TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 07:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 720
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Używa ktoś do wymiarowania pomieszczenia i pomiarów blatów?

Na przyład taki https://www.makrogeo.pl/pl/shop/95,1221 ... a-24h.html

lub taki

https://youtu.be/zuFZVegvLlo

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 15:05 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
tego drugiego widziałem jak używali goście co robili blaty granitowe , podobno po tych pomiarach idzie to na obrabiarki numeryczne do kamienia i wszystko wychodzi z szczelinami na grubość kartki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 720
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Do schodów https://youtu.be/Cy6kRXpVwUs" onclick="window.open(this.href);return false;

Ten drugi też widziałem w akcji parę lat temu przy pomiarze kamiennych blatów, cena podobno za urządzenie kosmos.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 16:15
Posty: 84
Lokalizacja: Mszanna
Zawód: Stolarz/Projektant
Specjalizacja: schody
za flexi ponad 100 tys trzeba dac ale fajna zabawka ogladalem go na targach
fajnie wspolgra z compass cadem gdyby nie ta cena to pewni bysmy go kupili klatka zwymiarowana w 10 min


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 16:37 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4144
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dobra cena:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 01 lis 2017, 18:07 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2013, 19:12
Posty: 25
Z tego drugiego wycinalem okna do ram. Ogólnie fajna zabawka tylko trzeba wiedzieć jak na tym pracować. W mojej opini :faja: :idea: przed wrzuceniem do cnc trzeba jeszcze obróbki w jakimś programie cad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 02 lis 2017, 22:08 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Pro lainer do mierzenia blatów a 3 d disto do pomieszczeń ogólnie ale blat trudniej zmierzyć.Jeden stówkę a drugi trzydzieści pięć około.
Obydwa nie współpracują z pro sto.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 09:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Cytuj:
Obydwa nie współpracują z pro sto.


Obydwa nie współpracują z niczym innym, tylko AutoCADem lub innym sofcie który używa AutoCADa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 11:25 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Znowu w celach reklamowych nie piszesz całej prawdy.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 11:55 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 478
dlaczego nie pisze prawdy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Właśnie dlaczego nie piszę prawdy ?

Na chwilę obecną na moją wiedzę tylko systemy , programy bazujące na Cadzie potrafią sobie z tym poradzić. Oczywiście chodzi mi żeby zbudować stworzyć odwozrować jak to zwał tak zwał pomieszczenie z naniesionymi wszystkimi krzywiznami , łukami itd. Działa to tak dlatego że te urządzenia tworzą pliki DXF z którymi CADy sobie radzą.

Też mam program Adeko 17 bazujący na IntelliCAD ale zbudowanie ścien na podstawie tych pomiarów to koszmar i w sumie nic nie daje. Więc BWS jeżeli wiesz gdzie to działa jak należy i w jakim sofcie to podziel się tą informacją, a nie oczerniaj że nie piszę całej prawdy, piszę co wiem i jeszcze nikt mi nigdzie tego nie zademonstrował że działa Wow a klienci którzy kupili to do mierzenia żałują wydanej kasy. Jedynie ci co robią blaty kamienne są mega zadowoleni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 13:41 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
A niech się sam tłumaczy. Pewnie się zaraz pojawi elaborat na dwie strony w tym jedno zdanie na temat .

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 14:39 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 478
heehe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 15:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
BWS brałem cię za poważnego gościa , ale szkoda gadać - na razie pokazujesz że jesteś mąduś i tyle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 16:42 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4144
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Topsolid obsługuje:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 03 lis 2017, 17:38 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2013, 19:12
Posty: 25
lignumsoft pisze:
Cytuj:
Obydwa nie współpracują z pro sto.


Obydwa nie współpracują z niczym innym, tylko AutoCADem lub innym sofcie który używa AutoCADa


Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Proliner jako dane wyjściowe daje plik w formacie dxf.

Jeżeli chcemy coś wyciąć w materiale jednorodnym np: hdf to nie ma problemu, większość programów CAM(bez żadnych dodatkowych nakładek) na obrabiarkach to łyknie i wycinamy kształt taki jaki wcześniej stworzyliśmy za pomocą tego urządzenia.

Jeżeli mamy wycinać w czymś co ma już swoją geometrię np.rama okna, to najpierw przenosimy to do programu CAD(a tych obsługujących dxf-y jest trochę), poprawiamy otrzymany z prolinera plik tak aby był ułożony prawidłowo względem pierwotnej geometrii i dopiero wtedy eksportujemy na cnc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 04 lis 2017, 10:39 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Lignum soft daję Ci szansę poprawy. Wymień program który współpracuje z leicą , wiesz który.
Nie pisz o mnie proszę że Cię oczerniam w ogóle nie używaj wobec mnie epitetów proszę.
Napisz to jednym zdaniem jak mężczyzna a nie używaj słowotoku. Dasz radę.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 04 lis 2017, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Żenada BWS - ale masz AutoCAD, InteliCAD, CadKuchnie, CADDekor, SolidWorks, Imos, Topsolid, ZWCAD,ADeko,2020, itd. wszystko co ma podłoże CAD. Jeżeli chciałeś usłyszeć o Twoim TopSolidzie to się nie wypowiem bo nie wiem jak to działa z Leica ( więc terasz możesz opisać nam jak to działa ) może jakiś filmik pokazać itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 04 lis 2017, 18:21 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
No i co dało się.
Ja jestem stolarzem i mi by było wstyd spytać się sprzedawcy oprogramowania jak się robi meble.
Więc jak działa oprogramowanie nie pytaj stolarza. Tylko się doucz.
Jesteś tu jedyny od tych tematów i chcieli byśmy mieć do Ciebie trochę zaufania.
Pozdrawiam.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 04 lis 2017, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
BWS nie dokońca masz rację. Mogę się wypowiedzieć zawsze w 100% o programach które znam bardzo dobrze czyli wszytkie w mojej ofercie Optimik , Adeko14, Adeko 17 , Corpus + Spazio3d + PaletteCAD + Pro100. O innych niestety wiem podejrzewam więcej niż przeciętni użytkownicy forum, ale nie więcej niż użytkownicy innych programów. Moja wiedza o produktach innych ( konkurencji) i także nie zawsze koniecznie mojej konkurencji wiem tyle ile może dowiedzieć się każdy na pokazach prezentacjach, filmach oraz bardzo dobrego źródła jakim są moi kliencie którzy zmienili oprogramowanie. Więc ty jako użytkownik np. TopSolid możesz mieć większą wiedzę o tym programie i nie możesz wymagać takiej wiedzy odemnie. A że nie widzę tu przedstawicieli innych programów to nie mój problem. Natomiast wiem jedno nigdy nie kłamię i nie naginam faktów. Wracając do tematu na stan wiedzy mojej dzisiejszej jeżeli chodzi o modelowanie 3D - to w każdym programie w/w jest lipa. Dlatego że albo nie mogą takiego DXF poprawnie przekonwoertować - albo że jest za mała ilość punktów danych. Sam zachwycony tą Leicą 3D chciałem mieć koniecznie w Adeko14 - skończyło się tylko na próbach i stwierdzeniem że to nie ma najmniejszego sensu - bo jest niefajnie. Szczerze robiłem to 3 lata temu - może teraz to wygląda inaczej - nie wiem nie sprawdzałem.

Też pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 04 lis 2017, 22:09 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4144
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
BWS tą Leicą wyliczasz też ile kabli będą potrzebować Twoi montażyści na ogarnięcie kuchni?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 06:43 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Ja jako stolarz potrafię zrobić meble takie jak PBstol Seta czy też Andrzej czy też nie wymieniając większość grupowiczów .Mebel to mebel tylko inna konstrukcja. Jak znasz i stosowałeś kiedyś daną technologię to jej nie zapomnisz . Najwyżej będzie mniej wprawy.
Myślałem że u Ciebie też tak jest Wręcz byłem tego pewien że po drugiej stronie też mam fachowca. No ale może w programach tak jest.
Czyli rozumiem że połączenie Top solida z leicą to tak jak snycerka u Sety . Musi być podzlecona bo to wyższa półka.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Cytuj:
Czyli rozumiem że połączenie Top solida z leicą to tak jak snycerka u Sety


Tego nie wiem i nie chcę wiedzieć :-) I na pewno nie mam zamiaru zgłębiać tego tematu, ani co ważnejsze dodawać Leica go do moich programów.

Dlaczego:
1. Sama Leica i inne tego typu systemu kosztują bardzo dużo. Więcej od moich programów więc 1 ile osób to kupi i posiada. może 1% stolarzy w polsce. Jak stać ich na ten sprzęt stać ich na najlepsze CADy na rynku i na moje programu nie będą chcieli spojrzeć nawet - bo są za tanie :-) i nie moga być dobre. Tak już jest i już.
2. Dlatego że uważam że taki sprzęt jest totalnie bez sensu do pomiaru pomieszczeń. Raz że musisz robić to bardzo dokłanie i szczegółowo i najlepiej w pustych pomieszczaniach , a jak wiemy to 70% produkcji mebli jest w pomieszczeniach gdzie już coś stoi. Więc dupa urzadzenia nie wykorzystamy.
Drugi argument dlaczego to jest bez sensu - jeżeli nawet mamy MEGA pomiar i MEGA program i stworzyliśmy mega sciany 3D, gdzie mamy wszystkie brzuszki, kąty , załamania nierówności - TO CO wyprodukujecie krzywe meble dopasowane do ściany. DUPA zrobicie takie jak zawsze produkujecie , potem dołożycie blendę i akryl i będzie ładnie. Szafek narożnych też nie robicie chyba do kąta ściany tylko 90 i maskownica. Bo inaczej to zabawa z frontami.

Więc na razie te 3D to lipa jak dla mnie.

Co innego jak napisał "adas" dla wszyskich graniciarzy , i do robienia blatów roboczych na wymiar - EKSTRA narzedzie pomiary chwila potem DXF na maszynę bezpośrednio i już się tnie.

Podsumowując 2D TAK , 3D - jeszcze nie teraz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 15:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Fajnie by było żebyś nam o tym pozwolił decydować jaką technologię pracy przyjmiemy. A nie dostosowywał ją pod to co masz w ofercie.
To że czegoś nie widziałeś to nie znaczy że tego nie ma.
Ale rozumiem każdy zachwala swoje.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 19:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2080
Lokalizacja: Swaj
BWS pisze:
snycerka u Sety


Taaak ... :wall:

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
BWS - czytaj ze zrozumieniem, jeżeli masz używasz i to działa - to napisz kurna jak działa i jak ci się sprawdza, a jak nie masz to uzupełnij więdzę sam sprawdź -zrób sobie własne znadnie. Jako były producent mebli też byłem namawiany na leica Disto 3D i nie kupiłem bo właśnie sobie sam sprawdziłem co i jak. Na górze wyrazaiłem SWOJĄ opnię, Ty kurna nie umiesz wyrazić żadnej pozatym że się pochwaliłeś że wiesz ile to kosztuje. Chyba kurna mało trochę. Więc czekam teraz na Twóją opinię o dalmierzach 3D.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 05 lis 2017, 22:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
No i jej nie poznasz to Ty tu jesteś facetem od programów więc się wykaż.
Co jeszcze mam wiedzieć ? Stolarstwo tapicerka lakiernictwo szklarstwo projektowanie.
Ceny konkurencji i jeszcze na Forum Stolarskim mam nauczać sprzedawcę oprogramowania jak działa jego konkurencja ?

Sądziłem że masz większą wiedzę a to tylko magia.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 06 lis 2017, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 567
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
BWS ośmieszasz się już teraz - ja z Tobą skończyłem dyskusje jakiekolwiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 06 lis 2017, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1937
Specjalizacja: 12/70
Wiecie że parę lat temu w konkursie radiowej dwójki na najbardziej polskie słowo wygrało słowo „ŻÓŁĆ”. Składa się z samych znaków występujących w języku polskim. Ale ja nie o tym. Niedawno wpadła mi w ręce książka Miłoszewskiego „Ziarno prawdy”, w której jeden z bohaterów słowo to definiuje w ten sposób: „to taka nasza mentalna przypadłość -zgorzknienie, frustracja, drwina podszyta złą energią i poczuciem własnego niespełnienia, bycie na nie i ciągłe nieusatysfakcjonowanie”. Nie jest tak? A skoro to „cecha narodowa” czy da się z tym walczyć? :)

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laser 3 D
Post: 06 lis 2017, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 720
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Andrzej nie da się, jesteśmy od lat tym przesiąknięci.
Ostatnio dowiedziałem się , że "zimny chów" zawdzięczamy ostatnim paru wojnom :cry:

Złe położenie geograficzne plus odwieczna żółć :(

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group