TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 12:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Post: 14 cze 2019, 17:10 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Hej
Mieliśmy taki problem że podczas oklejania maszyna się wyłącza i wyświetla się „invert alarm”. Co to za błąd i może się ktoś z użytkowników K100 spotkał się z czymś podobnym. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 17:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Hejka.
Invert to może być skrót od Inverter, zatem coś może dziać się z przetwornicą.

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 17:43 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Pochodzi kilka chwil i się wyłącza dziwna sprawa. Alagor o jaką przetwornice Tobie chodziło ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 17:54 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie szybciej zadzwonić do serwisu o radę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 18:00 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Racja ale tak profilaktycznie pytam może ktoś się spotkał z takim błędem


Ostatnio zmieniony 16 cze 2019, 18:00 przez Marta, łącznie zmieniany 1 raz
Nie cytuj postu, na który odpowiadasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 18:01 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Z angielskiego to alarm falownika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
No myślę, że jak większość okleiniarke, ma przetwornice, nowe mogą mieć może i falownik, ale stare miały przetwornice w postaci "silnika" taki dość spory. One podnosiły częstotliwość, dlatego możliwe było uzyskanie wysokich obrotów na frezach czy piłkach....

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 18:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Możesz nie mieć jednej fazy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2019, 18:46 
Online

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
kielicha szybko. albo dwa - faza wraca.
ale fakt najlepiej zacząć od sprawdzenia najprostszych rzeczy

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 cze 2019, 18:54 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
PBstol pisze:
Możesz nie mieć jednej fazy.

Mówisz, że zanik fazy na sieci? Ale reszta urządzeń działa poprawnie. Zrobiłem mały test włączyłem okleiniarkę tak ja już do oklejania i włączyłem pilarkę efekt taki, że okleiniarka się wyłączyła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 cze 2019, 19:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mam inną okleiniarkę, ale miałem podobny problem. Za włącznikiem jest taki magnetyczny przekaźnik, który załącza wszystkie fazy. U mnie siemens. Taka większa kostka. No i coś w nim nie trybiło. Jedna faza nie szła na silnik i wywalało błąd. Miałem już go wymieniać, ale do dziś działa ok, a było to z 2 lata temu. Jak pojawiają się inne błędy, to z tyłu mam wszystkie przekaźniki i tam sobie klikam, aby zresetować.
Jak miałem problem, to dzwoniłem do handlowca i mi mówił co mam zrobić.

Nie wiem po co się masz z tym męczyć. Lepiej zadzwonić do serwisu i może to jest błaha sprawa. Jak już będziesz wiedział, to chociaż napisz na forum co było nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 cze 2019, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sty 2017, 15:12
Posty: 9
Ostatnio przerabiałem podobny temat, tylko okleiniarka to IMA, przyczyną była wtyczka podłączana do silnika, wypaliły się w niej piny i wywalało błąd o awarii falownika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 cze 2019, 07:37 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Witajcie. Otworzyłem skrzynkę elektryczną w oklieniarce i jest problem ze stycznikiem który się załącza i wyłącza co pare sekund.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 cze 2019, 08:25 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Cewka w styczniu w takim razie.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 cze 2019, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Sprawdź napięcie na cewce tego stycznika. Może zanika, albo spada i stycznik puszcza.

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 cze 2019, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Stycznik raczej dobry zobacz co nim steruje tam raczej jest problem
Cewki w stycznikach jak padają to styczniki w większości przypadków nie działają wcale


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2019, 18:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 978
Lokalizacja: K/ Krakowa
Pierwsza rzecz to sprawdź czy wszystko lekko się obraca. Może jakieś okleiny zawiniete są na frezach.
(silnik może się wtedy grzać)
Potem styki miernikiem z biperem oraz czy do silnika docierają trzy fazy.
Stycznik który sam od siebie się wyłącza... Nie widziałem ale teoretycznie jest to możliwe.
Falowniki powietrzem potraktuj bo radiatory mogą być brudne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2019, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 207
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Chyba miałem taki alarm , dokładnie nie pamiętam
okazało się że stycznik trzeba było zresetować
po naciśnięciu takiego plastikowego języczka wszystko wróciło do normy

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lip 2019, 10:05 
Offline

Rejestracja: 29 sty 2015, 10:37
Posty: 94
Lokalizacja: okolice Łomży
Specjalizacja: Meble na wymiar
Był problem ze spadkiem mocy. Zakład ma wsi trzeba oklejać w odpowiednich godzinach. Falownik w maszynie jest bardzo czuły na spadki mocy przez to wyłącza maszynę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lip 2019, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 978
Lokalizacja: K/ Krakowa
Takie rzeczy można przestawić tylko trzeba pogrzebać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group