TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 gru 2024, 23:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Hej,
Ktoś zna model który spełnia wymagania:
- do płyty 18mm
- regulacja boczna, wysokości, pochylenia (i głębokości ale takie chyba nie istnieją...)

0SHX z GTVa ma to wszystko, ale...regulacja na tych badziewnych plastikach jest tragiczna, i raczej nietrwała.
Szukam czegoś co ma poziom Bluma (czemu oni sie uparli na te 16mm??)

Z góry dzięki

Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Dlaczego się uparli? Bo z takiej płyty robią meble. A prowadnice Tandem masz też na płytę '18'

Regulacja boczna? Mimośrody do frontów od Bluma.
Regulacja wysokości? To samo.
Regulacja pochylenia? Kątownik b. dobrej jakości i i nie potrzebujesz bo dobrze zrobione. Chcesz mieć możliwość pochylania z powodu krzywych formatek? Przykręć prowadnicę tylko na dwa wkręty, dołóż front i złap ściskami to będziesz wiedział czy ją opuścić czy podnieść z jednego końca aby przylegał tak jak należy.

Prowadnica rolkowa jest na wszystkie grubości, też ją można pochylać i sterować jak dronem :D
Do Movento musisz tylko podciąć 2mm i też będzie pasowało.

Chciałem uniknąć frezowania ale na tą chwilę nie mam lepszego rozwiązania, więc pójdę w tą stronę.

@Omen
Mimośrody bluma - próbowałem i kompletnie mnie nie przekonały, poza tym ja nie robię frontu wewnętrznego w szufladach, a to rozwiązanie wymusza.

Nawierty robię na cnc i dokładność samych otworów jest ok, ale nie zmienia to faktu, ze po złożeniu całej szuflady i montazu w korpusie zawsze coś jest do delikatnej poprawy.
Chodzi o regulację w prowadnicy/szufladzie, coś co się łatwo i dokładnie robi przy pomocy śrubokreta albo i bez...

Hafele wypuściło niedawno prowadnice Favorit A30 mam je na warsztacie, ale jeszcze nie montowałem. W sprzęgle jest kawałek blachy, ale regulacje na plastikach, ale raczej dobrej jakości. Ja w większości stosuje Hafele i jeszcze się nie zawiodłem, no może tip ony w porównaniu z Blumem są nie dopracowane.
Najlepiej weź sobie w sklepie pooglądaj jak to wygląda, może Ci spasuje. Jak nie to Tandem 19 i po sprawie, tylko cena razy 2.

Favorit A30 to rzeczywiście nowość bo nawet w katalogu na ich stronie brak info ;)
Wyglądają podobnie do 0SHX gtv'a - ale wypróbuje, może regulacja jest lepiej wykonana

Korzystam z ich okuć (Axilo rządzi) ale powinni popracować nad PRem i prezentacją produktu.
Szukając prowadnic przeglądałem ich katalog ale tam nie ma żadnego info o regulacji, trzeba się samemu domyślać...

PR, PR-em. Może nie są rozreklamowani super, ale za to cena jest normalna. Blum sobie zrobił PR, ale płacisz jak za woły. Ja z powodzeniem stosuję wiele rzeczy od Hafele już dobrych kilka lat, tak samo Axilo, wszelkie Camary, Free Space-y, szuflady i prowadnice. Najlepiej ściągnij sobie niemiecki katalog od Hafele, jest tam o wiele więcej produktów, a mam gościa co ściąga mi to w ciągu tygodnia. Zresztą każdy sprzedawca Hafele to zrobi.
Dorabiałem kiedyś kobicie 2 szafki do kuchni z szufladami, zamontowałem Blumy bo inne już takie miała, za około rok dorabiałem następne 2 szafki i zamontowałem Matrixy S 35, bo stwierdziła że może coś taniej. Tak że miałem w jednym miejscu obok siebie zamontowane szuflady od Bluma i od Hafele i wiecie co? Kobitka nie widziała różnicy poza jakimiś szczegółami wizualnymi, a ja po szczegółowych oględzinach, poza wizualnymi różnicami znalazłem tylko tyle że Blum nieco "subtelniej" pracował na prowadnicach. Wniosek jakość ta sama, a cena przez pół. Jedna rzecz, która nie ma porównania tylko do Bluma to tip ony, tego chyba do tej pory nikt nie pobił, Blum to dopracował do perfekcji.

Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Tak? Czyli jakość Bluma po roku używania i jakość nowych szuflad Hafele niczym się nie różnią?
To teraz zróbmy małe doświadczenie. Wybierz się do pani za kolejne 12 m-cy i sprawdź jak pracują Blumy po dwóch latach a jak to robią Hafele. Kolejny test zrób (lub raczej wizytę u klientki) po 5 latach od zamontowania Hafeli, czyli w sumie po 6 latach pracy Blumów.

I jak uznasz, że pracują prawie identycznie jedne i drugie to to dopiero będzie wiarygodny test. Nowa chińska produkcja zawsze ładnie pracuje. To dopiero po pewnym czasie okazuje się, że tak naprawdę to szmelc. Oczywiście nie bo się rozsypią. Nadal będą działały. Tylko, że różnica pomiędzy nowymi a używanymi będzie już zauważalna.

Administrator
Awatar użytkownika

To prawda. Czasem chinole nawet lepiej chodzą jako nówki i mają lepszą regulację. Jakość wychodzi po latach.

Cytuj:
Wybierz się do pani za kolejne 12 m-cy i sprawdź jak pracują Blumy po dwóch latach a jak to robią Hafele.

Od około 5 lat montuje Hafele, jeszcze nikt mi nie zgłaszał żeby się z nimi coś działo. Siostrze zamontowałem Blumy (kupiłem pakiet na promocji, w sumie z myślą o niej), a bratu wrzuciłem Hafele bo stwierdził że nie będzie drugie tyle za szuflady płacił.
Jestem nieraz w jednej i drugiej kuchni i do tej pory wszystko działa jak należy. Blumy na obecną chwilę mają ok 5 lat, Hafele 3 lata. Jak jedne tak i drugie jak działały tak działają dalej. rotfl rotfl rotfl

RG design pisze:
Ja z powodzeniem stosuję wiele rzeczy od Hafele już dobrych kilka lat, tak samo Axilo, wszelkie Camary, Free Space-y, szuflady i prowadnice.

Camary chyba są włoskie, więc domyśl się co jest z resztą. Ogólnie lubię tą firmę - Hafele, to taki mniejszy odpowiednik Hettich-a (mają nawet ledy i uchwyty), ale w temacie szuflad i zawiasów nie dorównują blumom. Z tymi cenami to nie przesadzaj, bo gdzie bym nie porównywał to szuflada zamiennik nigdy nie wyjdzie 1/2 ceny (chyba że gtv, atm i podobne). Blum Tandem "19" można kupić za około 90 zł, a te super Hafele za 60 zł. Więc pytam gdzie jest ta połowa ceny Blum-a i czy naprawdę warto za te 30 zł eksperymentować? I tak płaci klient.

OlBa nie wiem gdzie się zaopatrujesz, ale nigdzie nie znalazłem Tandema 500 taniej niż 100zł, (dolicz sobie sprzęgiełka, bo je też musisz kupić) w moim sklepie komplet prawie 102 zł, a Favorit A 30 mam komplet ze sprzęgłami za 44 zł.
Cytuj:
Z tymi cenami to nie przesadzaj

Jak widać nie przesadzam.
Cytuj:
czy naprawdę warto za te 30 zł eksperymentować? I tak płaci klient.

No właśnie klient płaci i klient chce tanio i dobrze. Więc warto eksperymentować, zwłaszcza że jest to połowa ceny, a nie tylko 30 zł. Matematyka nie kłamie.

Cytuj:
Ogólnie lubię tą firmę - Hafele, to taki mniejszy odpowiednik Hettich-a

No widzisz Hettich robi też bardzo dobre akcesoria, ale jakoś mało o nim słychać, tak samo o Hafele. Blum oprócz tego że robi bardzo dobre akcesoria, to robi sobie bardzo dobry marketing. Myślisz że te spotkania "Blum w trasie" to za darmo są, kawka, ciastko, katalog. Jakoś nie słyszałem żeby Hettich promował w taki sposób swoje akcesoria, (choć jego nie używam i mogę się mylić) nawet Hafele tak nie "szaleje" co dwa lata z nowym katalogiem. Byłem na kilku spotkaniach z Hafele, ale raczej kameralne były, a nie tak jak w Blumie. No i dzięki temu masz taką samą prowadnicę za dwa razy tyle kasy, jakoś trzeba na to wszystko zarobić.
Czysty marketing panie, czysty marketing :D

Mam duży rabat na bluma, a prowadnice hafele nawet nie wiem gdzie sprzedają poza siecią. Hipotetycznie jadę do innego miasta na montaż i okazuje się że brakuje mi inserty, trzeba podwyższyć prowadnik, założyć ogranicznik kąta otwarcia. Prawie każda szanująca się hurtownia ma blum-a. Nie wiem czy Hafele ma tak rozbudowaną sieć sprzedaży i czy w ofercie jest coś takiego jak expando, inserta, nie wspominając o ogranicznikach kąta i dokupieniu wyższego prowadnika. Montuje tylko prowadniki proste (krzyżakowe tylko tam gdzie muszę), expando, inserty bo wiem, że pomocnik tego nie spier...oli i będzie trwałe. Do tego marketing, gwarancja to tylko wisienka na torcie.

RG design pisze:
No właśnie klient płaci i klient chce tanio i dobrze. Więc warto eksperymentować

Kiedyś z Omenem pisaliśmy o tym zjawisku, za takie rzeczy są dodatkowe opłaty na tzw. "badania i rozwój". Jak mi klient przynosi własne prowadnice, fronty, bo kupił tanio to mu liczę podwójnie montaż :D Wtedy jest dla niego "tanio", a dla mnie "dobrze".

Cytuj:
Jak mi klient przynosi własne prowadnice, fronty, bo kupił tanio to mu liczę podwójnie montaż :D Wtedy jest dla niego "tanio", a dla mnie "dobrze".

W takim wypadku też bym tak zrobił.

A jeśli chodzi o Hafele to też ma różne rodzaje zawiasów, prowadników i innych rzeczy. W niemieckim katalogu są "cuda" , jak znajdę link to podeślę. Jeśli mam zamontować coś skomplikowanego, a akurat z Hafele nie znajdę, albo musiałbym czekać, to też montuję Bluma. I montował będę.
Mi chodzi o to żeby nie upierać się strasznie na tego Bluma, bo w prostych i nazwijmy to bardziej budżetowych realizacjach, można zastosować tańsze sprzęty i też będą działać.
Mam sprawdzone dużo rzeczy od Hafele i wiem że nic się z tym nie dzieje, więc po co przepłacać. Ja nie jestem z tych co chcą wziąć za robotę jak najwięcej kasy, a za materiał dać jak najmniej.

Cytuj:
Mam duży rabat na bluma, a prowadnice hafele nawet nie wiem gdzie sprzedają poza siecią.

Rabat rabatem, ja mam jaki mam.
A Ty może zapytaj w swojej hurtowni czy mają takie prowadnice i czy mogą to zamówić. U mnie z Hafele akurat nie ma najmniejszego problemu. Rzeczy chodliwe przeważnie leżą w sklepie na półce, a coś z katalogu (nawet tego niemieckiego) w ciągu tygodnia czy dwóch.
Nie wiem skąd jesteś, ale u mnie z Bluma jakieś mało chodliwe rzeczy też nie leżą na półce w sklepie, tylko trzeba zamówić.

Cytuj:
Hipotetycznie jadę do innego miasta na montaż i okazuje się że brakuje mi inserty, trzeba podwyższyć prowadnik, założyć ogranicznik kąta otwarcia.

W tym wypadku jesteś hipotetycznie nie przygotowany do pracy. Ja staram się jechać na montaż z kompletnym wyposażeniem i kompletem sprzętów i akcesoriów. Bo już nie raz zdarzało mi się wracać na warsztat, a warsztat mam 25 km od domu i miejscowości gdzie w większości montuję. I to nauczyło mnie zabierać ze sobą wszystko to, co być może nie będzie mi potrzebne, a zdarzyło się że było. Polecam robić check listę przed wyjazdem na montaż. Unikniesz niepotrzebnych nerwów.

RG design pisze:
A Ty może zapytaj w swojej hurtowni czy mają takie prowadnice i czy mogą to zamówić.

Tu nie chodzi o zamawianie, ja jadę i kupuje tyle ile chcę, kiedy chcę i jeszcze wybieram sposób mocowania.
W dobrych hurtowniach, tam gdzie są największe rabaty raczej mają zakaz sprzedaży zamienników. Sprawdź na stronie blum czy Twoja hurtownia jest partnerem handlowym, bo nie każda jest.

RG design pisze:
W tym wypadku jesteś hipotetycznie nie przygotowany do pracy. Ja staram się jechać na montaż z kompletnym wyposażeniem i kompletem sprzętów i akcesoriów.

Nie każdy jest taki doskonały. Przymiotnik "nieprzygotowany " piszemy łącznie: "Bo już nie raz zdarzało mi się wracać na warsztat, a warsztat mam 25 km od domu i miejscowości gdzie w większości montuję".

Cytuj:
Sprawdź na stronie blum czy Twoja hurtownia jest partnerem handlowym, bo nie każda jest.

Sądzę że nie, skoro handluje Blumem, Hafelem, GTVem, Nometem i nie wiem czym tam jeszcze.

Cytuj:
Nie każdy jest taki doskonały.

Ja też nie jestem doskonały. Bo jak pisałem: "Bo już nie raz zdarzało mi się wracać na warsztat, a warsztat mam 25 km od domu i miejscowości gdzie w większości montuję".
Ale staram się eliminować takie sytuacje. Bo to jest strata czasu, czyli pieniędzy.
Nie myli się tylko ten co nic nie robi.

Cytuj:
Przymiotnik "nieprzygotowany " piszemy łącznie:

Nie czepiaj się aż takich szczegółów ;) , nie jestem polonistą i wyżej też napisałem, wprawdzie w podstawówce byłem dobry z ortografii, ale to było w podstawówce, czyli dawno i nieprawda.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.