TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 12:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: frez do blatu
Post: 29 sty 2018, 20:41 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Doradzi ktoś frez do blatu fi 14 (frezarka festool) ale diamentowy w rozsądnej cenie. Jedyny który udało mi się namierzyć to w PUNTA tylko część robocza 45mm tak trochę na styk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 sty 2018, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 580
Ja do oryginalnego festoola z wymiennymi nożami używam nożyków z CMT bo cena oryginalnych powala na kolana i jest ok. Nie ma za bardzo sensu kupować freza DIA dla kilku frezowań blatów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2018, 03:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 12:15
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
Zawód: stolarz
A ja potrzebuję freza do szablonu na 12mm szrokości skrawania , najlepiej na płytki wymienne. A nawet na 12,7 ale uchwyt frezarki mam 12 i pewnie nie znajdę takiego. Macie coś sprawdzonego? Bo już oczy od internetu bolą.
Robiłem testy frezem 19 mm, ale nijak się nie schodzi łączenie, nawet promień inny wyszedł

_________________
Krist


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2018, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 715
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Tu masz https://www.punta.com.pl/sklep,433,frez ... ne_art_651


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 18:30 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
Jaki frez polecacie ,będzie głównie używany do frezowania połączeń blatów.Frezarka górnowrzecionowa Hikoki M12VE z uchwytem 12mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Patrzę co to jest Hikoki, a tu info że Hitachi teraz tak się nazywa. Niezła zmyłka.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 18:44 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Taki na płytki wymienne chyba najlepszy.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 19:23 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 81
Też polecam frez na płytki np. 652.141.11, wychodzi ekonomicznie, ale co jakiś czas trzeba wymienić te małe śrubki, które kosztują tyle co płytka.
Kupiłem z ciekawości niedrogi diament DTA.14.045.12.0SR, ale nie robiłem nim jeszcze blatów. Te co podałem to 14mm, pasują do szablonu festoola (nie napisałeś jaki masz szablon).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 19:55 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
OlBa posiadam szablon CMT65O. Możesz wrzucić link gdzie mogę kupić ten frez na płytki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 978
Lokalizacja: K/ Krakowa
W cenie 5 śrub w ITA kupisz 100szt w wurth.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 20:09 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 81
piorun poszukaj czegoś z cmt (np. punta) ze średnicą roboczą 12mm do tego szablonu (taka jest w opisie w sieci). Długość robocza najlepiej 50 (bo blaty w większości 38mm) i uchwyt 12mm (taki podałeś). Nie dam Ci linku bo ja używam średnicy roboczej 14mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2019, 10:49 
Offline

Rejestracja: 04 mar 2015, 10:58
Posty: 201
Lokalizacja: Chojnice
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Montaż stolarki, wnętrza, chaty, sen
[quote="Stopień Wyżej"]Patrzę co to jest Hikoki, a tu info że Hitachi teraz tak się nazywa.

Zawsze się tak nazywali jeno teraz skrócili nazwę . Było "Hitachi Koki " ...no i jakość też teraz jakby "krótsza"

_________________
" ten kto zawsze robi to co już umie , zostanie tylko tym kim jest " H. Ford


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2019, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Nie wiedziałem, że metabo to ich marka. Z oświadczenia prezesa:

"Zmiana ciągnie za sobą także zmianę nazwy marki elektronarzędzi znanych obecnie pod nazwą HITACHI lub Hitachi Koki na HiKOKI (*) (wymowa: haj-ko-ki) z dniem 1 października 2018 r.
(*) Zmiany nazwy nie obejmą następujących marek na ich odpowiednich rynkach: metabo, SANKYO, Tanaka, CARAT, HIT-MIN, himac."

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 07:03 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
OlBa tak jak napisałeś,do szablonu CMT i frezarki Hikoki potrzebny frez z uchwytem 12mm i średnicą roboczą również 12mm. Niestety frezy firmy CMT z tymi parametrami na wymienne płytki kosztują pod 500zł a Ja dłubię sobie amatorsko więc raczej będę się rozglądał za czymś tańszym.może ma ktoś coś tańszego sprawdzonego godnego polecenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 08:09 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 572
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Diament za 400 http://europrofil-b.pl/frezy_diamentowe_proste.html. Co znaczy amatorsko ? Skoro chcesz robić łączenia frezem to nie jest z ciebie taki amator ;) Ile łączeń zamierzasz zrobić ? Po co ci tańszy frez który po dwóch przejściach będzie do ostrzenia i wkrótce do odstawki, bo po ostrzeniu zmniejsza się średnica robocza freza ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 08:38 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 81
Tak jak pisze solmyr - trafisz na na jakieś g...wno w blacie i po frezie. Ostrzenie zmienia zmienia wymiar więc płytki będą najlepsze do szablonu.
Poniżej masz frez palcowy o takich parametrach jak chciałeś, jak policzysz ile łączeń zrobiłeś za te 160 zł (ja stawiam na jedno) to czysty zysk...


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 11:29 
Offline

Rejestracja: 19 lip 2017, 12:09
Posty: 64
Dobrze koledzy mówią, jak się ma szczęście to frez dia potrafi polecieć przy pierwszym użyciu. Skoro bawisz się w stolarkę to frez na płytki użyjesz przy wielu innych rzeczach. Jak ma być tylko ekonomicznie to jedno łączenie to lepiej zlecić do zacięcia na centrum niż bawić się w kupowanie frezów i szablonu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 19:44 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
W taki razie jaki frez na płytki polecacie,głównie do blatów? Posiadam szablon CMT650 a frezarka górnowrzecionowa to Hikoki z 12mm uchwytem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 22:15 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 81
https://www.narzedziacmt.pl/sklep,433,1184,652.121.11_frezy_na_plytki_wymienne_art_651


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 wrz 2019, 21:52 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:45
Posty: 243
Lokalizacja: Wieliczka
Podłącze sie tu z pytaniem: Mam 300 mb frezowania mdf 25 pełna grubość/na wylot. Czy frezując górnowrzecionową , frezem DIA uzyskam lepszą/gładszą powierzchnię jak frezem z wymiennymi płytkami ??? Czy jeden frez wystarczy na taką ilość frezowania??? Tak pytam bo w życiu nawet nie miałem w ręce diamentowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 wrz 2019, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 978
Lokalizacja: K/ Krakowa
Frez DIA zazwyczaj jest płytkowy więc pewnie będzie ślad jednak taki frez wytrzyma sporo więcej niż ten płytkowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 wrz 2019, 06:49 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
awaria powiem tak : jak mam frez diamentowy to ZAWSZE widzę ślad w postaci nierówności - jest tego tyle, że liźnięcie papierem ściernym to niweluje ( frezy diamentowe ostrzone zostawiają jeszcze większy ślad a ostrzyłem w wielu firmach, ale dalej mówimy tu o dziesiątych częściach milimetra). mam tez płytki - i ich używam do MDF jeżeli zależy mi na pojedynczym " gładkim przejściu " jeżeli natomiast decyduję się z pewnych względów na diament to na drugi rzut mam poprawkę frezem wykańczającym spiralnym lub mocniejszy szlif papierem.
rozumiem , że MDF pod lakier ?

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 19:20 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
Frezarka z dwoma uchwytami:"12" i "8",który lepiej kupić frez ze średnicą roboczą "12"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 19:25 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
Kup taka co mozesz uzyc i 8 ,10,12.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 19:36 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Może mało wiem, ale są frezy na trzpieniu 10?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 20:00 
Offline

Rejestracja: 14 sie 2019, 05:25
Posty: 32
piorun pisze:
Frezarka z dwoma uchwytami:"12" i "8",który lepiej kupić frez ze średnicą roboczą "12"?

Chodziło mi o frez,jaki lepiej wybrać ,na uchwyt "8" czy "12" ? Czy jest różnica ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 20:04 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
piotr-gka pisze:
Może mało wiem, ale są frezy na trzpieniu 10?
sorry 6,8,12


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 20:11 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
teoretycznie im większa średnica trzpienia tym większa może być szybkość skrawania. przy frezarkach ręcznych masz niejednostajny wolny ruch zatem dla ciebie koszyczki mocujące do 8 - 12. nie będziesz ograniczony dostępnością frezów bo zaraz będzie że potrzebny taki na uchwyt 12 a masz tylko koszyk 8

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2019, 20:29 
Offline

Rejestracja: 09 cze 2019, 10:28
Posty: 81
Grubość trzpienia 12 będzie odpowiednia, teoretycznie im grubszy trzpień tym większa sztywność, mniejsze wibracje. Tym bardziej, że potrzebujesz go do blatu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group