TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 lut 2019, 13:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 11 kwie 2017, 06:10 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1762
Ma ktoś takie coś ? Psuje się? Warte zachodu ? Może co innego ? http://www.hafen.pl/produkty/pneumatycz ... ,53,2,1283" onclick="window.open(this.href);return false;

Ktoś by jeszcze polecił jakiś przymiar który bym przykładał do korpusu i cienkim wiertłem wiercił otworki pod prowadniki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwie 2017, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 844
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio może nie całkowicie w temacie ale miałem przez jakiś czas z do czynienia z minipresem Bluma. Na tą wiertarkę i tej podobnym musisz mieć aby w pełni wykorzystywać ich możliwości 280 cm w lewo od wiertarki i tyle samo w prawo. Bo wykorzystywanie jej tylko do wiercenia w niskich drzwiach jest denerwujące. Dodatkowo powinieneś mieć wskaźnik laserowy który pokaże w którym miejscu będziesz wiercił lub te listwy na których ustawisz sobie ograniczniki gdzie masz wiercić. Jeśli będziesz miał długie listwy (na wysokie drzwi) to dodatkowo musisz mieć te 6 lewych i 6 prawych ograniczników (lub tyle ile robiłeś maksymalnie zawiasów w jednych drzwiach).
Nie wiem czy ta wiertarka wierci tylko pod puszki, czy też i pod prowadniki? Ale jeśli tylko pod same puszki to z czasem prawdopodobnie też przestanie Ci to wystarczać. Jeśli chcesz mieć maszynę która potrafi więcej niż wiercić tylko pod puszkę to pomyśl o Blumie może mają jeszcze tą promocję. Aby w pełni wykorzystać minipresa to wydasz pewnie ze trzy razy tyle ale dużo więcej i szybciej zrobisz i Dynalog Ci w tym pomoże.

Dla samego wiercenia pod puszki to ta wiertarka jest za droga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwie 2017, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1453
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Bernardo to jest chyba nazwa choroby wenerycznej . Danio kup bluma , albo takie cis jak ja mam i ciesz się życiem

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwie 2017, 18:06 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 234
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Ja polecam Hettich'a Blue Max Mini. Polecił mi ją tutaj ktoś na forum, wiercę nią tylko pod puszki, kosztowała 1900 zł. Podpiąłem do niej odkurzacz Graphite'a i nie ma ani śladu po wierceniu. W zestawie do niej jest całkiem niezłe wiertło 35 mm i dwa do nawierceń pod wkręty.

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwie 2017, 18:21 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1182
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
To już Danio tylko polskich nie kupuje?

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 kwie 2017, 19:07 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 386
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
Niezła cena za 25 kg wyrobu maszynopodobnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 07:55 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1762
Bluma za 10k sobie odpuszczę.
Jenot ty co masz ?
Hettich jest zwykł na allegro za 3k, a pneumatycznego nie mogę znaleźć z ceną.
Ten bernardo myślicie że będzie się psuł ? przecież ta maszyna nie specjalnie wykonuje ciężkie prace.

Przemula - Ja dalej preferuje polskie i Celmą bym się interesował ale nie ma nic takiego. I GTV zawiasów już nigdy nie kupie i przerzuciłem się na zawiasy bluma bo polskich dobrych nie ma. Preferuje polskie towary ale tylko dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 08:13 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 98
Blum ma promocje, co najmniej do czerwca kupisz go za 1/2 ceny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 09:03 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1762
W necie nie mogę nic znaleźć na temat tej promocji. Gdzie szukać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 09:32 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 98
Tylko przez przedstawiciela.
http://www.blum.com/pl/pl/04/30/10/news ... ter_visit/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 20:24 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 234
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Pewny jesteś że na wiertarki jest pół ceny?

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2017, 21:50 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 98
Pewny jestem że można kupić wiertarkę za 50% + zawiasy za drugie tyle, co razem daje pełną wartość wiertarki. Sporo zawiasów ale i tak trzeba je kupić. Wydaje mi się że była też opcja bez zawiasów. Warto zapytać przedstawiciela, ja kupiłem kilka drobiazgów...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 06:04 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1762
Czyli 1250 zawiasów bym musiał kupić. Trzeba to przemyśleć. Największy plus tego jest taki że miałbym lepszą wiertarkę od Jenota i PBstola :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 07:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 844
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Oj, chyba nie od PBstola http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=635&p=38336#p38336

Danio jak będziesz brał z zawiasami to bierz proste prowadniki bo na krzyżowych to się pochlastasz. A 1250 to dużo do tego aby je wyrobić i zmienić na inne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1453
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Danio , Blum M i P chowa się z tylu za moim Grassem . Nie wiem też ,jaki stosunek jest sprzętu Przemka do Twojego. ;) ....
Tzn tego do którego przymierzasz się już kilka lat.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 08:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4227
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Od kąd przeszedłem na prowadniki proste, montaż i regulacja zawiasów to bajka.

Krzyżakowych, to się nie chce nawet robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Krzyżakowe maja tę zaletę że można je szybko montować jak masz w bokach zrobiony rząd nawierceń. My bynajmniej tak bardzo często robimy..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 11:41 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1182
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
PBstol pisze:
Od kąd przeszedłem na prowadniki proste, montaż i regulacja zawiasów to bajka.

Krzyżakowych, to się nie chce nawet robić.


A jaki masz patent na montaż prostych prowadnilow ?

Żeby sprawnie i dokładnie je montować.

Prosty na wkręty 4*16 trzyma tak samo dobrze jak euro?

Ja zawiasy krzyżowe montuje do boku w sekund pięć.O jak je nie obroce zawsze pasują,gdzie by nie przyszły .
Kuzyn mój zakochany jest w prostych.Fakt z zaślepka ładniej wyglądają.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 13:29 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4227
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Boki mam powiercone razem z prowadnikami na cnc. Ale można też użyć szablonu. 3 wkręty 3,5x16. Do tego zawias 110st i regulacja śrubokręcikiem. Nie trzeba unosić frontu, żeby wyregulować. Do boków przykręcam prowadnik, a front od razu na klip.

Przy krzyżakowych, trzeba zakładać front z prowadnikiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 15:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Niekoniecznie. Jak masz powiercony rząd otworów to można przykręcić najpierw prowadniki a potem zapiąć zawiasy (ja używam tylko EXPANDO )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 698
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Pbstol a to od kiedy trzeba zakładać zawias razem z prowadnikiem. Stosuję naprzemiennie proste i krzyżakowe prowadniki bluma. Zawsze front z zawiasami montuje na clip do zamontowanego prowadnika.
Regulacja na wysokości w obu przypadkach na mimośrodzie . Tak więc tylko aspekt wizualny kto co woli. Dodam że w obu prowadnikach stosuje expando.
Wg mnie lepiej stosować krzyżowy w zawiasach powyżej 110 stopni bo regulacja na wysokości znajduje się poza zawiasem nie trzeba otwierać frontu do określonego punktu aby wepchać śrubokręt. Druga sprawa jak na montażu masz duże fronty i powiedzmy 4 lub 5 zawiasów to na prostych prowadnikach jest problem z wpięciem ich samemu a na krzyżakach montuje górny i dolny a resztę wpinam osobno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 15:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4227
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Rząd otworów wygląda tak samo brzydko jak zawias z prowadnikiem krzyżakowym:)

Kiedyś chyba Błażej wrzucił swoją szafę na forum i mi się spodobało:)

Jak ktoś regulował aventosy, to wie jaka to wygoda.

Kubik:
- nie każdy stosuje expando.
Jak ktoś nie stosuje to wtedy ciężko prowadnik przykręcić po środku.
- nie wiem czym wiercisz te prowadniki proste.
Ja sam zawieszam front 2,7m na 6 -7 zawiasach.
Jak szafki wypoziomowane, to wystarczy regulacji, aż nadto. Jak front ciężki, to można prowadniki przykręcić 2 mm wyżej. Chociaż nigdy nie miałem takiej potrzeby.


Zapomniałem dodać. Ja tam nikogo nie namawiam. Każdy niech robi jak chce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 16:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Odniosę się do "brzydkiego" rzędu nawierceń. Praktycznie większość klientów niezależnie czy od architekta czy też z "ulicy" jak pytam czy chce mieć możliwość dowolnego regulowania pólek odpowiada że, jeśli jest taka możliwość to "bardzo bym prosił/a" tak że nie zgodzę się z tobą że to jest coś w "złym guście i tak się teraz nie robi"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 698
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Ja również nie stosuję rzędu otworów bo uważam że wygląda średnio ale nie neguje. 99 % klientów w projekcie ustala co i ja ma być więc nie mam potrzeby stosowania sita z płyty. A jak ktoś bardzo chce to robię ale nie przez całość tylko powiedzmy 6 lub mniej rzędów. Niekiedy nawet nie co 32 mm tylko np 64 wiercę zależy co ustalę z inwestorem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 16:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4227
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
No widzisz, u mnie jest odwrotnie. Przychodzi klient i mówi, że chce regulację góra/dół. Podziurkowane boki widział w Leroyu i nie o to mu chodzi.

W szafkach na buty daję od góry do dołu, ale nie w kuchni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
My też nie robimy od końca do końca . Zazwyczaj od 10 do 14 otworów w zależności od wysokości szafki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1970
Specjalizacja: 12/70
Ja robię na całości, powoli wdrażam się w system nawierceń 32mm, bardzo przyśpiesza i usprawnia pracę. Polega w skrócie na tym że wszystkie nawiercenia robi się wiertłem 5mm, odległość pomiędzy otworami musi być podzielna przez 32, są tabele. Odległość od przedniej i tylnej krawędzi do osi otworu 37mm i też musi być podzielna przez 32, też są tabele. Pod tak nawiercony bok pasują wszystkie okucia, nie ma podziału na bok prawy/lewy, to dla mnie, dla klienta może samodzielnie zamontować dodatkowe akcesoria w dowolnym momencie na dowolnej wysokości.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 17:53 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4227
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Każdy robi jak lubi. Jeszcze mam krzyżakowe i czasami używam z blumem 100st.
Jednak regulacja na prostym + zawias 110st zajmuje mi 2 razy mniej czasu.
Szczególnie, jak jest więcej frontów.

Chwalicie się, że stosujecie zawieszki Camary, bo są zaślepki na wkręty (cała zawieszka).
Natomiast wkręty w krzyżakowych są bardziej widoczne, jak wkręty gdzieś w zawieszce przy suficie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Przy prowadniku expando wkręty nie rażą tak po oczach ;-) śą tego samego koloru co zawias i prowadnik. A zawieszki Camar stosuję nie ze względu na zaślepki tylko dlatego że maja dobrą regulacje i podciągnięte do góry zaczepy nie opadają podczas wieszania szafki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 844
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Proszę Państwa. Mając wiertarkę do zawiasów w rodzaju Minipres Bluma na której można też wiercić otwory pod prowadniki to stosowanie prowadników prostych a krzyżakowych to nie jest rzecz gustu i wyglądu tylko tego czy będziesz główkował podczas wiercenia, czy nie będziesz. Będziesz się zastanawiał, czy rąbnąłeś się podczas wierceń czy nie. Powód tego twierdzenia jest tylko jeden. Mając Minipresa i nie korzystanie przy tym z Dynaloga to jest pomyłka, a nie ułatwienie pracy. Dynalog wyznaczy Ci wszystko gdzie masz nawiercać nawet kołki drewniane na przegrody w szafach lub słupkach na WWW. Ale takie "liczenie" w Dynalogu i wiercenie na Minipresie ma jedną wadę. Program wyznacza gdzie wiercić otwory pod prowadnik na środku wysokości prowadnika. I w krzyżakowym nie ma tam żadnych wkrętów, a w prostym są.
Tak to właśnie wygląda:

Obrazek

Te wymiary w czerwonych kółkach to jest pozycja środkowego frezu (to jest to mocowanie do którego wkłada się frez do puszek zawiasów). Przy krzyżakowych otwory pod np.: euro/expando od środkowego frezu są odsunięte o 16 mm każdy co daje w sumie 32 mm. Przy prostym prowadniku tego nie ma.

Daje to jedno, jeśli dobrze ustawiliśmy (przenieśliśmy wymiar z kartki) że nie będzie żadnych pomyłek. Tak w wierceniu zawiasów we frontach jak i prowadników w bokach. A przy krzyżakowych trzeba bardzo główkować i łatwo jest tu wtedy o pomyłkę.

Co do rzędu otworów pod półki to ja mam dwie zasady. Pierwsza: W witrynach daję jak najmniej no chyba że klient chce bo nie wie co tam będzie stało.
Druga zasada: W szafkach z pełnymi frontami w ogóle nie pytam się klienta co chce tylko dostaje je z automatu. Tylko że otwory zaczynam robić ok. 20 cm nad dnem/przegrodą i kończę też ok. 20 cm pod wieńcem/przegrodą. A tu gdzie są zawiasy jeśli jest ich więcej niż dwa to nie robię otworów pod półki w bezpośredniej bliskości zawiasu. Pomijam wtedy jeden otwór "32" pod zawiasem i jeden otwór "32" nad zawiasem. Daje to w sumie odległość pomiędzy tymi otworami równą 128 mm. Tu już jest to uzależnione od tego czym je robię, a robię je kołkarką Mafella i używam do tego krótkiej i/lub długiej listwy.

Tak jak tu:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group