TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 20:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 23 kwie 2016, 19:47 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Ktos z meblarzy uzywa takiego zestawu na pomiarach i napisze jakie sa zalety ? Ewentualnie uzywal i zrezygnowal i napisze jakie sa wady takich pomiarow? Smartfon mam ale tablet jak bym mial to myslę ze zamiast katalogow wozil bym tablet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 kwie 2016, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 588
Mam i używam. Fajna sprawa. Funkcje pewnie znasz to nie będę o nich pisał. Istotne jest to że zrobisz zdjęcie nanosisz pomiar i nawet jak za dwa miesiące bierzesz sie za montaz to jesteś przygotowany bo masz zdjęcia pomieszczenia razem z naniesionymi wymiarami więc nic raczej nie powinno cię zaskoczyć. Pamietaj tylko że jak będziesz kupował tablet to kup taki z dobrym aparatem. Wczesniej miałem ze słabym (w sumie na papierze było 5 MP ale w rzeczywistości robił bardzo kiepskie zdjecia) a teraz kupiłem Lenovo i jest nieźle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 kwie 2016, 21:19 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Duza jest roznica w wygodzie lub szybkosci pomiaru pomiedzy rysowaniem na kartce scian z wymiarami a tym na tablecie ?
Co do tabletu widzialem dzis rozne i tak sie zastanawialem czy np z dodatkowa klawiaturą by byl wskazany czy lepiej nie i czy jepiej aby byl z duzym ekranem np 10 cali.
No i mysle ze chyba mocna bateria to podstawa ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2016, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A ja napiszę coś o programie na ten tablet. Widziałem "w pracy" wersję Professional i jest ona tak mi się wydaje uboższa od tej wersji dla hobbystów (ja się do nich zaliczam).
Nie wiem jakie problemy sprawia wersja profesjonalna i czy takie sprawia ale ta hobbystyczna ma taki malutki mankament. Aplikacja nie chce się połączyć z miernikiem (też hobbystycznym, ja mam PLR50). I jak na razie nic nie naprawili. Była jedna wersja co działała, ale potem wydali aktualizację i przestało działać.

Więc jak masz dopiero kupować to wcześniej sprawdź czy zechce załapać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwie 2016, 06:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Aktualizacje zrobiles na plr czy na tablet ? Moze do wyslij narzedzie do serwisu ? Na smartfona mozna sciagnac aplikacje i recznie wpisywac wymiary moze w ten sposob da sie porownac funkcjonalnosc obu narzedzi. Choc profesional to raczej powinno byc lepsze. Ja narazie tylko ogladam bo puki co robie biblioteki przystosowane do automatycxnych wycen i rozpisek pro100.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwie 2016, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 764
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Mam zestaw Glc i Plr.
Ten pierwszy niby niebieski bosch lepiej mi się z nim pracuje, drugi zielony, niby kolorowy wyświetlacz i dotykowy.
Parokrotnie mi się zdarzyło, że rozłączyłem połączenie.
W niebieskim można z pozycji telefonu strzelić laserem a w zielonym nie ma szans.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2016, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A da się w ogóle zaktualizować firmware w dalmierzu?

W poprzednim poście pisałem, że była wersja oprogramowania (na tablet), która łączyła się z dalmierzem z problemami bo z problemami ale się łączyła. Miała wtedy tylko jeden feler. Tworząc plik pdf z raportem w tym raporcie brakowało polskich ogonków. Po prostu zamiast litery wstawiało puste pole. Napisałem do nich, opisałem co i jak i poprawili. Ale razem z tą poprawką dodali jeszcze jedną funkcję więcej (nie było jej w poprzedniej wersji). Wiesz jaka to była ta dodatkowa funkcja? Dalmierz mierzy w metrach i taki wynik podaje. Ale wynik jest podawany z dokładnością do trzech miejsc po przecinku przez dalmierz (0,000 m). A oni sobie postanowili to ostatnie miejsce zlikwidować i zrobili kastrata z dalmierza, który będzie teraz mierzył z dokładnością do 1 cm. Tak mnie wtedy wziął wk(piiiii) :evil: :twisted: , ciśnienie tak mi podnieśli jak Jarkowi to się do tej pory nie udało. Wtedy już nie pisałem bezpośrednio tylko do nich ale umieściłem komentarz dla aplikacji w sklepie Google aby wszyscy mogli go sobie przeczytać. Napisałem co o tym myślę.
Poprawili, teraz można samemu sobie ustawić w ustawieniach z jaką dokładnością (ile miejsc po przecinku) ma być widoczny w aplikacji wymiar. Ale dalmierz ponownie nie chce się połączyć z aplikacją. I to nie jest wina dalmierza tylko aplikacji. Wcześniej działało, a teraz nie chce. Widzą się przez krótką chwilę i połączenie nie jest finalizowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2016, 07:52 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
To napewno cos z tabletem ewentualnie moze blutoth albo w tablecie albo w urzadzeniu. Sprobuj sie polaczyc z innym tabletem lub smartfonem.
Anioll co to znaczy strzelic z pozycji telefonu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2016, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 764
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Aktualizacje są na smartfona lub tablet. Jak mi się kiedyś zaktualizował jabłko to do następnej aktualizacji apka boscha nie działała prawidłowo. Bosch nie nadąża z aktualizacją do wersji aktualizacji smartfona.

Danio, strzelić laserem - dokonać pomiar. kładę np na podłodze dalmierz i z pozycji telefonu dokonuję włączenia dalmierza/ dokonania pomiaru.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2016, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Mój tablet łączy się z komputerem przez bluetootha i super działa. Sprawdzałem połączenie z innym tabletem i jest tak jak z moim. Ale wiecie co? Marek Mitoński w swojej aplikacji coś pisał na temat tego jak można zainstalować program pisany na androida na windzie. Zobaczymy czy zadziała ze stacjonarnym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2016, 17:53 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Testowałem dziś aplikacje glm100c i plr50c na smartfonie (ręcznie bez laserowych urzadzeń). Nie wiem jak w realnym użytkowaniu się dzieje ale jak wstawiłem na zdjęcie 4 strzałki z wymiarami które wszystkie połączyłem jednym końcem w jednym punkcie to potem chcąc jeden koniec jednej strzałki przestawić to aby to zrobić trzeba całą strzałkę odsunąć od reszty a dopiero potem końcami celować tam gdzie się chce. Czy w realu nie jest to upierdliwe gdy jest pełno strzałek na zdjęciu a chcąc jakąś ruszyć trzeba przestawiać inne ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2016, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Czy ja wiem, czy to jest upierdliwe. Ile możesz mieć tych strzałek na jednym zdjęciu? 10? Nie musisz przecież robić tak, że strzałki się stykają. Wystarczy, że są skierowane i są w pobliżu miejsca, którego się tyczą. Nikt Ci nie każe dociągać strzałek do samego celu. Być może jest to jakiś błąd ale jak teraz próbowałem to raz na cztery próby udało mi się zmniejszyć tą strzałkę którą chciałem bez przesuwania. I nie była to ostatnia dodana strzałka.

Wracając do mojego powyższego wpisu i próbie połączenia PC z dalmierzem przez aplikację Bluestacks to nie łączy. Możliwe, że nie łączy ba aplikacja nie ma takiej możliwości ale skutki są identyczne jak podczas pracy z tabletem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2016, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 764
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Danio szukasz dziury w całym ;)

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2016, 14:37 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Dziur nie trzeba szukać. Pierwsza dziura to wiem że obsługa strzałek w plr jest gorsza niż w glc tylko z powodu ceny urządzenia, a przecież ta obsługa mogła by być taka sama. Druga dziura to obsługa tych strzałek w glc jest lepsza niż w plr ale i tak widać że program ktoś zrobił tanio na szybkiego że pewnie ja bym lepiej zrobił :) puki co nie mam ochoty na razie kupować tego glc, plr prędzej bym kupił z powodu ceny, ale z powodu aplikacji to już porażka. Trzecia dziura to różnica w cenie urządzenia 500zł, nie wiem gdzie ta różnica jest. Powiem tak, widzę że mogło by to być niezłe cacko ale obecnie trochę dziwne to jest w obsłudze na smartfonie. Jedynie co mnie zastanawia to czy na tablecie gdy jest wiekszy ekran nie jest trochę lepiej z ta obsługą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2016, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 588
Tylko tablet..Najlepiej taki z 10" Praca na telefonie to porażka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2016, 20:02 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Domyślam się ze taki tablet najlepiej z aparatem który jak największy obszar chwyta obiektywem ? Ktoś by coś w tej kwestii doradził ? Myśle że z konkretną baterią też był by lepszy. Kiedyś był u mnie przedstawiciel wurtha który miał tablet taki jak by do zadań w polu :) jak dobrze pamiętam to mówił że w wojsku takich używają i ze nie kupie takiego w sklepie.
Zanim dowiedziałem się jak działa aplikacja do plr i glc to cały czas myślałem że działa to tak, że na zdjęcie nanoszę strzałki z 20 sztuk z kolejnymi numerami, a potem chodzę po pomieszczeniu z dalmierzem i strzelam po kolei z lasera. No i zawiodłem sie kolejna dziurą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2016, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 588
Ale w czym widzisz problem? Strzałek możesz nawet sobie nanieść i 30 a potem po kolei każdą dotykasz i strzelasz laserem...i wymiar nanosi ci się na tę linię ..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 maja 2016, 06:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Ogólnie to sie zraziłem pracując na smartfonie, i pewnie szukam dziur :)

Po poczytaniu po necie na temat tabletów mam przekonanie że najlepiej kupić tablet z windowsem bo ma szersze zastosowanie niż z androidem. Prawda to ?
Działa ten program z glc na windowsa, czy tylko na androida ?
Na tablecie z windowsem można uruchomić pro100 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 maja 2016, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio, ale o co chodzi? Program i dalmierz zastępują notatnik, długopis (ołówek) i miarę. I to robią b. dobrze. Nawet to, że mój dalmierz nie chce się połączyć z moim tabletem nie dyskwalifikuje tego jako narzędzia pracy. Możesz zrobić zdjęcie, możesz nanieść to wszystko co można tam zrobić. Strzałki, opisy i inne. Możesz też zmienić kolor poszczególnych strzałek lub innych adnotacji. Możesz też dodawać wymiary do tego wszystkiego ale jak np.: w moim przypadku musisz to zrobić ręcznie, a nie automatycznie przesyłając z dalmierza za pomocą bluetootha. Jak by działo się to automatycznie to usuwasz możliwość pomyłki jaką możesz zrobić w czasie zwykłego przepisywania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2016, 18:59 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
A powiedz mi lepszy bedzie tablet 10 cali czy np 8 na takim pomiarze z miernikiem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2016, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Danio, kup sobie markowe 10". Od kilku lat mam Asusa TF101 i cały czas działa tak samo czyli bardzo dobrze. O baterię się nie martw po swobodnie wytrzyma cały dzień zabawy.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2016, 19:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Przeglądanie później wymiarów na tablecie jest wam wygodne? Jak wymiaruję np 3 ściany, albo 3 jakieś rzuty, to wolę sobie je rozłożyć w postaci kartek. Patrząc na nie robię projekt/rozpiskę na komputerze.

Może to kwestia przyzwyczajenia, ale projekty też wolę mieć wydrukowane.
W sumie to można mieć tablet nawet przy pilarce i robić rozkrój. Tylko, czy to nie przerost formy nad treścią?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2016, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Ja używałem tabletu do neta i pokazywania fotek klientom podczas pierwszej wizyty. W tej chwili nie chce mi się go używać - chyba żona go przejęła bo widzę że czasem jest przypięty do ładowarki. Wymiarowanie robię w zeszycie. Schody samonośne to tylko szerokość, długość i wysokość więc mało z tym pracy, natomiast przy betonach rysuję rzut z góry, wymiaruję i dodatkowo robię foty poglądowe.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
Jak nie spróbuje to się nie dowiem jak to będzie z tym tabletem.
Galmat, ty tableta używasz tylko do pomiarów, czy jeszcze jakieś obrazki z uchwytami, meblami, akcesoriami pokazujesz klientom ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2016, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 774
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio pisze:
[…]lepszy bedzie tablet 10 cali czy np 8[…]
Wszystko zależy od tego gdzie go włożysz idąc do klienta. Jak masz duże kieszenie to kup sobie 10. Ja mam 8.
Co do sposobu przeglądania, to ja używam zdjęć z wymiarami do robienia pomieszczenia w PRO100. Następnie ustawiam w pomieszczeniu to wszystko co jest za szafkami (przyłącza do zlewu, kratki wentylacyjne, gniazdka i inne jeśli są dla mnie ważne ze względów projektowych), a co jest ważne do właściwego wykonania projektu. Robię po prostu najzwyklejsze pomieszczenia z realu w programie. Potem już nie zaglądam do zdjęć, chyba, że nie jestem czegoś pewien lub wydaje mi się, że coś źle umiejscowiłem. Potem rozstawiam szafki (same skrzynki). Jak już uznam, że przewidziałem wszystkie możliwe problemy i wymyśliłem na nie rozwiązania to dodaję fronty i uchwyty. Czasami jak mam wenę twórczą dodam zasłonki w oknie, kwiatki i .... I nic więcej bo nie jestem projektantem wnętrz tylko stolarzem i do mojego obowiązku należy właściwe ustawienie (rozplanowanie) mebli. Ja nie zajmuję się wystrojem tylko robotą. Wystrój to niech każdy sobie zrobi sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 05:15 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1667
I mowisz ze nie denerwuje cie obsługa tych strzałek w programie na tablecie ? Wczoraj bylem mierzyc sciany i sprobowalem znow na smartfonie zrobic foto np juz na samym poczatku wstawilem dwie strzalki ktore sie stykaly w jednym punkcie i ze 6 razy probowalem jeden koniec strzałki przestawic i nie szlo go chwycic bo łapała sie druga strzalka. Cierpliwosci to ja nie mam program wylaczylem i rysowalem sciany na papierze. Jakos nie moge uwierzyc ze na tablecie nie ma takich problemów bo nie o rozmiar ekranu chodzi tylko o program w ktorym mega hu....owo jest zrobiona obsluga strzalek. Smartfona mam 5.7 cala z bardzo dokladnym rysikiem ze na moje oko dokladniej trafiam w punkty niz palcem na tablecie.

Tez na pro100 robie sciany jak w realu z przyłaczami itd.(dla klienta, kontakty itd zza mebli wystawiam do przodu, włączam rzut na sciane, wymiaruje i na paincie opisuje co gdzie i jak) a potem wstawiam meble ale juz gotowe z frontami i uchwytami relingami. Osobno zrobie taki sam zestaw z frontami frezowanymi, LKW7, LKW5 pomine bo sa podobne. A dlaczego osobno fronty wstawiasz ? Szybko to idzie? Jak widze ile bym musial jeszcze bibliotek zrobic to moze tez same fronty dorobie. Co do bycia projektantem to wystarczy ze wstawisz talerz z sztuccami, jakis zegar, kwiatka i juz nim jestes :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 08:32 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
może nie bosch ale co sądzicie o tym dalmierzu ??
wysoka dokładność i ta klapka od spodu , chyba dobrze będzie się mierzyło szafy itp ?
http://dalmierze.pl/dalmierze-laserowe/ ... cgodKjYEBQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 08:54 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1681
Mam taki. Nie narzekam.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 09:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Brak pomiaru kąta. Moim zdaniem jednej z ważniejszych funkcji dalmierza.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2016, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2015, 18:52
Posty: 360
Lokalizacja: Żory
niektóre mierniki Leica też mają możliwość pracy ze smartfonem



DANY pisze:
... chyba dobrze będzie się mierzyło szafy itp ?...


ale nie ma bluetooth więc nie poszpanujesz przed klientem szczerbol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group