TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 19:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 07 maja 2016, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 587
Jeśli chodzi o przeniesienie wymiarów na papier to przecież program zrobi ci z całego pomiaru PDF i możesz go później do siebie wysłać na maila i wydrukować..Oglądanie go na duzym ekranie komputera też sporo później ułatwia. Ja bynajmniej tak zawsze robię. Jeśli chodzi o strzałki to nie wiem po co chcesz aby stykały sie np.w rogach....Zeby było ładniej? Przecież to nie ma żadnego znaczenia dokąd siega strzałka tylko co mierzysz. Jeśli ścianę to wystarczy że pędzie w poziomie mniej więcej od końca do końca, strzelasz wymiar i już a że będzie przekrzywiona? kogo to obchodzi..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 11:19 
Offline

Rejestracja: 23 lip 2015, 21:43
Posty: 92
Co powiecie o tym dalmierzu, używa ktoś ?

https://nexterio.pl/121562,Bosch-Dalmierz-GLM-50.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 11:35 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Bosch glm80 ma lepszego dzyndzla niż tamta leica klapkę, i mierzy kąty co jest ważne (chyba że przy skosach mówisz klientom, goodbay)
Galmat piszesz że na duzym monitorze oglądasz zdjęcie z wymiarami bo dokładniej sie patrzy, a potem piszesz że nie potrzebujesz strzałek wstawiać dokładnie więc co to za sens.
Nie wiem jak inni ale ja na rysunkach ręcznych wstawiam dokładne strzałki czy wymiar spisałem do krawedzi rurki czy do środka rurki czy na koniec rurki, czasem mierze krawędź kontaktu, a czasem środek.
Tableta i tak bede kupował dziecku to spróbuję jak to będzie, ale domyślam się że ciulato, więc już szukam innego programu z lepszymi strzałkami, leice juz ściagłem i stanleya, ale bede też szukał choćby programu gdzie na zdjeciu bede mógł strzałki i wymiary ręcznie, ale dokładnie robić. Jeszcze w smartfonie (galaxy note 3 mam) wyczaiłem że mogę zamiast kilku zdjęć zrobić jedno sferyczne całego pomieszczenia lub panoramiczne. Tak że w jednym miejscu bede miał wszystko.

Mitex ten od stolkala to może by zrobił na androida fajny program do tego :) Jak by był fajny to ja na pewno bym kase wyłozył np piątaka :) albo trzy piątki. I pewnie chętnych by więcej było. Ogólnie program pewnie jest łatwy do zrobiona jesli chodzi o ręczne robienie strzałek i pisanie wymiarów, tylko trudniejsza sprawa byłaby by dopasować/zgrać go z którymś z urzadzeń laserowych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2015, 18:52
Posty: 360
Lokalizacja: Żory
ja pomiary strzelam i zapisuję w zeszyciku ...

Obrazek

najczęściej dojazd trwa dłużej niż pomiar rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 587
Tak to wygląda (obrazek wzięty z wygenerowanego PDF ) Na tym pomiarze akurat gniazdka nie mają znaczenia bo zmieniła się koncepcja i będą za szafą , jeśli jest potrzeba to namierzam zawsze do osi i wszystko jasne


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
A te wymiary pionowe może to podawać w poziomie? bo tak to się ciężko czyta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio pisze:
[…] A dlaczego osobno fronty wstawiasz ? Szybko to idzie? Jak widzę ile bym musiał jeszcze bibliotek zrobić to może tez same fronty dorobię.[…]
Sam właśnie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Mam w swojej bazie szafki nie wg. wyglądu lub wymiarów tylko co to jest za szafka. Poza stricte narożnymi (w L). I mam też w bazie te fronty, które robię. Są one w oddzielnych katalogach. Mam 1 front do szuflad, jeden pojedynczy, jeden podwójny i dwa różne rodzaje do narożnych. To są do stojących, do wiszących jest trochę więcej rodzajów.

Danio pisze:
[…]ale będę też szukał choćby programu gdzie na zdjęciu będę mógł strzałki i wymiary ręcznie, ale dokładnie robić.[…]
Jeśli tak bardzo chcesz program, w którym będziesz mógł odsunąć jedną strzałkę ze skupiska innych. Wybraną strzałkę przez Ciebie, a nie program to zainteresuj się tym: ImageMeter wersja płatna, wersja bezpłatna. NIe pamiętam już czym różnią się te wersja bo ja mam płatną. Dzisiaj patrzyłem w sklepie to płatna kosztuje raptem 15 zł. Ustawianie w niej strzałek jest dużo dokładniejsze niż w aplikacji Boscha. Tyle, że też ma ten sam feler co i Bosch, nie chce się połączyć akurat z moim dalmierzem. Ale jak do niego pisałem o tym felerze to nagrał filmik co trzeba zrobić aby aplikacja połączyła się z miernikiem. Tyle, że ten jego miernik to wersja 30, a ja jak pisałem wcześniej mam 50. Ale jak dla mnie to dużo lepiej mi się na nim pracuje niż na "oryginale" Boscha. Ma też inny feler, jest w języku angielskim. Aby nie wytykać mu tylko błędów, to ma też duży plus pomimo tych braków. Potrafi podać wymiar ze zdjęcia, które zrobiliśmy. Prawdopodobnie ten wymiar jest w jakimś przybliżeniu. Wszystko tu zależy od tego, czy ma bazę z której może określić wielkość wymiaru. Raz go sprawdzałem to różnica była minimalna i wynosiła kilka (nie kilkanaście) mm.

Co do wymiarów, że w pionie się kiepsko je odczytuje. To nie można tego zmienić i zrobić sobie je w poziomie. Ale jak zwrócisz uwagę, to zobacz po której stronie pionowej strzałki znajdują się cyfry. Przy lewych strzałkach są z prawej strony, a przy prawej strzałce wymiar wyświetla się z jej lewej strony. To takie "udogodnienie".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 587
Mnie tam pasuje, a wydziwianie w stylu " wymiar w poziomie czy w pionie" to już przesada. Nie ważne jakie wymiary ...ważne jakie zrobisz meble ;-) Reszta to tylko udogodnienie....ale skoro jest wątek o tablecie do miernika to cos tam skrobnę na ten temat.
Ja korzystam dosc często z tableta i lasera działa bez problemów najpierw robiłem na Overmaxie 10" ale to była porażka . Kiepski aparat (musiałem sie ratować robieniem zdjęć lustrzanką i przesyłałem je do tableta przez kartę SD z WiFi z aparatu.) i bardzo słaba bateria... Po kilku miesiącach działał tylko około godziny :-) A teraz mam lenovo i jestem bardzo zadowolony (to zdjęcie jest właśnie z niego) bateria też super bo wytrzymuje 8-9 godzin ciągłego działania a w czuwaniu to ze 3-4 może leżeć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2016, 05:21 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Wczoraj posciagalem kilka programow i ten imagemeter jest najlepszy w sumie to chyba jest bez błedny jak dla mnie. Wersja darmowa moze tylko 5 strzalek wstawiac. Oczywiscie platna juz mam bo tam obsluga strzalek itd. jest lux taka jak powinna, taka jaka o ktorej caly czas pisalem. Ten boschowski program sie umywa. Jest jeszcze bosch aufma kamera. Tam obsluga jest ok ale juz bez dalmierza.
Teraz tylko wybór dalmierza, w image kamera jest duzy wybór.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2016, 08:25 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
znalazłem jeszcze inny model tańszy i ma gluta i pomiar kontowy :) dokładność mniejsza niż w disto
https://nexterio.pl/148414,Dalmierz-601 ... lsrc=aw.ds


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2016, 09:39 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Mysle ze lux bedzie ten 50c o 400zl taniej od glm 100c a chyba roznic nie ma jak dla meblarza. I ten program imageMeter go obsluguje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2016, 12:16 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
no to pewnie się w taki zaopatrzże a tableta już mam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2016, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Nie zaopatruj się tylko wcześniej sprawdź, czy będzie współpracował. O moim też pisze, że współpracuje. I co?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2016, 07:09 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Pomiar na smartfonie z rysikiem.
https://zapodaj.net/89228da2f8334.jpg.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2016, 10:35 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
qrde teraz już nie wiem czy brać ten 50 C i kombinować z tabletem czy o większych możliwościach ( tak mi się wydaje ) tego GLM 80 z tym rysikiem ( bolcem do pomiaru ) i + poziomica ??
Czasami są do zapisania rzeczy gdzie na fotce trudniej wszystko ogarnąć no i poziomica w 80 lepiej za nim przemawia ??
nie wiecie czy jak jest glm 80 zamontowany w tej poziomicy to można mierzyć tylko pochył czy jest opcja pomiaru odległości ??( chyba mi się nie wydaje bo laser zasłonięty ale wole zapytać )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 maja 2016, 20:00 
Offline

Rejestracja: 23 lip 2015, 21:43
Posty: 92
Ja pewnie skuszę się na 50 C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 20:39 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
no i kupiłem glm 80 za 575 zł :) jak na razie spoko , dokładność pomiarów ok i powtarzalny, ten dzyndzel z tyłu przydaje się też do mierzenia .
Tylko kąt pokazuje max 60 stopni ?? o sooo chodzi ??


Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 20:41 przez DANY, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Przyłóż go do powierzchni i wtedy sprawdź. "Na sucho" tak jest.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 20:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Ja dzis zamowilem glm50c. Glm 80 bede sprzedawal.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 21:17 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
Danio pisze:
. Glm 80 bede sprzedawal.

qrde nie mogłeś wcześniej napisać :evil: :P

tak potrzebny Ci ten Glut ?? ( czytaj blutóf )
dla mnie ważniejsze było tan kikut wyciągany i ta szyna z glm 80 ( którą dopiero dokupię :) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 22:32 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Dopiero poznajesz narzedzie, ja juz dlugo uzywam glm i wiecej widze co mi potrzebne. Tego dzyndzla o ktorym piszesz nie uzywalem w ogole. Poziomicy tez nie bo nie mam ale i tak na pomiar biore poziomice 40 bo bez 80 sobie poradze i 40 miesci sie w torbie.

Jednak jak juz pisalem kazdy ma swoj swiat i swoje meble. Pomierzysz przez rok to potem bardziej będziesz widzial czy trzeba by cos zmieniac czy nie. Wczoraj mierzylem trzy szafy w skosnych skosach. No i strzaleczki i wymiary. Wymiary niestety recznie przepisywalem z glm80 ale i tak mi sie podobalo ze nie musialem rysowac skosow i rzutow scian. Wiec dzis pojechalem do sklepu mieli plr30c i przetestowalem, polaczylo z smartfonem, wymiary same wskakiwaly, micha sie ucieszyla to zamowilem tego glm50c.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2016, 22:21 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
kurde nie wiem czy tak ma być ?? mi pokazuje max 60 * , jak dam pionowo ?? pokazuje wam np. kont 90 ?? czy jakiś inny większy niż 60 stopni ??
może muszę skalibrować ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 04:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 514
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
Jak dajesz pionowo naciśnij jeszcze raz przycisk na klawiaturze z rysunkiem kąta (pierwszy niebieski knefel z prawej strony klawisza FUNC), uaktywniasz drugi typ pomiaru kątów.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 07:35 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
ni cholery :( u mnie pokazuje max 60 * a jak 2x przycisnę to pokazuje tylko mm/m
ciekawe czy on fabrycznie kalibrowany był ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 16:59 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Jak raz nacisnie przycisk ze znaczkiem kąta to mierzy mi przechył przód-tył i tez pokazuje max 60* a jak drugi raz nacisne ten sam przycisk to wtedy miernik mierzy przechyl lewo-prawo.
Moze źle obracasz miernik ? Ewentualnie komus spadl na podloge i sie zepsuł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 18:35 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
u mnie nic tylko pokazuje 1 x przycisk( przód tył) to do max 60 stopni ,2x przycisk ( prawo lewo )to pokazuje tylko mm/m i czasem % ??
może kalibracja coś pomoże ale boje się ją wykonywać żeby nie rozkalibrować go do końca :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 19:10 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
Ok już ok , wstyd się przyznać,wystarczyło zmienić w menu mm/m na stopnie :dance:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2016, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Tak myślałem że jest to dupowaty błąd z którego później sam będziesz się śmiać, ale nie chciałem brnąć w temat ;)

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group