TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 25 maja 2018, 03:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 29 sty 2018, 22:33 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3634
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W lakierni, to zlewkami można pyknąć:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2018, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 414
Lokalizacja: K/ Krakowa
Do lakierni są fajne specyfiki na ściany. Wtedy te stają się lepikie no i trochę pyłu mniej na elementach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2018, 19:45 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1610
To wiem. Ale co z podłogą?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sty 2018, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 414
Lokalizacja: K/ Krakowa
My generalnie wymalowalismy :) a jak wszystko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2018, 20:14 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
Właśnie wróciłem z urlopu. Zobaczyłem co tam chłopaki poczynili z moją małą halą.
Brama obsadzona. Nie porobione jeszcze obróbki blachy bo zaraz ma być przedłużona do wymiaru docelowego 18x10m. Wylewka będzie miała 15cm, dokupiłem styroduru na ocieplenie wylewki. W mojej okolicy produkują naczepy chłodnie i używają do tego właśnie tego styroduru 3cm, dogadałem się na odkupienie większych ścinków. Dowiedziałem się też że jeżeli wylewka na styropianie to trzeba ją zbroić :shock: Zasilenie prądu przekopane i doprowadzone do hali. Trzeba zerwać czarnoziem przed budynkiem i nawieść tłucznia bo ciężko wjechać czymś poza ładowarką lol Jeszcze dużo pracy ale zaczyna jakoś to wyglądać. Pozdrawiam :pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2018, 20:22 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
W środku wygląda to tak:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2018, 20:55 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1610
Pięknie.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2018, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 414
Lokalizacja: K/ Krakowa
Kawał miejsca do pracy się szykuje ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2018, 21:57 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3634
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wydaje mi się, że będzie zimno w środku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 06:25 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
Dlaczego?Sciany płyta 100mm, dach tez. Kotłownie będę dostawiał z pustaka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 09:47 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3634
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W hurtowniach, gdzie kupuję okucia mają podobne hale i zimą jest tam zimniej, jak na podwórku. Może są w innej technologi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 414
Lokalizacja: K/ Krakowa
Może nie ogrzewana... Połowa biedronek jest tak budowana i jest oki. Szkielet jest w środku a płyta warstwowa na zewnątrz czyli stal ramy nie robi mostków cieplnych. Oczywiście szczeliny między dachem ścianie ocieplanie pewnie bo coś tam świeci...
Przez drzwi widać inna hale tam jest zimno? :)

Dlaczego kotłownia oddzielnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 10:46 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1610
Pewno wymogi ppoż.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 15:51 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
Hala którą widać przez moje drzwi ma ponad 1000m2, jest tam zimno bo nikt jej nie ogrzewa. Do środka wwożą materiał ładowarkami i nie ma sensu grzać. Myślę że nie będzie tak źle, z reguły jak nie ogrzewa się jakiegoś budynku to jest w nim zimniej jak na podwórku. Te 180m2 chcę mieć na produkcje i mały magazyn. Kotłownia będzie dostawiona z pustaka bo bezpieczniej, nie będzie jej widać "od drogi" szczerbol Jeszcze jakiś kontener dostawiany na sanitarkę i moje pomieszczenie do pomyślenia w ciszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 17:49 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1050
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Harnaś fajna hala gratulacje. O ogrzewanie się nie martw.Musisz tylko do pieca C.O kupić dwie nagrzewnice i będzie ciepło.
Zaszalałeś z bramą na elektrycznym podnoszeniu :)

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 19:03 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:22
Posty: 112
Lokalizacja: Sanok
Specjalizacja: Schody, mechanika
Elegancka hala ;) Sprawdzales moze przekroje belek stalowych?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 19:36 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 218
Lokalizacja: Rzeszów
Cieplutko będzie jak w domu, nagrzewnicy bym nie dawał tylko grzejniki. Może i chu***o ale stabilnie (do tego polecam taki piec http://seko.pl/kotly_piece_co/kotly_grz ... nis_piece/). 180 metrów to jest pozornie dużo rotfl Po pierwszym roku na 170 metrach zrobiłem dostawkę na piłę i magazyn 85m2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 20:08 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1610
A ja jednak polecam nagrzewnicę. Po pół godziny temperatura na hali wzrasta o 5 st.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 414
Lokalizacja: K/ Krakowa
Do ogrzewania... to chyba bym jeszcze dodał małe drzwi a nie tylko ta bramę, która wywietrzy w 3s. No chyba że 8ch na fotkach nie widać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 20:40 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
LukaszEm pisze:
Elegancka hala ;) Sprawdzales moze przekroje belek stalowych?

Tak, przekrój to 24cm.
MarekMitonski pisze:
Do ogrzewania... to chyba bym jeszcze dodał małe drzwi a nie tylko ta bramę, która wywietrzy w 3s. No chyba że 8ch na fotkach nie widać.

Marek masz rację, będą drzwi od przodu i właśnie jutro mam dać znać czy mają być pełne czy np. z dodatkiem pakietu szyby. Albo pełne drzwi i okno gdzie tam sobie wybiorę.Drugie drzwi będą do wejścia do kotłowni i zadaszenia - małego magazynku.
Przemula pisze:
Harnaś fajna hala gratulacje. O ogrzewanie się nie martw.Musisz tylko do pieca C.O kupić dwie nagrzewnice i będzie ciepło.
Zaszalałeś z bramą na elektrycznym podnoszeniu :)

Dziękuję. Brama miała być podnoszona na łańcuch, nie wiem co ten "somsiad" tak zaszalał.
wojtek007 pisze:
Cieplutko będzie jak w domu, nagrzewnicy bym nie dawał tylko grzejniki. Może i chu***o ale stabilnie (do tego polecam taki piec http://seko.pl/kotly_piece_co/kotly_grz ... nis_piece/" onclick="window.open(this.href);return false;). 180 metrów to jest pozornie dużo rotfl Po pierwszym roku na 170 metrach zrobiłem dostawkę na piłę i magazyn 85m2.

Mam stary piec z Hajnówki, myślę zamontować do tego nagrzewnice i z trzy grzejniki żeby obieg zwiększyć. nie wiem czy dobrze kombinuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2117
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Bardzo dobrze że zaszalał. Jakbym mógł, to wszystko zrobiłbym na pilota ;)

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:12 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
W sumie nie przyjrzałem się jak tą bramę otwierać i zamykać bez prądu ... :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2117
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Musi być jakiś przełącznik przy napędzie który zwalnia zębatkę.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:38 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
Czyli przy samym silniku?? Koledzy macie może kogoś sprawdzonego od bram ogrodzeniowych przesuwnych ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2117
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Tak, bo tam masz przeniesienie napędu z silnika.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 21:58 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:22
Posty: 112
Lokalizacja: Sanok
Specjalizacja: Schody, mechanika
Na zdjeciu czerwoną strzałką zaznaczyłem Cie miejcie gdzie w 99% przypadkow znajduje sie zapadka, która wylacza napęd elektryczny. Zazwyczaj w tym miejscu znajduje sie sznurek który wystarczy pociagnac w dół aby wyłączyc naped automatyczny. Ten element przesuwa sie wraz z bramą i tylko w pozycji gdy brama jest otwarta znajduje sie on stosunkowo blisko silnika.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2018, 22:09 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
LukaszEm dzięki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lut 2018, 19:36 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 218
Lokalizacja: Rzeszów
Harnaś zaproponowałem ci ten piec, ponieważ jest idealny do zakładu produkcyjnego. Testowałem ze 3. Ten ma dwie osobne komory spalania połączone ze sobą. W dzień, kiedy na warsztacie jest ruch, można swobodnie ogrzewać "urobkiem", na noc-weekendy-święta zasypujesz ekogroszek, dajesz minimalną temperature i jest ok. Głowa nikogo nie boli czy coś przemrozi, czy trzeba dołożyć do pieca. Według mnie najlepsza konstrukcja na rynku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lut 2018, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2117
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Faktycznie sznurek jedzie razem z bramą. Myślałem że jest nieruchomy.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lut 2018, 21:44 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 102
Mam piec tego typu w domu, fajna sprawa. W hali instalacje zaleję glikolem, dodam grzałkę i stały opływ wody w instalacji.Muszę wykorzystać ten piec który mam do dyspozycji bo to kolejne kilka tysięcy do wydania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group