TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 gru 2018, 17:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06 cze 2016, 14:46 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
Witam , zmienili mi ostatnio licznik na taki nowego typu , który nalicza mi już jakąś moc bierną oddaną czy coś takiego .
No i rachunki od razu ok 250 zł większe przy takim samym poborze co wcześniej , + właśnie ta moc bierna .
Postanowiłem wymienić świetlówki tradycyjne na takie ledowe .
Przerabiał ktoś może taki problem ?? czy takie ledy też generują czy pobierają ( sam nie wiem o co chodzi ) tą moc bierną
bo te stare świetlówki biorą jej dużo ( czy generują ? )
Jak to u was jest , może ktoś już zmieniał na ledy i czy widać to po rachunkach ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2016, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 813
Lokalizacja: kuj-pom
Moc bierną liczy się dopiero na przyłączach 80 albo 90kW, a nie sądzę, żebyś miał chociaż połowę tego :) W Twoim przypadku moc bierna nie powinna Cię obchodzić, bo to nie ta skala.
Różnica w rachunkach może wynikać z tego, że stary licznik źle działał i tyle. Jeśli jesteś pewien, że działał poprawnie, to reklamuj nowy.

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2016, 23:22 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
doszła mi nowa linijka na fakturze i pisze na niej moc bierna oddana szytowa i pozaszczytowa ( mogłem coś źle napisać bo nie mam faktury przy sobie , jutro sprawdzę dokładniej )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 813
Lokalizacja: kuj-pom
Napisz dokładniej jakie masz przyłącze (ile kW), ile wynosiły średnie rachunki wcześniej, ile wynoszą teraz, co masz na tym przyłączu (dom, warsztat, co w warsztacie?).
Poczytałem teraz i wygląda na to, że zmieniły się przepisy dotyczące naliczania kar za moc bierną. Opłaty te można zniwelować do zera przez baterię kondensatorów, ale jest to opłacalne dopiero przy wzroście rzędu 500-600zł miesięcznie.

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 14:19 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 233
podstawowe pytanie czy nie masz kar naliczonych za duży pobór około 50 zł za jedno przeciągniecie

nowe liczniki mają taką pechową funkcję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 17:39 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
kurde jak tu wstawić fotkę ?? na fotosiku już kaplica , a chciałem te rachunki wstawić

ale jak ktoś nie ma fakultetów z nauk ścisłych to może mieć problemy z odszyfrowaniem tego rachunku :roll: :roll:
nawet jak elektryk od nich to czytał to się po głowie parę minut drapał aby ogarnąć temat

I nie chcę krakać Panowie ale Prądziaże się zabierają i za małe firmy , szukając kasiory .
za niedługo wam mogą też liczniki pozmieniać na nowego typu , stare liczniki tego nie mierzyły a nowe już tak :(
a najwięcej u mnie to mówią że właśnie te świetlówki robią , bo piła czy okleiniarka to chodzi w tyg parę h a świetlówki
nonstop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 813
Lokalizacja: kuj-pom
To nie wina świetlówek.
Najprościej rzecz ujmując - jak włączasz duży silnik, to następuje swego rodzaju przeciążenie sieci, nagle idzie duży prąd, który potem nieco spada. Ten skok powoduje po stronie dostawcy szkody, przeciążenia itd., stąd naliczanie kar. Dla jednego silnika to niewielkie skoki, ale gdy tych silników jest kilka a każdy ma kilkanaście kW, to już zaczyna się robić niewesoło. Baterie kondensatorów dają tyle, że pierwszy skok jest brany z baterii a sieć jest obciążana w miarę równo przez całą dobę.
Świetlówki tu nie mają nic do rzeczy. Świecą cały czas i cały czas pobierają taki sam prąd.
Ponawiam prośbę - napisz jakie masz przyłącze i całą resztę. Skontaktuję się z energetykiem i wtedy wyjaśnię dokładniej na czym rzecz polega. Bo teraz to tylko rozmowa dookoła, bez konkretów.

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 22:11 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
mam tylko jeden duży silnik ( 6 albo 7 kw ) i on ma wolny rozruch .
https://zapodaj.net/545afc9bdf0bc.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; to jest rachunek z przed zmiany licznika

https://zapodaj.net/0f4f4ac764e2d.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false; a to chyba 2 po zmianie licznika , może to coś pomoże .

z 2 rachunku trzeba zsumować E razem z D i jest do zapłaty ok 650 zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1942
Specjalizacja: 12/70
Pierwsza pozycja to energia bierna indukcyjna współczynnik tg 0,40 - niewielkie przekroczenie.
Druga pozycja to opłata naliczana za energię bierną pojemnościową, i tu powodem może być oświetlenie , rozległa sieci linii kablowych itp.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2016, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
K...A normalnie magister to juz za mało żeby rozczytać się o co chodzi .. Teraz to trzeba będzie doktoraty robić żeby wiedzieć "co autor miał na myśli" Na dobrą sprawę trzeba by im wystawić rachunek "od tłumacza faktury z polskiego na nasze "


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2016, 14:32 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
no cóż , zakupiłem już paręnaście świetlówek LED i zobaczymy za 2 miesiące co to będzie ,CZY zmniejszy pobór prądu ( to powinno być realne ) ORAZ czy zmniejszy tą moc bierną :?: :idea:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 cze 2016, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 661
Lokalizacja: olsztyn
podeslij linka na swietlowki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2016, 06:14 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
w zwykłym sklepie kupowałem lol takie z amelinium na górnej części coś jak drążek do szafy z dolnym podświetleniem :)
18 w po 30 zł za szt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2016, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 813
Lokalizacja: kuj-pom
Ledy z pewnością będą miały mniejszy pobór, ale świetlówki akurat w tym przypadku działają pozytywnie, odnośnie szczegółów odsyłam do elektryków. Najprościej rzecz ujmując, "uspokajają" sinusoidę, która poszarpana sprawia min. opisywane przez Ciebie problemy.
Sporo złego dla mocy biernej robią silniki indukcyjne. Masz jakieś? Bałagan w instalacji też nie pomaga.

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2016, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1942
Specjalizacja: 12/70
Aby rozwiązać problem przekroczenia współczynnika tg musisz dokonać kompensacji mocy biernej, czyli potrzebujesz baterii, które pochłoną nadmiar pobranej energii biernej. W Twoim przypadku przekroczenie jest niewielkie i nie jest to opłacalne.
Z energią bierną pojemnościową jest już inaczej, najprościej dokonać specjalistycznych pomiarów i zainstalować dławik. Sam tego nie zrobisz i nie zrobi tego ,,szwagier”, źle dobrany dławik nie spełni oczekiwań, ale to się opłaca.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group