TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 cze 2018, 20:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 maja 2018, 21:17 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Pierwsza ściana. Koszt najmniejszej to 8k. Jakość bez kabiny podejżewam że i tak nie jest oszałamiająca. Jak pierwszy raz lakierowałem to i tak zapomniałem że kompresor robi wiatr. I parę wtrąceń miałem. Ale bez przesady. Frontów nie robię. W połysku. Jak nabrałem wprawy to wtrąceń nie było. Planuję zrobić ścianę mini. Z 0,5m na jakieś 1,5m. Wystarczy że będzie przeciąg i nie będzie odkurzu. Ktoś coś robił takiego? Jakieś sugestie? Ma ssać jak głupie i tyle. Minusem jest to że wszystko robię w jednym pomiezczeniu. Ale wystarczy mieć trochę pojęcia by syf nie latał. Bardziej mi chodzi o samą konstrukcję tego ustrojstwa. Wiem co powinno być. Ale jest jak jest. Jakieś sugestie? Mam wentylator. Całkiem zgrabny. Pare arkuszy blachy. Trochę kątowników. Profili. Coś by się wyspawało. Coś można kupić. Myślę że 1500 to taki budżet w miarę. Powyżej to już by trzeba się zastanowić czy nie kupić gotowej. Szanowni forumowicze coś poradzą na podstawie własnych doświadczeń? Dla ułatwienia. Lakieruję schody. Fronty zlecam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 06:31 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 48
Jak chcesz mieć porządnie to pomieszczenie a nie tylko sciana. Może uda się coś wygrodzić. Sam wentylator „wciągający” to mało. Powinieneś mieć tez taki który „wtłacza” powietrze. W osobnym pomieszczeniu lakierni powinien mieć trochę większa moc żeby tworzyło się nadciśnienie. Nie zasysa wtedy syfu z reszty stolarni. Jak to zrobić w rzypadku samej ściany nie wiem. To bardzo szeroki temat. Ja bym branie dał jakis wylot powietrza przed sciana żeby wymusić jego obieg nawet w jednym dużym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o wymiary to kup filtr papierowy i do niego dostosuj wymiary. Moim zdaniem 1 m na wysokość to minimum. Sama konstrukcja to prosta skrzynka z „mocowaniem” filtra z przodu. Pamiętaj tez o wiatraku antywybuchowej. Najlepiej jak wiatrak ma osobny wirnik i napęd przenosisz przez pasek - wtedy opary nie maja styczności z elektrycznością. Resztę sam wykombinujesz. W razie czego dopytaj o konkretne problemy. Powwodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 10:34 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Jak bym miał teraz robic to żadna sciana.Kratownica z wyciągiem w podłodze.Nadmuch w suficie.

Nic lepszego nic nie wymyślił.

Ale jak się upierasz na scianę bez nadmuchu to ja miałem tak że w otworze drzwi miałem matę w ramce która filtrowała powietrze.

Bez nadcisnienia idzie malować ale najlepiej kiedy powietrze zaciąga z zewnątrz.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 11:29 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Panowie teoria teorią i wiadomo co najlepiej. Ale niestety aktualnie nie ma warunków. Poza tym nie wiem jak można filtrować powietrze w obiegu zamkniętym? To oczy wypali po 30 minutach. Wiadomo że tak by było najlepiej. Jak to jest zorganizowane w profesjonalnych lakierniach? W sumie mam znajomego lakiernika to się popytam jak ma to ogarnięte. Niestety ale rozmiar ściany a raczej pseudościany determinuje dostępna powierzchnia. A sama jakość lakierowania i wygoda jest niebo a ziemia. Stosujecie same filtry kartonowe? Czy co tam jeszcze? I czy obieg zamknięty macie czy otwarty,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 12:02 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1618
Oprócz kartonu jest jeszcze włóknina paint stop.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 12:50 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Ale smród zostaje przy zamkniętym obiegu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 14:05 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Nie ma czegoś takiego jak zamknięty obieg.Zadaniem ściany jest wyłapanie częśći stałych natomiast częśći lotne są odprowadzane na zewnątrz.

Na kartonie osadza się farba.Paint stop jest po to żeby równo ciągło.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 19:04 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Ale to jak auta lakierują w zimę na 3 kabiny przy -20 to też wszystko w atmosferę walą? Mnie interesuje otwarty obieg i ściana która pozwoli polakierować schody. czyli 2x po 5h w miarę komfortowych warunkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 19:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1618
Jak lakierują, to w atmosferę. Jak suszą, to zamknięty.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 20:33 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Aj Ty chłopie. Ja wiedziałem że ja się od Ciebie nauczę. Jutro zadzwonię do znajomego i się dowiem co i jak u nich jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 20:49 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
W kabinach grzeją palnikami ON :-)

Takie o wydatku 120-200 kw.

Mozna zaoszczedzic ciepla haslo Reperkuracja :)

Realnie w zime lakierujac jest zawsze problem.

Bez wentylacji nie zajedziesz.

Wyniana powietrza jest konieczna.

Kiedys kiedys używali scian wodnych.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 maja 2018, 21:09 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 48
Nie ma żadnych obiegów zamkniętych do malowania. To by kompletnie się nie sprawdziło. Zastanów się nad tematem ogrzewania. Generalnie w zimie musisz mieć „smoka” który przy dużej wymianie powietrza zdąży je nagrzać. Ja mam palnik na olej opałowy o dużej mocy. To się wszystko przelicza w stosunku do kubatury kabiny - ileś tam cykli wymiany na godzinę. Oczywiście przy mniej ciągłej pracy to nie jest aż tak ważne. Niemniej jednak straty ciepłego powietrza musisz uwzględnić bo przy malowaniu reżim temperatury jest dość duży. Pomysł tez o suszarni bo to nie mniej ważne miejsce od lakierni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 02:50 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Wiem że suszarnia to ważna rzecz. Ale np milesi jest gotowe do obróbki po 2h. Teoretycznie. Bo w praktyce to jest jeszcze krócej jak temperatura znośna. Kwestia jeszcze rozcieńczalnika i jego ilości. Więc to nie są niewiadomo jakie czasy. Suszarnia ułatwia temat o tyle że nie trzeba się bujać z mokrym elementem w łapach żeby go gdzieś położyć. I to jest niezaprzeczalny plus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 06:42 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Oj chyba tylko podkład po 2 h możesz obrabiać :)

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 07:02 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
A poczytaj pan. Z głowy tego nie biorę. A jest tak że jak kończę lakierować 1 warstwę na stopniach to pierwszy stopień jest już suchy jak wiór. Ale z litości poczekam te parę godzin. Dla spokoju.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 07:09 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1618
Poliakryle.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 08:59 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 48
Przy schodach to może tak działać jak piszesz. Jak ci to wystarcza to ok. Przy innych rzeczach jak fronty w MDFach już tak lekko nie ma. Szuszarnia to nie tylko suszenie ale miejsce gdzie nie wpadną ci żadne syfy na polarkierowane elementy. Pisze to nie żeby się mądrzyć tylko pomoc w planowaniu. Sam sporo błędów popełniłem bo nie planowałem na przyszłość tylko myślałem ze wystarczy trochę lepiej niż mialem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 11:40 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Ty wiesz. Ja wiem. Wszyscy wiedzą. Po prostu nie wiesz jakim wózkiem jadę. Potrzebna mi jest ściana. Mała znośna ściana. Możemy dywagować o podciśnieniu. Nadciśnieniu. Suszarniach itp.Tylko nic z tego nie wyniknie. Bo mam miejsce tylko na ścianę. Doceniam troskę o moją przyszłość i jakość moich wyrobów. Nie odbieraj tego źle. Po prostu męczy mnie za każdym razem gdy zakładam jakiś wątek brnięcie w to co powinno być. Ja wiem co powinno ale liczę na pomoc w tym co jest a nie w tym co powinno być.
Ten paint stop ma sens jak i tak wszystko leci w atmosferę? Co to daje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 12:15 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1618
W atmosferę leci sam rozpuszczalniki. Na paint stop zatrzymują się pyły.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 13:44 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Też l.Ale pelni on bardzo wazna rolę inna.
Powoduje ze sciana ciągnie powietrze na calej długości.
Innaczej nie działała by w ten sposob.

Teraz powiedz jakiej rady potrzebujesz odnosnie sciany?

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2018, 14:46 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
AmruLnie grubość kartonowego filtra i grubość tej włókniny paint stop.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2018, 07:02 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Grubość jest standardowa.I nie trzeba się przjmować tym aspektem.Człowiek który tym handluje na pewno będzie zorientowany.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2018, 14:11 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:22
Posty: 112
Lokalizacja: Sanok
Specjalizacja: Schody, mechanika
Jezeli chcesz sama sciane to musisz zrobic cos dzieki czemu podcisnienie nie bedzie zbyt duze. Najlepiej "za plecami" miec otwierane okno. Mozesz zalozyc na niego siatke przeciwko owadom aby nie wlatywaly do pomieszenia w trakcie lakierowania. Filtr kartonowy zmierzę Ci jutro dokladnie jaki ma wymiar i na podstawie tego powiem jaki wymiar powinien miec otwor montazowy. Paint stop ma grubosc okolo 7-10 cm. Jest to zwykla wloknina ktora wyglada jak welna mineralna. Montuje sie ja oczywiscie za filtrem wstepnym (kartonowym).
W przypadku gdy mam nadcisnienie w lakierni to powstaja delikatne napylenia/wtracenia natomiast gdy jest podcisnienie to wtracen praktycznie nie ma zadnych.
Lakieruje glownie lakierami milesi i masz racje- gdy skoncze malowac ostatni stopien to ten pierwszy jest juz wyschniety i mozna leciec z kolejna warstwa lub odczekac 2-3 godziny i matowac pod ostatnia warstwe.
W zimie do ogrzewania uzywam nagrzewnicy gazowej o mocy okolo 20kW. Oczywiscie przeplyw powietrza musi byc nie za duzy bo nagrzewnica nie zdazy ogrzac wtlaczanego powietrza.Butla gazowa wystarcza na mniej wiecej 16-20 godzin pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2018, 19:20 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Dla potomnych. Całkowita grubość zestawu filtrującego w ścianie firmowej to około 11cm. W skład tego wchodzi filtr kartonowy grubości ok 7cm oraz paint stop ok 4 cm. W związku z powyższym w planie jest konstrukcja z profili do kartongipsu. Ud 30. Ewentualnie jakiś ścienny. Kupię filtr i włókninę to będę myślał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2018, 17:29 
Offline

Rejestracja: 07 lut 2016, 22:52
Posty: 62
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Specjalizacja: schody
Raca pochwal się postępami, bo też mi takie coś chodzi po głowie. Najlepiej żebyś zrobił dobrze i tanio. :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2018, 19:17 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1058
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Dobrze i tanio nie ma.Placisz raz a drogo.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2018, 09:35 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 952
Lokalizacja: Mazoffshe
Jak zrobię to się pochwale. Aktualnie mam inne zmartwienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group