestrem) płaszczyzn jest większa 'fala' niż bez podkładu.
Jenen właściciel mówił, że laminat jest twardszy od podkładu , więc poco go podkładować. Drugi zaś gada : "jak nie zapodkładujesz płaszczyzny to lakier szybciej siądzie". Czy ktoś może zdementować/potwierdzić któreś z opiniii ?
Może winą jest sezonowanie podkładu , u nas się go sezonuje niecałe 24h. Najbardziej zależy mi na informacji czy jest potrzeba podkładowania płaszczyzn.

Dzięki i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2016, 20:12 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Niech właściciel poleruje laminat. Wtedy nic nie siądzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2016, 20:20 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1133
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Przypatrz się pod kątem jak ten laminat wygląda i wówczas doznasz olśninienia czemu podkładować .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2016, 20:21 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 23:11
Posty: 73
Lokalizacja: polska
Zawód: STOLARZ
wdg.mnie formatka bez podkładu wygląda po polerowaniu o wiele lepiej niż z podkładem (to wiem) pytanie czy po dłuższym czasie lakier szybciej siada.
pracowałem pół roku na polerni gdzie polerowałem połyski bez podkładu , obecnie pracuję w firmie gdzie są podładowane . efekt fali jest o wiele większy z podkładem. Być może jest to przyczyna sezonowania , lub techniki lakierowania bądź inna.

laminat też wypolerowałem przypadkiem i wyglądało zacnie tzn. kaszana ale jak na laminat to nie spodziewałem się takiego efektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2016, 21:35 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1495
Jakoś ostatnio odnoszę wrażenie że za dużo podkładu na płaszczyźnie tworzy fale. W ogóle to te fale mnie dobijają . Czekam na nowy pas do długotaśmówki może pomoże. Bo stary ma bicia.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 07:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 695
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Widać macie problemy ze szlifem podkładu. Podkład ma być i jeżeli jest dobrze wyszlifowany i sezonowany to nic nie faluje .
Galanonim lakierowanie bez podkładu powoduje słabsza przyczepność lakieru. Podobno może schodzić lakier pod paznokciem. (Rada technologa ICA)
BWS wydaje mi się że szlifowane podkładu długotaśmową to nieporozumienie i nie ma opcji aby wyszło dobrze. Może się mylę to proszę o sprostowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 10:16 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1133
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Szlifowanie podkładu tylko mimośrodem . Ale trzeba umieć też to robić .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 11:34 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 566
Lokalizacja: SANOK
Koledze BSW chyba chodziło o polerowanie pasem na długotaśmówce ? ( tak mi się wydaje )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 19:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1495
Tak zamówiłem do polerowania. Ale szlifuję też na długotasmówce i nie uważam tego za zły pomysł.Wprawdzie poprawiam potem bączkiem ale całość idzie w miarę szybko. Na pewno szybciej niż samą mimośrodową. Długotaśmówkę mam dobrej jakości, pasy od 240 do 400 do podkładów klejone bardzo dobrze bez bicia. Fale powstają po nałożeniu warstwy wierzchniej.
Szklarz dotykałeś kiedyś długotaśmówki ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Proponuję zaprosić do siebie technologa. Ja taką wizytę wymusiłem od dostawcy lakierów. Był technolog, a później lakiernik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 695
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Ja miałem i zaczynałem od długotaśmowej i powiem szczerze nie robiłbym szlifowania na tej maszynie. Dlaczego ? Za mała precyzja szlifu. Ja podkład szlifuje p400 p600 i p800 nie dotykam poniżej. P 400 używam bardzo rzadko tylko awaryjnie. Więc szlify p 600 i p 800 na taśmówce nie maga wyjść dobrze.(wg mnie oczywiście ) Co do czasu to bez przesady ale szlif podkładu na płaszczyźnie trwa tyle samo czasu co szlif krawędzi. Mogę robić naprawdę duże płaszczyzny i idzie to migiem. W moim przypadku (mała produkcja , manufaktura) nie ma sensu takiego procesu zmieniać bo jest bardzo szybki. Komplet frontów na standardową kuchnie szlifuję max 2 może 2,5 h z przerwą na kawę i papierosa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1495
Szlifujesz 800 tką na bączku pod lakier ? nie za drobny ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
800 głaska się podlład, a nie szlifuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
U mnie pod mat 280, pod połysk 400, ale mogę się mylić.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 695
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
piotr w takim razie obejrzyj sobie swój front dobrze przed polerowaniem. Po 400 zostają sprężyny i jak lakier siadzie a siądzie wyjdzie wszystko. Nie wspomnę już o 280. Oczywiście że można i po 180 zalewać lakierem wszystko można . Tyle że później front po roku wygląda jak w pół macie a nie połysku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 18:32 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1495
A czym szlifujesz że zostają Ci sprężyny ? tzn sprzęt i producent papieru ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 695
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Po wszystkich papierach zostają tylko nie którzy nie chcą tego widzieć. Szlifuje ETS 3 z odkurzaczem papiery kovax.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 19:08 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1133
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Masz sprężyny od zbyt dużego skoku oraz zapychania się papiery odkurzem lakieru .
Kup sobie dobrą szlifierka .
Ja odzalowalem 1700zl na mirke i powiem robię to jest to ,nigdy więcej badziewia .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 161
To jaki skok ma twoja mirka? skoro uważasz że ETS3 ma za duży skok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 19:19 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1133
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Mirka 2.5 mm

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group