TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 15 lut 2026, 14:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam. Czy ktoś ma/bawił się MINIPRESS top z EASYSTICK?
Meble na wymiar z płyty produkuję sam od 8 lat - wcześniej na etacie 11lat przy drewnie.
Chciałbym trochę przyśpieszyć/ułatwić produkcję - działam do tej pory na sporej ilości szablonów blum-a + szablony ze sklejki do wiercenia pod półki w rozstawie 32mm.
Czy taka maszyna faktycznie przyśpieszy produkcję? na filmikach wszystko fajnie wygląda - nie znam nikogo kto użytkuje taką maszynę i potwierdzi, że warto było wydać 50tys?
Kiedyś pracowałem na CNC BHX 050, skipper V31, weeke venture 1m itd
Wiem co takie maszyny potrafią ale to budżet x2 jeśli chodzi o CNC pionowe.

Jeśli minipress top okaże się maszyną nie wartą tych pieniędzy to możliwe, że rozważę zakup używanego SCM CX100 ? lub coś podobnego co da większe możliwości.
Trafiłem też na maszynę Lazzuri d800 - wydaje się fajnym rozwiązaniem, ale trochę boje się takich nowych wynalazków bez opinii użytkowników.

Widzialeś może z jaką prędkością działa ten tablecik i ile trzeba przeklikać przy pozornie prostych działaniach? Druga sprawa cały zestaw z głowicami itd wyjdzie około 70 netto. Za tyle masz kilkuletnie cnc zjadające te maleństwo

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Prawda .

Zawód: Technik Technologii Drewna
Specjalizacja: Drewno lite, schody
Mam Bluma minipress pro, z różnymi głowicami i liniałami bez esystikca. Kiedyś rozważałem rozbudowę go o ten komputer i Dalej mi to chodzi po głowie. Kolega to zrobił i chwali sobie. Sama wiertarka bez Esysticka to jest już przesiadka spora z szablonów. Prawda jest taka, jeśli miałbym kupić wszystko od zera to raczej bym rozważył zakup wiertarki. Nawet używanej jakiekiego SCM cyflex, lub Vitap. Oprogramowanie też by trzeba rozbudować, ale możliwości nie porównywalne do Bluma. Nowy Blum w najwyższej wersji i też sporą cenę generuje

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wiertarka ww, koszt około 17.000 zł.
Maszyna z Bluma ze wszystkimi bajerami wyjedzie pewnie z 80.000 zł.
Wiertarka CNC 250.000 zł + oprogramowanie cad/cam.
Ceny brutto za nowe.

Ceny do siebie nieporównywalne, ale możliwości również.
Chociaż wg mnie ceny Bluma, jak i wiertarek cnc są z sufitu.
Jakoś nie żal mi europejskich producentów, którzy będą przegrywać z chińską konkurencją.
Doją nas, jak mogą.

Tak myślałem... czyli nie pozostaje nic innego jak szukanie np używanego CX100. Z tego co się orientowałem to 6-7letnią maszynę idzie kupić za ~100k

Ktoś się spotkał z tą maszyną? https://www.youtube.com/watch?v=e1cT92vjo2U&t=230s
100k tańsza niż nowy SCM...
Co do chin... nie miałbym problemu z zakupem (pewnie połowę taniej niż europejscy odpowiednicy) tylko pytanie kto to będzie serwisował...

Szukanie egzotyków zacznij od sprawdzenia, czy współpracuje z jakimś oprogramowaniem typu Corpus lub Pallete bo wklepywanie programów z palca mija się z celem

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
No tu się nie do końca zgodzę : po krótkim czasie będzie miał tyle napisanych programów i makr , że nie będzie to niezbędne . Ale na pewno by przyspieszyło proces.

A to co sprzedają w Lazzuri nie jest przypadkiem excitech pod ich nazwą ? W warszawie jest salon Tekniki i oni tam sprzedają chyba Nanxingi i na targach mówili, że niby serwisy normalnie w Polsce działają. ITA sprzedaje Excitechy i z tego no wiem Technologie Drewna też mają wprowadzać je do sprzedaży. Co do programów, to podpytać czy mają postprocesory, albo czy są w stanie napisać taki.

IroN_87 pisze:
Witam. Czy ktoś ma/bawił się MINIPRESS top z EASYSTICK?
Meble na wymiar z płyty produkuję sam od 8 lat - wcześniej na etacie 11lat przy drewnie.
Chciałbym trochę przyśpieszyć/ułatwić produkcję - działam do tej pory na sporej ilości szablonów blum-a + szablony ze sklejki do wiercenia pod półki w rozstawie 32mm.

Teraz takie czasy, że niektórzy zaczynają od cnc, a nie mieli w ręku frezarki , nie mówiąc o formatowaniu. Wszystko zależy co masz do pracy. Jak nuty robisz zagłebiarką, a frezowanie zlecasz to kupuj cnc. Jak masz piłę i ogarniasz frezowanie to polecam płynne przejscie z szablonów na np. Minipress lub jakąś wielowrzecionówkę. Są wyznawcy jednej albo drugiej, ale najlepiej jest mieć obie, bo się uzupełniają i odchodzą problemy z uciążliwym przezbrajaniem ww. Półśrodkiem byłaby ProCenter, która ma poziome wiercenie, ale jej już chyba nie produkują.

CNC to już inny lewel i większe możliwości, ale pewnie dojdą koszty serwisowania, frezów i oprogramowania. Poza tym mając cnc chyba nikt nie rezygnuje zupełnie z tańszych wiertarek, zawsze można ustawić taką na stałe do najczęściej powtarzanej pracy.

Co do MINIPRESS top z EASYSTICK to bardzo fajna wiertarka, jak wygram w lotto to sobię kupię i postawię w sypialni. Będę jej używał przy zgaszonym swietle jupi

A patrzyłeś może na plotery cnc np seron lub pgcnc? Wydaje mi się, że to dość uniwersalne maszyny może w tą stronę warto spojrzeć

Awatar użytkownika

wysmul pisze:
A patrzyłeś może na plotery cnc np seron lub pgcnc? Wydaje mi się, że to dość uniwersalne maszyny może w tą stronę warto spojrzeć

W tej cenie, to "golas" tylko.

Lazzuri to chyba przemalowane Maggi.

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
Ja się odniosę co nie co do Lazzuri, tam gdzie kupowałem moją zarżniętą okleiniarkę mieli okleiniarkę Lazzuri i nie byli nią specjalnie zadowoleni. Okleiniarka to nie CNC no ale firma ta sama. Produkcja bodajże turecka, jak ktoś wie lepiej niech mnie poprawi. Tyle odnośnie Lazzuri, tyle słyszałem tyle tylko mogę odpowiedzieć.
Mi tutaj radzili żeby szukać używki markowej niż nowego chińczyka.

A odnośnie Minipresa nic nie powiem bo nie mam, wydaję się fajnym rozwiązaniem.
Mam natomiast wielowrzecionówkę i też przechodziłem na nią z różnych szablonów Blumowskich i innych. Mi robotę przyspieszyła i to znacznie, ułatwiła też. Ja wiercę wszystko od kuchni po szafy.
Problem polega na tym że nie widzisz gdzie wiercisz i łatwo na początku o pomyłkę no i trzeba sobie jakiś system wypracować, bo trzeba zmienić wiertła, przestawiać przykładnicę, wachlować trochę formatkami, jest na początku trochę kombinacji, ale do opanowania, po prostu trzeba myśleć co się robi, ale to chyba przy każdej maszynie trzeba myśleć, nawet CNC.
A jak piszą powyżej jest to chyba najtańsza opcja na przyspieszenie roboty.
Tak więc wszystko zależy od budżetu. A wybór należy do Ciebie.

Z ciekawości zapytam o ofertę na Excitech.
Vitap Kairos jakieś 150tys netto

Programy mogę pisać z ręki dla mnie to nie problem. Później będę przerabiał bazowe i tyle.

Znalazłem dwa fajne chińczyki - ciekawe jaka cena pod dom wyjdzie.

Spower CNC SPD2812D https://www.youtube.com/watch?v=q7r9KGnO-6c

BCAMCNC BCM612S https://www.youtube.com/watch?v=EhCX3fcP5DI

Patrząc na ceny na alibaba obawiam się, że już niedługo nasi europejscy producenci będą razem z samochodówką strajki w Brukseli robić..

Jak patrzę na te chińskie wiertarki CNC, to mam wrażenie że jakieś 80% to albo na licencji, albo po prostu zerżnięte z Nanxinga.

Przecież Nanxing skopiował europejskie rozwiązania.
W chinach wiele "fabryk" to składacze - więc podobny produkt może być pod 10 brendami.
A przy CNC - wszystko zależy od jakości wykonania, użytych materiałów i przedewszytkim czy serwis jest w stanie ogarnąć.

Więc tak:
Blum Minipress top z Easystick i wszystkie możliwe liniały, głowice i wiertła - ~69tys netto :D
Sam minipress 36tys netto + easystick 12tys netto

Ogólnie to podoba mi się Vitap Galileo 3 ale to prawie 50tys euro netto.... używek nigdzie nie widać.
Mam oferty jakiś chińczyków 6 stronnych np: SpowerCNC SP2812 - FOB Qingdao:17200$ (with 3 year warranty)
Cena śmieszna tylko nigdzie na forach nikt nie słyszał o tych maszynach...
Mam też oferty na Exitechy, nanxing ale to wszystko ~50tys euro netto.

Są dwie opcje... albo okroić ofertę minipressa, albo kupić np BHX 050 - 055 tylko taka maszyna za 100-120tys będzie miała z 13-15lat więc może być niezłą skarbonką...
Za blumem przemawia koszt utrzymania, ale czy te przekładanie liniałów i głowic nie jest irytujące?

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
polecam maszynę grass , jest lepsza niż minipresy sresy

IroN_87 pisze:
Sam minipress 36tys netto
Który minipress? za 15 koła jest wersja startowa, a za parę koła można kupić golasa na olx, dojdzie koszt liniałów, zderzaków i blatu. Polecam śledzić promocję.

IroN_87 pisze:
czy te przekładanie liniałów i głowic nie jest irytujące?

nie, jest na pewno łatwiejsze i szybsze niż przy wiertarce wielowrzecionowej, ale jak przy każdej innej maszynie trzeba to przetrenować i usprawnić, wtedy przezbrajanie jest szybsze niż kilkanie w ekranik :d

Cytuj:
Który minipress? za 15 koła jest wersja startowa, a za parę koła można kupić golasa na olx, dojdzie koszt liniałów, zderzaków i blatu. Polecam śledzić promocję.

Top z wierceniami poziomymi.

No teraz jasne, za poziome wiercenie zawsze warto dopłacić. Nie wiem jakie są możliwe opcje do wyboru, ale wodotryski w stylu dotykowych monitorków i podświetlanych liniałów bym odpuścił. Zawsze w chwili słabości można to dokupić...

To co zostanie wydałbym na wielowrzecionówkę, albo na "bunga-bunga" :D

Wiertarka 6 stronna Blue Elephant 5ET

Niestety nie posiada automatycznego pomiaru elementu.
Nie wiem czy w ogóle któraś firma w 6 stronnych ma? bo nie widziałem.

Wiertarki 6 stronne mają w ofercie od przynajmniej 4lat
Jakieś tam opinie pozytywne w internecie można znaleźć lecz o tej konkretnej wiertarce nic. Ktoś się spotkał z maszynami tej firmy?

Cena 20940$

https://www.elephant-cnc.com/pro/best-c ... -for-sale/

Długość panelu: 250 mm-2800 mm
Szerokość panelu: 50 mm-1220 mm
Grubość panelu: 12-45 mm
Górny blok wiertniczy: 12 pionowych bloków wiertniczych + 8 poziomych bloków wiertniczych + 3,5 kW HQD
Dolny blok wiertniczy: 9 wierteł pionowych + wrzeciono HQD 3,5 kW
Prędkość jazdy: oś X: 120 m/min; oś Y: 80 m/min; oś Z: 30 m/min; oś V: 80 m/min; oś W: 30 m/min; oś A: 30 m/min
Silniki serwo i sterowniki: serwo Higerman o mocy 1,5 kW do osi Yaxis i Zaxis ( silnik Zaxis z funkcją hamowania ) ; 750 W do osi X, osi V i osi W; 400 W do osi A
Japoński reduktor Shimpo
Układ sterowania: układ sterowania Higerman
Prowadnica liniowa: oryginalna tajwańska prowadnica liniowa 25 mm
Stojak śrubowy : Stojak śrubowy Taiwan J&T z 2M
Stół roboczy: Stół do unoszenia się na powietrzu
Ciśnienie powietrza: 0,7~0,8 MPa

Jeśli będziesz używać programu do projektowania, to pomiar elementu i tak nic nie da. Chyba że chodzi o pomiar na zasadzie "jeśli element jest za duży to wyrzucam error", wtedy ma to sens.

Awatar użytkownika

Nieprawda. W moim przypadku laser mierzył rzeczywistą długość i maszyna korygowała nawiert.

Jeżeli chodzi o cenę tego Słonia, to właśnie tyle powinny kosztować takie wiertarki.

Ale nawet jak miałeś progrwm z Corpusa ? Bo ja jak mam z Woodlaba, to każdy nawiert ma swój X i Y podany na sztywno, a nie jako np dx1-x i nawet jak skoryguje długość elementu to nawierty pozostaną na tym samym miejscu

Awatar użytkownika

Tak, jak miałem z Corpusa. Tzn, że z Woodlaba postprocesor tego nie obsługuje.
Panowie z Woodlab chwalą się, że u nich wszystko jest możliwe. Może napisz do nich, żeby tą funkcję dodali.

Miałem załączone mierzenie ale skoro to i tak nic nie zmieniało, to wyłączyłem i szczerze to mi na tym nie zależy, bo z tym mierzeniem po X to więcej problemów niż zysków w CX-100, bo dla kawałka <500mm podnosi i potem opuszcza mega mocno ten górny docisk a znowu przy długich kawałkach zanim zacznie wiercić, to przez pół minuty łapa przejeżdża żeby zmienić. Szybciej miarką mierzę :)
Jak te mierzenie by działało ma tej zasadzie, że przy dojściu do lewej krawędzi dopiero mierzy i koryguje np wszystkie otwory które są powiedzmy do 30 mm od krawędzi to miałoby to sens.

Awatar użytkownika

W moim cyflexS tak właśnie jest. Wierci wszystko, a laser zostawia na koniec.
Laser można włączyć dla zadanych warunków. Np. dla elementów dłuższych, jak 500 mm.
Rzeczywista wartość jest podawana po pomiarze. U mnie się sprawdza.

To nie wiem dlaczego u mnie to nie działa, pamiętam że jak kiedyś próbowałem, to panelmac wyrzucał error, że pomiar nie jest pierwszą operacją. Ale rozumiem że to jest taki warunek w Corpusie, czy w ustawieniach Maestro gdzieś ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.