TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 06:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 mar 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: 28 cze 2015, 20:32
Posty: 4
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem okleiniarki z tytułu...
Może ma/miał ktoś doczynienia z nią ??

Może jakieś okleiniarki w podobnej klasie ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2018, 07:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mam oklejarkie feldera 608. Nie znam tej nowej symboliki ale o mojej mogę Ci coś opowiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2018, 17:27 
Offline

Rejestracja: 28 cze 2015, 20:32
Posty: 4
Pisz śmiało, wszystko przyjmę na klatę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2018, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oklejarkie mamy już dobre kilka lat. Okleiła chyba 300tys metrów z tego co kojarzę.
Większość problemów jakie się pojawiają powstaje przez brud w maszynie. Nie chodzi tu o to czego nie ściągnie wentylator a raczej o syf który klei się do smarowanych elementów i tu jeśli masz możliwość to z centralnym smarowanie bierz.
Jeśli chodzi o te kilka lat to:
- Po myślę 150...200 tysiącach wymienilismy łańcuch napędzający wałek kolejowy oraz dociskowe. (40zl)
- wymienilismy siłownik podtrzymując klapę (100zl)
- ostatnio miałem problem z wyłączaniem się maszyny z komunikatem "nagrzewnica pojemnika kleju uszkodzona) chwilę z tym walczyłem i tu na plus dla kierownika serwisu wszystkie telefony odbierał i podpowiadał a nawet schematy dosyłał ;) ostatecznie problem był z czujnikiem temperatury który prawdopodobnie uszkodziłem podczas czyszczenia pojemnika. Koszt 30...40zl. Czujnik to pt100.
- wymieniłem też łożysko w frezie zaobleń końcówek. (około 200tys) Tam sprawa była bardziej skomplikowana bo łożysko obrócił się w frezie i musiał być frez też toczony. (może wszystko wyszło 70zł)
I to chyba tyle problemów z maszyna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2018, 19:54 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Mam trochę inne zdanie na temat okleiniarek Feldera, jak nowa to może ok , ale widać po maszynach przebieg (wszystko się sypie) i jak czytam post poprzednika to śmiać mi się chce 300 tyś przebiegu i naprawy za 300 zł. Gdzie za takie pieniądze serwisują maszyny bo na pewno nie w Felderze. Wiem bo mam wiertarkę i formatówkę tej firmy i te mogę polecić ale nie okleiniarki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2018, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
To koszty części a ręce w nią wkładam sam. Wyzwanie serwisu to by zupełnie inaczej kosztowało.
Lubie pogrzebać sam i nie mam z tym problemu. Na szczęście moje problemy to drobnostki. Wiem natomiast ze wymiana freza końcówek w serwisie kosztuje około 2500zl. Ja zrobiłem to sam bo dało się go uratować. Nowy frez w frez widzie wyceniono mi na 1200zl więc nawet te 2500 zł nie uważam za chora kwotę.

W moim przypadku psują się zaniedbania maszyny a nie coś samo od siebie. W telefonie mam przypomnienia z smarowaniami, ostrzeniami i innymi serwisowym sprawami.
Maszyna nie jest idealna ale ja mogę powiedzieć z całą pewnością że jestem zadowolony. Nie miałem problemu z serwami ustalajacymi narzędzia a wiem że to częsty problem w innych maszynach.

Masz też oklejarke? Albo miałeś z nimi kontakt? Jeśli tak to jakie modele maszyn na mysli?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Trochę więcej mamy jednak zrobione na maszynie :)
Maszyna w 90% na nasze potrzeby działa
Maszyna jest z 2012 a u nas wylądowała we wrześniu 2013


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 10:12 
Offline

Rejestracja: 28 cze 2015, 20:32
Posty: 4
Wcześniej produkowali je we Włoszech, chyba w Bernardo (nie dam głowy uciąć)...
Teraz, po przejściach, zaczęli je produkować u siebie w Austrii i zarazem zmienili oznaczenia, żeby się odciąć od włoskiej produkcji...
U mnie chodzi g200, nie narzekam na nią, ale trzeba iść z postępem i czas na zmiany...
Dość dorabiania innych, tym bardziej, że 200mb okleiny dziennie od jakiegoś czasu to standard...i maszyna zarobi na siebie...

Koło mnie mają też G560 i nie narzekają, a jadą też usługowo...

Za tą Temporę wychodzi mi około 110 000 netto...
G 360 to około 61 000 netto
G 480 to około 100 000 netto

Mam formatówkę i wiertarkę...nie narzekam...
Znajomy ma od nich też kilka rzeczy w tym CNC i grubościówkę i też nie narzeka, nawet ostatnio przez telefon z serwisem robili CNC i dało się radę...
Następy ziom ma od roku z SCM okleiniarke i formatówkę i też jak na razie jest zadowolony.

Tak, że co człowiek to opinia, a opinie ludzi, którzy coś zasłyszeli a nie maja styczności z tymi maszynami to nie biorę nawet pod uwagę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 14:45 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Miałem przez rok model 710 ,i cieszę się ze już jej nie mam ,i tyle w temacie.Prawda jest taka ze tyle opinii co ludzi, formatówka i wiertarka ok .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 16:11 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
jaroufo widać, że wpadłeś wstawić tylko pozytywną opinie o maszynach, które sprzedajesz :glaszcze:

W 3 firmach jakich pracowałem, każdy narzekał na feldera a najbardziej na okleiniarki. Pilarki bywały dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 20:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
jaroufo pisze:
Wcześniej produkowali je we Włoszech, chyba w Bernardo (nie dam głowy uciąć)...
Teraz, po przejściach, zaczęli je produkować u siebie w Austrii i zarazem zmienili oznaczenia, żeby się odciąć od włoskiej produkcji...

Ależ bzdury...

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
A jak jest naprawdę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 22:03 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Sąsiad miał feldera jeden z najwyższych modeli.Jak chodziła to chodziła.A na końcu było coraz gorzej.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 107
Lokalizacja: Śląsk
Ile wam sfrezuje frez wstępny,na oklejarce ,ile macie nastawione 0.5mm albo więcej?

_________________
Trza z pracą wykiwać a nie by z nami ona kiwała


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2018, 22:40 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Tyle ile grubość okleiny.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 13:15 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Ja mam ustawione 0,5mm , jak bym ustawiał tyle co gr. obrzeza to bym na ostrzenie frezów nie zarobił. Wystarczy dobrze ustawić podcinak w formatówce i ta głębokość wystarczy by spoina byłą równa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
U nas robiliśmy tak że ile okleiny ale dość krudko i mimo że większość oklejanie to 0,6 to wystarczyło na 30 lub 60 km okleiny w zależności od głowicy a teraz mam zablokowane na 0,4 mm tak by podcinak zniknął i ostrzenie tak zadko że zapominam ;) najgorsze dla frezów jednak są blaty i inne elementy laminowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 13:40 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja zbieram 0,8 i pcv 0,8. Jak ktoś okleja pcv 2, to zbieranie 2 mm, to moim zdaniem za dużo. Możesz zbierać i 0,5 mm. Ogólnie im mniej tym lepiej dla frezów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 107
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki,było ustawione 0,65 daliśmy 0.5 zobaczymy jak długo frezy wytrzymią

_________________
Trza z pracą wykiwać a nie by z nami ona kiwała


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 16:52 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Swoje dawałem raz do ostrzenia i to ze swojej winy. Kawałek wkręta wpadło mi we frez. Maszyna ma chyba 4-5 lat.
Jak się z tępi, to można dać podkładkę pod frez. Wtedy będzie trafiać w laminat inną częścią freza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
A sporo oklejasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 18:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
To jakie Wy tniecie formatki? Odliczacie lub doliczacie obrzeże? Przecież to bez sensu. Tnijcie netto i zbierajcie o grubość obrzeża. O to w tym chodzi przecież. Przy moim prawie przemysłowym przerobie frezy się stępiły po 1,5 roku. Ale SCM dostarcza maszyny zawsze z głowicami diamentowymi. Dla Waszej obróbki takie diamenty starczą Wam na ładnych kilka lat.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 18:25 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Bez urazy My poprostu szanujemy swoje ciężko zarobione pieniądze,jakbym był kierownikiem w "twojej " firmie to nawet 1 centymetr można by było ustawić bo nie ja bym za to płacił.


Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, 11:59 przez Marta, łącznie zmieniany 1 raz
Nie cytuj postu, na który odpowiadasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 18:40 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dokładnie po co frezować, aż 2 mm, jak można np 1 mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 20:16 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Ja robię jak Marta i nie zamierzam tego zmieniać.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 20:35 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Każdy robi jak uważa i na ile go stać ,głowica która zbiera 0,5 mm ,wolniej się zużywa, silnik potrzebuje mniej energii bo pracuje z umiarkowanym obciążeniem, podczas gdy frezuje 2 mm obciążenie i zużywanie wzrasta proporcjonalnie do urobku nie doliczając 4 krotny wzrost odpadu pyłu z frezowania który też trzeba zutylizować. Więc proszę o zasadność takiego ustawiania frezowania. Każdy umie dodawać i uwzględnienie 0,5 na stronę raczej nie stanowi większego problemu tym bardziej że stosuje się to tylko we frontach czy blatach czterostronnie oklejanych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
;) problem przy odliczaniu frezowania można załatwić ekselem. Felder też daje diamenty... Czy ktoś ich nie daje? Każdy robi jak chce to racja ale jak ktoś nie potrafi obliczyć okleiny to nie potrafi też kwoty na ostrzenia freza. Ale co ja tam wiem ;) oczywiście bez urazy, każdy ma swój plan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 22:40 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ciekawe jakie ustawienie przy doklejkach 3-5 mm :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 10:01 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 244
Lokalizacja: Rzeszów
W SCM K360 można jeszcze zmienić wysokość głowicy, bo w sumie 95% idzie 18mm, a reszta funkiel nówka. Zbieranie max 05 - 0,6. Zasadniczo maszyna furga 2 rok i nie dotykałem jeszcze tej głowicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 10:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W sumie te głowice można byłoby obracać i zamieniać stronami. Jednak cwaniaki tak robią, że ostrza nie do końca są symetryczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group