TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 07:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Laser krzyżowy
Post: 29 sty 2017, 20:40 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1665
Ktoś z meblarzy używa na pomiarach albo na montażach, wiem że puki nie spróbuje nigdy się nie dowiem ale może napisze ktoś jakąś opinie. Zastanawiam się czy taki laser może całkowicie zastąpić poziomice.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 sty 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 661
Lokalizacja: olsztyn
moze
kwestia czy umiesz go wykorzystac
potrzebna tyczka a najlepiej tyczka i statyw
nie dosc ze szybciej i latwiej to czesto dokladniej a i klient czuje sie bardziej doceniony
taki za 400zl do mebli w zupelnosci wystarcza
wazne zeby wybrac taki ktory "umie latac"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 sty 2017, 20:50 
Offline

Rejestracja: 26 mar 2016, 19:38
Posty: 217
Poziomicy nie zastapi. Przy montażu np. szaf wnękowych w moim przypadku się nie sprawdzało , przy kuchniach jak najbardziej . Jest wiele modeli na rynku . Przy kupnie sugeruj się taką , która sama się poziomuje . Teoretycznie wszystkie mają tą funkcję , tylko nikt ze sprzedających Ci nie powie ,że większość z nich niweluję różnicę tylko do max 2 stopni . Ja osobiście używałem jakiegoś dewalta ( pożyczony od kolegi budowlańca ) za ponad 2k . Po zabawie nim zostałem przy zwykłych poziomicach .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 sty 2017, 21:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1686
Używam Boscha za jakieś 500. Tak jak koledzy wyżej pisza, umie latać, nieraz spadł. Jestem z niego zadowolony, tylko baterie trzeba często wymieniać, albo zainwestować w akumulatory. Do kompletu kupiłem taka rozpórkę teleskopową. A teraz przy budowie warsztatu jest wręcz niezbędny.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2017, 20:09 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2016, 10:44
Posty: 14
Ja mam bosch gll3-50, na montazu duuuzo szybciej jak z poziomica (nie pamietam kiedy jej ostatnio uzywalem),statywu nie musi byc ,mam taki uchwyt magnetyczny a jak nie ma do czego przykleic to zawsze gdzies sciskiem zlapie. Sa z czerwonym lub zielonym laserem,zielony duzo lepiej widoczny w naslonecznionych pomieszczeniach ale i duzo bardziej szkodliwy dla oczu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2017, 20:29 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1686
Sprawdziłem. Ten mój to gll2 15.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 04:40 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 53
Ja od kilku lat mam Stanley'a na tyczce i daje radę. Teraz kupiłem Leica ze statywem i będę sprawdzał w boju. Ma ciekawa funkcje przenoszenia dodatkowo punktów w pionie i poziomie. Moim zdaniem statyw dużo praktyczniejszy i wygodniejszy. Możesz dokładniej ustawić wysokosc. Ogólnie bardzo przydatne urządzenie ale całkowicie nie zastępuje poziomicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 06:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1665
No to nie ma lekko. Na pomiary wozic statyw to odpada tyczke też. Moze sprobuje dla testow taki za 200 zl z boscha ewentualnie z mini statywem czy z ziemi da rade zrobic wiele pomiarów poziomów i pionów scian.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 07:47 
Offline

Rejestracja: 26 mar 2016, 19:38
Posty: 217
Nie musisz kupować statywu dedykowanego do laserów krzyżowych . Wystarczy , taki mały do np. kamer go-pro . Widziałem to u budowlańców na montażach .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 22:48 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Danio , własnie że jest lekko. Taki laser to wielka wygoda , nie musisz mieć tyczki czy statywu do kuchni czy szafy wystarczy np BM1-fajny mały dedykowany do boscha (możesz sprawdzić czy gwint montazowy pasuje do innych ja go używałem też do dewalta.Najważniejsze to przekonać się do tego urządzenia i w pełni wykorzystać. Ustawiasz laser na stole czy innym meblu ''strzelasz'' linie poziomą przykładasz miarę najlepiej drewnianą od linii do podłogi w kilku miejscach tak samo do sufitu i już wiesz (bez noszenia 2m poziomicy i drabiny)co jest krzywe podłoga czy sufit, tak samo z linią pionową i ścinami.Przy montażu szafek wiszących nie wspomnę same zalety. Gdyby jeszcze mieć laser liniowy-płaszczyznowy to już pełnia szczęscia. Nie zastanawiaj się inwestuj w sprzęt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 08:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1665
lukand pisze:
Przy montażu szafek wiszących nie wspomnę same zalety
No a jak takim laserem zrobisz pomiar wysoko bez tyczki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 11:51 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1686
Tak jak z szlaufwagą. Nanosisz poziom np +100 i odmierzasz.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 12:15 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1129
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Już kiedyś to pisałem na macie .Tylko niwelator .Nie ma nic lepszego.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 15:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1665
Można mierzyć laserami tak jak tu na obrazku ? widać jak by laser świecił pod kątem do góry, i zachowuje od razu poziom ?
http://wkreceniwdom.com.pl/wp-content/u ... sch-10.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.test.makita.sklep.pl/images/ ... _HP_10.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 16:32 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 93
I tak i nie ...
Niektóre niwelatory mają blokadę kompensatora która umożliwia wyznaczanie linii skośnych (wtedy oczywiście nie ma poziomu).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 19:18 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Danio zamieszczone zdjęcie jest albo przekłamane do celów marketingowych albo tak zrobione że statyw wydaje się niski a faktycznie jest na wysokości linii poziomej. Każdy laser samopoziomujący po przekroczeniu dopuszczalnej odchyłki pokazuje linie przerywane tzn swieci i gaśnie i tak na zmianę to sygnał że źle ustawiłeś laser więc pod skosem nie da rady. co prawda lasery mają blokadę tego migania ale takie linie nie będa w pinie i poziome ale czasami przydaje się do narysowania lini pod skosem chyba schodziarze to wykorzystują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 19:20 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Szklarz pisze:
Już kiedyś to pisałem na macie .Tylko niwelator .Nie ma nic lepszego.



Szklarzu, wytłumacz zatem proszę jak samemu wypoziomowac szafki niwelatorem.
Dla mnie przewaga formy nad treścią. Bez urazy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 19:30 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1129
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Rozumiem.Ale jeśli chcesz mieć ideał to nie problem zabrać drugą osobę.Po pierwsze szybciej .Po drugie dokładniej.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 720
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Szklarz ile zamontowałeś kuchni?

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 19:42 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1129
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Lesiu używaj sobie laseru czy tam szlał wagi .Ja mam niwelator .
Powodzenia.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 20:04 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 93
Jelina pisze:
jak samemu wypoziomowac szafki niwelatorem


Na szafce stawiasz odbiornik, który piszczy ciągłym sygnałem gdy szafka jest na właściwej wysokości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 20:11 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
K**wa, ludzie, ja wieszam szafki a nie wylewam fundamenty pod reaktory jądrowe.

Stawiam tyczkę, rzucam laser, wieszam szynę. Później wieszam szafki. Laser w dół na wysokość górnej krawędzi dolnego wieńca pierwszej szafki. I pod laser ustawiam pozostałe szafki. Mam zwykłego stanleya, dałem moze ze 4 stówy, może z 5. Z tyczką i statywem Boscha. Na wuj mi jakiś niwelator? Moze do tego będę brał komplet szczelinomierzy, żeby fronty dokładnie ustawić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 20:44 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Jelina no co Ty nie używasz szczelinomierzy, może suwmiarki i mikrometru też nie? to jak te kuchnie wyglądają?.:) Robię tak jak Ty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 22:20 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
zaciekawiła mnie możliwość pomiaru np szaf , laserkiem poziomo na ścianę i mierzę patyczanym metrem w górę i w dół w paru miejscach i widzę gdzie jest spad itp . może się w taki zaopatrzę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lut 2017, 07:23 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1061
Lokalizacja: Mazoffshe
rotfl
Jelina dobre!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lut 2017, 08:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1665
DANY ja właśnie widzę sens takiego lasera tylko w mierzeniu podłogi i pionów ścian, sufit sam wyjdzie po zmierzeniu podłogi. Jedynie z tyczką lub wysokim statywem są większe możliwości ale raczej można to pominąć.

Jelina jak świecisz laserem do ustawiania dolnych szafek to to widać dobrze ? czy jeszcze np metrem sprawdzasz albo poziomicą ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lut 2017, 12:11 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
jak by można jeszcze takim laserem krzyżowym sprawdzać czy ściany mają kąt , hmmm w sumie można tak ustawić , równolegle z jedną ścianą i mierzyć metrem do drugiej ściany ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2017, 10:19 
Offline

Rejestracja: 23 cze 2015, 06:08
Posty: 36
można sprawdzać kąty, wystarczy kupić model BOSCH GLL 3-80P ja z niego korzystam i jestem zadowolony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2017, 10:48 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1129
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
A kątownikiem i łatą to już się nie da sprawdzić .Duży kątownik szklarski za 200zł i macie go na 10 lat.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 511
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
to po uj ci niwelator :P ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group