TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 27 mar 2025, 22:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
Moje włączniki agregatów działają, wymieniłem tylko w nich żarówki, bo były spalone. Żarówki 24V w motoryzacyjnym kupiłem. Ale jak wejdziesz we "wszystkie przedmioty sprzedającego" to powinieneś coś znaleźć i dopasować, ja wymieniałem jeszcze główną lampkę napięcia bo miała jakąś dziwną żarówkę, a że nic nie mogłem znaleźć to zamówiłem tą https://allegro.pl/oferta/lampka-kontrolka-led-otwor-16mm-zolta-24v-ac-dc-13704597012
Musiałem tylko otwór powiększyć, ale działa.

Tak więc trzeba trochę poszukać. A najlepiej wykręcić niedziałający wyłącznik i szukać w necie mając go w ręce.

Awatar użytkownika

Dobra Panowie trzeba zrobić aktualizację. Jest prawie połowa stycznia, trochę robót przy okleiniarce poczyniłem, przyszło kilka paczek.
Tak więc już jest blisko, ale jeszcze trochę roboty zostało i regulacja.

Poszły wszystkie nowe łożyska do silników, do kapówek i do frezów okleiny. Strasznie wyły te łożyska, po zmianie jeszcze nie włączałem maszyny, ale spodziewam się o niebo lepszego dźwięku. Na pierwszy rzut oka widać było że łożyska zajechane, smaru brak, jedno czy dwa ledwo chodziły. Frezy i piłki są naostrzone. Rolki podawania formatki zamówiłem w Chinach, kostki łańcucha też. Część już zmieniona, sworznie do rolek są lekko wyrobione, ale i tak nowe rolki nie mają prawie w ogóle luzu, stare nie dość że zjechane były około 4 mm na średnicy, to jeszcze środek był ze 2 mm wyrobiony. Jest mały zonk z tymi rolkami, ale to w zdjęciach poniżej i podejrzewam że za chwilę będzie dobrze.

No ale żeby nie było wrzucam trochę fotek z prac. Pewnie będą nie po kolei, ale trudno.

Tak więc mam nadzieję jeszcze trochę i będzie podliczanie kosztów.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Podaj jakieś namiary na te kołeczka. Wygadają solidnie. Robili dla Ciebie rozmiar czy mieli dokładnie takie w ofercie?

Awatar użytkownika

Wpisałem Cehisa w aliexpress i po wymiarach szukałem. 62 x 16 x 30 bodajże. Do cehisy chyba 2 rodzaje były. Sa do innych oklejarek też. Tutaj kilka postów wyżej ktoś z Was mi polecił aliexpres sprawdzić. Kółka są gotowe sprzedająw pakiecie po 10 szt, więc musiałem kupić 40, ja mam 35 w oklejarce. Koszt 900 coś zł z przesyłką, czyli prawie 25 zł za kółko, gdzie serwis wycenił mi je chyba 55 zł netto, musiałbym maila sprawdzić.
Kółka wyglądają solidnie, jedyny mankament to że są 0,5 mm dłuższe i jak dokręcam tego sworznia to kółko się nie chce kręcić. Ale myślę że jak przepuszczę kilka formatek to będzie dobrze, jeśli nie to papier ścierny i podszlifuję każde te 0,5 mm. W porównaniu ze starymi jest niebo i ziemia

Awatar użytkownika

może śruby nie dokręcaj na siłę a same śruby osadzaj na kleju do gwintów.

Awatar użytkownika

Na kleju nie koniecznie bo mam akurat ten najmocniejszy. A z dokręcaniem zobaczę, na razie mam trochę projektowania i innych zajęć, no i nie mam czasu na warsztat jechać.

Awatar użytkownika

Mała aktualizacja, ostatnio zamocowałem wszystkie kółka dociskowe, rozkręciłem łańcuch ciągnący i umyłem lamele i kostki łańcucha. Chciałem powymieniać te popękane kostki na nowe, kupione na Aliexpres, ale po zamontowaniu okazało się że są około 2-3 mm wyższe od pozostałych, więc wróciły do pudełka, zamontowałem tylko kilka sztuk nowych lameli kupionych w serwisie, tutaj jakiejś znaczącej różnicy nie zauważyłem.

Niestety kółka będę musiał jeszcze raz odkręcić i je dopracować. Są o pół mm za długie i sworzeń, na którym mają się poruszać dociska je do belki, w której są zamocowane. Myślałem że puszczę kilka razy formatkę i same się dopracują, ale nie tędy droga, nie chcą ruszyć, choć dokręcałem tylko ręką i to dość lekko.

Tak więc rolki do poprawek, a łańcuch będzie miał komplet nowych lameli, ale dopiero po następnej robocie, na razie testy i regulacje będę robił na starych.

Co ciekawe maszyna odmówiła posłuszeństwa, po osiągnięciu temperatury nie chciały wystartować żadne agregaty.
Pół dnia spędziłem na studiowaniu schematu elektrycznego i dochodzeniu co czym steruje. Do tego jeszcze znalazłem instrukcję obsługi falownika odpowiedzialnego za silniki od kapówek i frezów. No i znalazłem też instrukcję do sterownika temperatury na pulpicie maszyny, jeszcze będę studiował.
W końcu po kilkunastu próbach uruchomienia, a w końcu zamianie faz miejscami i z powrotem, maszyna odpaliła.

Awatar użytkownika

Następna aktualizacja.
Rolki poprawione, już się kręcą, może nie wszystkie tak samo, bo jedne ciężej drugie lżej, ale kręcą.
Maszyna już okleja, trochę poregulowałem wczoraj i :
klei dobrze, okleina trzyma w miarę mocno, wałek klejowy i ilość kleju udało mi się wyregulować dość szybko
kapówki- przednią trzeba minimalnie dopracować, tylną się udało trafić w punkt, tu akurat regulacja jest bardzo prosta
frez dolny prawie dobrze ale prawie, na razie za duży łuk robi i leciutko bierze laminat
frez górny jak na razie zostawia ok 1mm okleiny ponad formatką, tu jeszcze muszę pokręcić

Znowu wczoraj odwaliła mi zonk, stanęła w czasie pracy i nic. Objawy jak kilka dni temu czyli niby wszystko jest, ale nie ruszy agregatów. Tylko teraz stanęłą po obcięciu kapówką czyli poborze powietrza i dość szybko złapałem że to prawdopodobnie brak powietrza i czujnik ciśnieniowy odcina zasilanie.
Okazało się że tak.
No więc mam kompresor 50 l, mały bo mały, ale w miarę wydajny bo dwucylindrowy i na tą maszynę powinien wystarczyć. Ale na presostacie ciśnienie załączania było ustawione na 5,5 bara, oklejarka potrzebuje min 6 bar, więc te 0,5 bara zanim włączył się kompresor i dobił, czujnik ciśnienia odcinał wszystko. Rozwiązanie proste, dokręciłem śrubę w presostacie kompresora, teraz kompresor załącza się przy ok 6,1 bara i dobija do 9 bar, problem znikł jupi jupi jupi

Awatar użytkownika

50 l to bardzo mało nawet na mniejsze oklejarki. Nawet jeśli działa to stabilność ciśnienia powietrza musi być spora, inaczej coś będzie za szybko albo za wolno działać. Tak że już wiesz jaki jest następny krok jeśli chodzi o maszyny :)
Jeśli będziesz kalibrował to zwróć sobie uwagę by rolki które toczą się po elementach i z góry i z dołu dawały taki sam nacisk.

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Okleiniarki zżerają potworne ilości powietrza. W CNC mamy powiedzmy magazynek , osłony wrzeciona i ograniczniki bazowe a w okleiniarce można powiedzieć każdy agregat. Nie zapomnij o osuszaczu - jak wpuścisz w układ okleiniarki kondensat to się prędzej czy później wszystko zesra na amen.

Awatar użytkownika

Osuszacz to raczej mowa o takim z agregatem chłodniczym a nie takim co się wpina przy oklejarce o wyglądzie filtra oczywiście :) ...

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Osuszacz ziębniczy Marku - naturalnie . No bo są jeszcze osuszacze adsorbcyjne, ale to inna liga

Awatar użytkownika

m.premium zakładam że Ty wiesz RG design może jeszcze nie skoro trochę zaczyna zabawę z sprzętem, choć jeśli zaczął sam to rozkręcać to pewnie nie takie rzeczy widział :)

Awatar użytkownika

Cytuj:
choć jeśli zaczął sam to rozkręcać to pewnie nie takie rzeczy widział :)

Nie chwaląc się, różne rzeczy widziałem i rozkręcałem, zaczynając na silnikach Komara, po remont prawie generalny silnika V6 Mitsubishi na podwójnych wałkach rozrządu, a na laptopach, drukarkach, odkurzaczach, pralkach i innych elektro sprzętach kończąc. Po prostu trzeba się nie bać i pamiętać gdzie co było, ewentualnie zdjęcia, manuale i inne pomoce.

A temat pneumatyki też nie jest mi obcy.
Na wlocie do oklejarki mam zamontowany osuszacz, niby ten zwykły taki razem z naolejaczem, ale na wylocie z kompresora jest drugi, a do tego staram się raz na tydzień lub dwa spuścić kondensat ze zbiornika. Docelowo kompresor musi zmienić lokalizację i w planie jest zrobienie instalacji powietrznej, więc tych osuszaczy będzie więcej, więc z tym ziębniczym na razie się wstrzymam.

Czy mój kompresor będzie na tyle wydajny to zobaczymy, na razie robiłem testy, więc dopiero jak będzie więcej oklejania to wszystko wyjdzie w praniu. Na moje oko powinno wystarczyć, oklejarka ma tylko mały siłownik odcinający okleinę i drugi większy do agregatu kapówek, nic więcej. Nie wygląda żeby potrzebowała jakieś niesamowite ilości, no ale jak to mówią "na oko to chłop w szpitalu umarł". Najwyżej będę miał następny pilny zakup. Jak na razie mogę jeszcze dodatkową butlę 50 l dopiąć w razie W.

A jeśli chodzi o rolki dociskowe, to mam je tylko od góry, dwa rzędy, przykręcone do takiej "fest" stalowej belki, dołem chodzi łańcuch z tymi gumowymi kostkami, też po takiej "fest" szynie. Ogólnie jak rozkręciłem tą maszynę i pooglądałem co jak wygląda, to wygląda na dość solidnie zrobioną jak na takiego malucha. Ogólnie jak miałbym porównać do tych małych typu F G200 czy minimaxy 20 tki to moja jest normalną oklejarką tylko w formacie mini i uboga wersja bez cyklin i polerek, a tamte to po prostu inne konstrukcje, inaczej zrobione agregaty, inaczej rozwiązany posuw formatek itp. Sami też mi je odradzaliście.

Co tu dużo mówić, cytując klasyka "czas pokaże, czas pokaże"
Na razie wygląda obiecująco. jupi

Administrator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Sami też mi je odradzaliście.

Słuchaj nas, to daleko zajdziesz. :glaszcze:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.