TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 lip 2018, 14:17

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22 lis 2017, 18:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Szkoda, że jest komu ciąć:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lis 2017, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 488
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Pro-Meb pisze:
...witam i o zdanie pytam... . Hurtownia...kupiła ponad rok temu nowego BHX'a 055...od tego czasu stoi i się kurzy bo stwierdzili że jednak nie będą wiercić, nie mają człowieka do tego a i zapotrzebowanie mizerne, koszty nawiertów duże itd. Mogą mi go sprzedać za 60% wartości....Teraz pytanie czy warto się tym zainteresować???? Czy maszyna warta grzechu...???


kolego ja bym brał w ciemno , a jak nie do daj info na priv kto chce sprzedać i już jest sprzedana :-)

A to że nie używali to się wcale nie dziwię :-) w wielku hutrtowniach jest średniowiecze jeżeli chodzi o myślenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lis 2017, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oj z tym podejściem to niestety i tak i nie...

Pytałem kilku stolarz którym tniemy i oklejamy o zamawianie wierconych elementów.
Żaden nie wyraził chęci takich zamawiać... Bo drożej bo musieli by rozpisywać na PC albo jeszcze więcej zabiegów... Poza tym skręca szybciej sami a kołki nie potrzebne. Generalnie długa lista.

Co do samych hurtowni to wyważenie kasy na sprzęt a nie zbudowanie strony w stylu meble pl nie wchodzi w rachubę bo koszty przewyższają maszynę...

Napewno jest to przyszłość ale takich szarlatoanow kiedyś się wieszalo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lis 2017, 09:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Tak, poskręca na czarne wkręty i po co mu jakieś kołki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sty 2018, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Małe pytanko do posiadaczy wiertarek cnc.
Standardem jest już pomiar elementu w osi X.
Czy warto dokupić pomiar w osi Y? czy jest jakikolwiek sens? (bo Z sobie na pewno daruje :) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sty 2018, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 62
Lokalizacja: Śląsk
Mam też jedno pytanko, czy miał ktoś z Was posiadaczów CNC wiertarek problem z aktualizacją windowsa? dokładniej funkcjonowaniem maszyny po takiej aktualizacji, czy odbyło się to bez problemów.
Właśnie w tym tygodniu nam się windows przy wyłaczaniu maszyny pomimo zakazanych aktualizacji z aktualizował i maszyna przestała działać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 00:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Wykonaj przywracanie systemu... Powinno pomóc.
Ja w panelowce mam zrobiona również kopie zapasową z pierwszych tygodni posiadania maszyny. Przydała się gdy dysk padł :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 08:52 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
U mnie mierzy w Y, ale na zasadzie sprawdzenia formatki, a nie korekcji. Np włożę element 545, zamiast 550, to mi go maszyna cofnie z powrotem. Mam ustawioną tolerancję na jakieś 2 mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
No tak kontrola tego co się wkłada do maszyny do przydatna sprawa.
A obróbkę jakąś deklarujesz wg tego czujnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 11:53 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie ma korekcji wzlędem Y.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
W Creator 950 z tego co pamiętam to ma korekcje w trzech osiach na podstawie czujników.
Muszę dopytać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 15:14 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Lepiej mieć, jak nie mieć. Z tym, że jak będziesz korzystał z zewnętrznego programu, to ciekawe, czy będzie im się chciało pisać postprocesor z uwzględnieniem tego. Ja w Maestro mam bo znalazłem instrukcję za to odpowiedzialną i podałem co mają dopisać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jeszcze nie wiem jaki program wybrać przemawia do mnie Corpus, ale ten F4 Design też wyglądał na targach bardzo fajnie (niestety na youtub brak)
Myślę że lignumsoft nie pozwoliłby sobie na złą opinie na forum :-D a Felder zna swoje oprogramowanie i maszynę...

Mam jeszcze 7 mc na dostawę maszyny :( a myślę z trzy mc wcześniej wybrać program by już umieć się w nim poruszać jak maszyna stanie.

A jeszcze jedno pytanie bo musiałem wybrać między dwoma wariantami. Maszyna może mieć albo pomiar długości narzędzia wrzeciona albo możliwość zamontowania w maszynie agregatów kontowych. Robimy meble a nie drzwi więc wybrałem pomiar narzędzia, ale jeszcze się waham. (coś tam się nie mieści i można wybrać jedno kosztem drugiego) co byście wybrali?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 17:13 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zapytaj handlowca. To nie jest tak, że masz tam zmieniarkę z narzędziami i w maszynie wpisujesz ich wymiary? Nie wiem co daje ten pomiar i w czym on pomaga. Za to wiem do czego jest agregat kątowy.

Maszyna jest nowa i chyba pierwszy będziesz ją testował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mam teraz małe CNC i jak robię fronty frezowane w MDF to z ręki trudno ustawić długość freza a taki pomiar automatyczny załatwia idealnie sprawę no i to mnie skłoniło... na kontowym chyba nic bym tam nie robił (przynajmniej teraz)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to agregat uchylny do robienia skosów np przy szafkach na poddasze ale nie wiem czy by się zmieścił (no i kąt trzeba by ustalać ręcznie nie mówiąc o jego cenie...)
Z handlowcem ustaliłem że chce i to i to ale niestety nie mam możliwości.
Twierdzą że sporo mają zamówień na tą maszynę stąd taki czas oczekiwania. Generalnie bardzo długo a tej z ekspozycji nie chcą sprzedać :)

Podpytuje wszędzie i tworze listę zapytań do nich by potem się nie wkurzać że wyobrażałem sobie inaczej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 18:57 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 451
używał ktoś ,i moze powiedzieć o Masterwood Speedy 207


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja nie używałem, ale odradzam. Kiedyś już ktoś gdzieś o tą maszynę pytał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 20:47 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 451
dzieki za info,a powiedz czy do 25tys da rade kupić sensowną używke?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2018, 20:59 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie wiem. Maszyna to połowa sukcesu, druga połowa to oprogramowanie.
Chodzi o to, żeby się nie okazało, że będziesz dłużej pisał program, myślał nad nim jakbyś taki element powiercił ręcznie.
Chyba, że napiszesz jeden program i zrobisz nim 10.000 elementów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 488
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Felder zna swoje oprogramowanie i maszynę...


Stwierdzasz fakt ? czy Przypuszczasz ?

Bo ja mam totalnie odmienne zdanie odnoścnie producentów maszyn i ich oprogramowania. I tyczy się to wszsytkich prodcentów. Wracając do F4 Design - nie ma pół filmu nidzie , nawet na stronie feldera - łącznie z nawet jakimkolwiek infem - trochę to dziwne - albo się wstydzą tego softu, albo to co zawsze...szukają jeleni... Mi obiecali film do dziś nic nie dostałem :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 10:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Maszynę sprzedają, ale jeszcze nie mają jej wyprodukowanej (ciekawe ile jest tych prototypów). Będzie może za 7 miesięcy. Pewnie tak samo z tym programem. Nie chcę zapeszać, ale ciekawe, czy to będzie razem w pełni działać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oni nie piszą tego oprogramowania a współpraca z dużą firma która się tym zajmuje. Taka dostałem informację. Samo oprogramowanie jest dość odmienne od zwykłego generatora szafek jaki kiedyś mieli, choć taka funkcja też jest.
Siedziałem na targach godzinę z synem szefa felder w Polsce i pokazywał mi jak działa program. Potem byliśmy na prezentacji maszyny i też coś tam widziałem...

Wyglądało nieźle no ale czy takie było to można powiedzieć po miesiącu pracy.
Co do filmów czy czegokolwiek to absolutny brak a szkoda. Dostałem tylko informacje o cenach oraz co potrafi każda z trzech wersji.
Podobała mi się jedna z funkcji która na pewno jest przydatna dla firm z meblami na zamówienie. Była jakaś tam kuchnia i poprosiłem o dodanie na ścianie filara który wpychał się w szafki. Samo oprogramowanie wykrywa kolizje i łatwo pozwalało usunąć elementy koliduje łącznie z wycięciami w półkach czy splyceniu boków na poprawie połączeń skończywszy.

Co do sprzedawania maszyn które jeszcze nie wyprodukowane to tak jak z samochodami czy meblami ;)
Ja widziałem tylko na targach i u nich w siedzibie no i nie chcieli tej wystawowej sprzedać.

Jeszcze nie podjąłem decyzji co do oprogramowania. Działania maszyny raczej się nie boję biorąc pod uwagę wcześniejszy kontakt z firmą. No ale poziom jej użyteczności w połączeniu z oprogramowaniem to inna sprawa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 10:37 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Fajna funkcja z tym filarem. Czyli pełna interakcja szafek ze ścianami. Myślę, że konstrukcyjnie maszyna jest lepsza od innych, bo ma agregat na górze. Pewnie, to będzie działać. Pytanie kiedy.

Tam jest też możliwość wklejania kołków.
Wcześniejszy model robił dla nich vitap, ciekawe kto robi tą maszynę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Do naszego zakładu ma wyruszyć 22 lipca :( może do tej pory poprawia wszystko z czym mogły by wystąpić problemy. Ponoć oprogramowanie sterujące wykorzystują w cnc już od dawna a sam os Z i Y to wyciągnięte konstrukcja z jakiejś tam maszyny która sprzedają od lat więc pozostaje im ogarnąć tylko chwytaki na X bo tego chyba w innych maszynach nie mieli.
Z tego co się orientuję to oprogramowanie tworzy TPA czyli to co jest w vitapie, a ten od jakiegoś czasu ma już łapki więc programowo też coś już wiedzą.
No nic pozostaje czekać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 12:49 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 451
PBstol a co powiesz o Biesse rover 325


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 13:37 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Pracowałem tylko na swojej wiertarce CNC. Nie znam innych maszyn. Tylko z filmów.
Mogę jednak Ci powiedzieć, że nie należy patrzeć na to jak maszyna wierci na filmie.
Trzeba zobaczyć na żywo, bo na filmie nie zobaczysz wszystkiego.
Najlepiej wiercenia/frezowania formatek małych, średnich i dużych.
Do tego napisanie czegoś nietypowego w programie. Wtedy możesz ocenić, czy warto.
Programowanie najlepiej graficzne. Czyli rysujesz i dopisujesz wiercenia.

Najczęściej jest tak, że po roku pracy jesteś w stanie w 100% powiedzieć, czy było warto, czy nie.
Może się okazać, że jedną dziurkę szybko napiszesz, a z frezowaniem łuku będziesz bawił się cały dzień.

W tamtym Masterwood widać, jakiś stary monitor. Ciekawe, jak to się programuje.
Widać, że długi element przełożył. Ciekawe, jak złapał drugą bazę i jak to opisać w programie.
Na filmie widać, że wszystko łatwo, przesunąć i gotowe. W praktyce może tak nie być.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 488
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Oni nie piszą tego oprogramowania a współpraca z dużą firma która się tym zajmuje.
I to paradokaslanie jest najgorsze, nie widziałem tego softu nie chcą mi pokazać :-) , ale śmierdzi mi to trochę Spazio3D. Co do samego oprogramowania maszyny to steruje nim TPA , gwoli wyjaśnienia jest to zupełnie zewnętrzna firma która napisała program do zarządzania maszynami pisze na nie posprocesory. Wielu producentów z tego softu korzysta po jest poprostu najtaniej i najszybciej. Natomiast to że bardzo dobrze soft działa z Vitapem , wcale nie oznacza że będzie tak samo dobrze działał z inną maszyną ( zwłaszcza nową) WoodFlesh to tylko program graficzny - całą magię TPA robi w postprocesorze. Ale ogólnie TPA jest bardzo spoko i jest to firma ktora zna się na rzeczy też.

Co do wkładania szafek w ściany i automatyczne zmiany :-) na prezentacjach fajnie to działa - robi efekt woow. A w prkatyce okazuje się że nie jest już tak kolorowo. 100 razy bardziej wolę moje szafki kominowe w corpusie i ustalić 2,3 parametry niż liczyć na automaty.

Ogólnie dla mie F4 Design nie jest żadną konkurencją i nigdy nie będzie. Choćby z racji tego że obsługuje tylko maszyny feldera, a te jak wiemy czasami się zmniejają. Dwa nigdy nie zapewnią takiego wsprcia jak ma Corpus :-)

MirekMitonski tak czy inaczej z maszyny będziesz zadowolony - fajny kawałek sprzętu, musisz się też niestety liczyć z chorobami wieku dziecięcego - jest to jakby nowość na rynku której nikt nie ma nikt nie testował , nie było wcześniej takich maszyn żeby mieć jakieś doświadczenia. Na pewno z tej maszyny da się wyciągnąć bardzo dużo :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2018, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 480
Lokalizacja: K/ Krakowa
Z wsparciem na pewno nie będę dyskutował :)
Poza tym przemawia do mnie ta aktualizacja po czasie ...
Mechanizm ustalania wymiarów oraz cała ta otoczka parametryczna.

Co do wcinania w filar to był spontaniczny pomysł i na początku nie szło to przedstawiającemu program... ale ogarną po konsultacji :)
Spazio3D to co zobaczyłem na yt to nie przypomina tego co widziałem ale diabli wiedzą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2018, 21:43 
Offline

Rejestracja: 09 sty 2015, 16:24
Posty: 13
Czyli reasumując w temacie wiertarki CNC mamy dwóch pewnych zawodników Vitap Point 2 vs Cyflex, Vitap Point K2 z tego co widzę prześcignął tę dwójkę (nawet PBstol gdzieś wspomniał, że by do niego dołożył). Jest jeszcze Creator 950 jako czarny koń tego wyścigu ale to chyba będzie można ocenić jak kilka maszyn już w Polsce stanie i zacznie pracować dla któregoś z forumowiczów (dziś słyszałem, że Creator już jest w kilku miejscach).

A co do Cyflexa to czy ten najnowszy model cx 100 jakoś mocno odbiega od tego co był wcześniej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2018, 22:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3736
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Cyflex cx100, to Cyflex S i nie porównywałbym go z point 2, która ma posuw taśmowy. Za point k2 bym nie dopłacił, a za creatora tym bardziej. Dlatego, że cena dla mnie jest za wysoka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group