TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 05 gru 2024, 14:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Cześć, rozglądam się za nową okleiniarką do warsztatu. Oklejamy tylko na wlasne potrzeby i nie są to jakieś hurtowe ilości. Szukam czegoś kompaktowego, ponieważ miejsce na warsztacie jest ograniczone. Z wymagań zależałoby mi na możliwości oklejania klejem Pur, zarabianiem naroży i natryskach. Zainteresowały mnie aktualnie:

Holz-her Artea 1030 - z względu na ich system kleju w patronach co pozwala na szybkie nagrzanie maszyny. Aktualnie mamy staruszka holz-hera z tym systemem i sprawdza się to swietnie. Jedynie z tego co znalazłem to nie jest to typowy holz-her, a maszyna na licencji cassadei. Może ktoś ma i się wypowie ?

Lange B85KFE - z tego co widziałem na pewnej grupie na fb, dużo osób polecało te maszyny. Na forum też widziałem dobre opinie o tej marce. Na pewno będę się kontaktował z przedatawicielem, czy macie jakieś wskazówki na co szczególnie zwrócić uwagę ?

Może polecacie zwrócić uwagę na coś innego ? Jakie macie doświadczenia z felderem, bo wyczytałem już wiele różnych opinii, ale jednak na facebooku biorę sporą poprawkę bo nie wiem ile osób tam faktycznie ma te sprzęty a ile słyszała o nich coś złego i powtarza.

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mam Lange 85KF i jak narazie jestem zadowolony. Starą znam i w tej też podobnie się ustawia.
Myślałem nad modelem 85KFE, ale spora różnica w cenie (chyba z +40k) i gabaryt większy. U mnie ta stoi w zakładzie do styku.

Kleiłem PUR dwa razy. Za drugim dzień wcześniej spuściłem klej EVA. No i następnego dnia z rana PUR, a na fajrant czyszczenie. Podobno można zostawić PUR na 48h. Ale, jakoś wolę wyczyścić.

W starej maszynie nie działała cyklina płaska. W nowej chodzi jak trzeba. Przedmuch, odciąg, szeroki nożyk, który jest ruchomy. Agregat chodzi góra/dół, a nożyk nie jest usztywniony. Układa się na płycie.
Tylko RARO obrabiam ręcznie.
Ogólnie za tą kasę, którą zapłaciłem, to jestem 100% zadowolony.

System kleju w patronach będzie na pewno lepszy. Z tego co wiem, to topi się tyle ile użyjesz, a resztę można użyć później. O szczegóły musisz dopytać. Jaki czas stosowania po otwarciu. Tylko nie wiem ile to kosztuje.

A jak to oklejanie pur'em wychodzi? Dużo czyszczenia? Czy to warto się babrać?
PS też mam 85KF i jeszcze pur'a nie przerabiałem zabrakło odwagi :)

Generalnie maszyna jest fajna, szybko się grzeje ładnie okleja, czasem przy pcv 42x2 początek okleiny mógłby być lepiej dociśnięty.
Jak wspomniał PBstol mają też wersja z zarabianiem naroży.

Jestem świeżo po zakupie nowej maszyny. W zasadzie po raz drugi SCM k360 ale w wersji HP (full servo, multifrezy, multicykliny) z górnym garnkiem SGP. Jakość petarda, kopiały talerzowe, natryski itd. Długość całkowita 4770mm

Zerknij jeszcze na te okleiniarki:

https://www.lazzuri.pl/

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
wysmul pisze:
A jak to oklejanie pur'em wychodzi?
... przy pcv 42x2 początek okleiny mógłby być lepiej dociśnięty.

PUR tak samo, jak EVA. Z zewnątrz nie widać, czym klejone.
Na wałku dociskowym PCV jest regulacja grubości PCV.

Kolega niech się zastanowi, czy gdzie maszynę lewą, czy prawą. Czy to nie ma znaczenia?
U mnie formatki musiały iść z lewej do prawej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.