TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 06:32

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 18 cze 2017, 20:44 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
Witam,
ze względu na fakt iż musze mieć element na gotowo spod okleiniarki pomyślalem o dodaniu do niej płynów. Pytanie prze ktoś z was coś takiego zrobił? Mam jakąś koncepcje ale nie wiem czy sprzęt który mam na myśli sie nada.
Myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/dysza-mgla-olejowa-ch ... 9d675b0cc8
do tego czujnik optyczny np. taki:
http://allegro.pl/czujnik-optyczny-g12- ... 23238.html
i zawór pneumatyczny:
http://allegro.pl/elektrozawor-powietrz ... 73377.html
do tego jakiś przekaźnik i teoretycznie powinno działać. Co o tym myślicie. Dzisiaj zbyt dużo czasu poświęciłem przy zmywaniu kleju z płyty Wenge magia WG ... masakra bo jest bardzo porowata szczególnie w poprzek usłojenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2017, 21:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2025
Lokalizacja: Swaj
Jeszcze chyba nie wymyślili takiej okleiniarki, żeby nie trzeba było elementu ręcznie dopieścić.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2017, 21:46 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1354
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
SETA , właśnie ze nie masz racji . Takie maszyny maja tylko hurtownie , stolarze ich nigdy nie kupią ;)

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 cze 2017, 22:15 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
muszą być takie okleiniarki. wyobraź sobie jakiegoś giganta meblowego nawet krajowego który ma hale pełną ludków ze szmatkami i czyszczą formatki :) raczej to nie realne. Wiadomo sprzet mają za grube setki ale też robią grube setki mebli dziennie. A ja mam stomane i chce z niej zrobić homaga :) a tak na serio ma ktoś coś takiego w swoim sprzęcie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 14:38 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 197
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
ja mam w swojej okleiniarce takie bajery i to fabrycznie montowane. Są 2 dysze - pierwsza natryskuje płyn, żeby klej nie brudził formatki, a druga natryskuje płyn przed polerkami. Ale oba natryski są wyłączone, bo formatka w ogóle nie brudzi się klejem, a cykliny bardzo ładnie usuwają naddatek kleju; polerek nie używam, bo grubą okleinę i tak dopracowujemy małą frezarką


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 15:45 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
białą może jeszcze bym dopiescił i jakieś gładkie, ale wenge magia wg nie do przrejścia. jak ustawie za mocno to mi laminat zdziera jak za mało to klej zostaje. Krzysiek jaki masz sprzęt?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 16:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Tak samo z czarnym. Jak chcesz mieć git, to okleiniarka na powietrze lub laser.
W innym wypadku płyn absorbsen.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 16:17 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 197
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
zależy jakie masz cykliny, kopiały do cyklin i czy płyta nie jest lekko napęczniała. Ja mam tak w okleiniarce, że kopiał idzie po płycie i okleinie i nie ma znaczenia jaką ustawię wysokość oklejania, ale jak płyta po cięciu nie jest od razu oklejana, to lubi lekko zdzierać laminat. Natomiast u kolegi w okleiniarce kopiały są chyba na sztywno ustawione, bo musi idealnie ustawiać wysokość oklejanych formatek, bo inaczej mu frezuje płytę lub za mało zbiera

ps. ja mam takie bydle ;)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 16:45 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
Kawał kloca fakt. Fajne agregaty do zarabiania naroży. Co to za firma i czy ma frezowanie wstępne? podejrzewam że ma bo lipa byłaby z płynem na początku. Wracając do kopiałów. Niestety ale sie mylisz, gdyż u mnie też są kopiały jak u Ciebie moze troche mniejsze koła. czy ustawie grubośc płyty 17,5 czy 18,2 to i tak przejedzie bez problemu a kopiały sie podniosą gdyż są na sprężynach.

edit: hmm a może i nie ma wstępnego...


Ostatnio zmieniony 19 cze 2017, 21:00 przez Marta, łącznie zmieniany 1 raz
Nie pisz posta pod postem. Używaj funkcji Zmień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 18:24 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 197
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
niestety nie ma wstępnego frezowania. Dla mnie zbędna rzecz, bo tnę ostrymi tarczami i nie mam problemów z poszczerbanymi krawędziami. Maszyna duża, ale fajna. Mam ją 2 lata i odkąd ją kupiłem nic nie musiała być regulowana. Z kopiałami to nie chodziło mi, że Ty masz źle ustawione, tylko opisałem jak mam ja, a jak ma kolega. U mnie też są sprężyny i każdy agregat dostosowuje się do danej okleiny. Kolega musi ręcznie ustawić grubość okleiny i dokładną wysokość formatki. Jego maszyna ma 7 lat, więc dosyć młoda, ale moja choć starsza to o wiele lepsza. Najważniejsze, że robi robote, do której została wyprodukowana ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 21:15 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
tylke ze wstepne tez jest po to aby zliklidowac slad po podcinaku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 cze 2017, 22:15 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
no tak to chyba główne zadanie wstępnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2017, 05:44 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 197
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
no ja wiem, ale jak masz ostre i dobrej firmy tarcze, to śladu po podcinaku praktycznie nie ma


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2017, 06:30 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jasne, nie ma...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2017, 07:09 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
krzysiek8dz pisze:
no ja wiem, ale jak masz ostre i dobrej firmy tarcze, to śladu po podcinaku praktycznie nie ma

Skoro twierdzisz że nie ma to chyba nie widziałeś elementu z okleiniarki z frezowaniem wstępnym,przy podcinaku zawsze jest spoina. Co do pytania kolegi o elementy składowe do natryskiwania ,odpadają nie mogą mieć w sobie żadnych uszczelniaczy gumowych itp. po prostu rozpuszczą się, jakby za 300 zł można było by zrobić system natryskiwania żadna firma nie sprzedawała by go za takie pieniądze jak są dostępne np:
http://stolarz.sklep24h.com/lc-850-syst ... p-348.html" onclick="window.open(this.href);return false; i tu:
https://www.lumatech.eu/strony/wyposaze ... plaszczyzn" onclick="window.open(this.href);return false;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2017, 10:57 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2016, 11:12
Posty: 116
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar
Zeby nie bylo widac podcinaka trzeba najpierw puscic elementy na wozku z ustawionym ladnie podcinakiem, pozniej przestawic go na prawa strone, do formatowania z dlugosci znow przestawiac na wozek. Troche zabawy z tym jest, ale da rade zrobic ladnie bez wstepnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2017, 14:34 
Offline

Rejestracja: 30 lis 2016, 19:22
Posty: 124
Firmy to przeginaja i to bardzo nie wiem skąd biorą sie takie ceny. Chyba że to do okleiniarki i dlatego taka cena. Tak samo jest z belkami dociskowymi. Kupujesz może i markowy sprzęt drogi który nie pochodzi wcale dłużej od tańszych producentów. A koszt zrobienia belki jak dla mnie to materiały 600 zł i do tego troche spawania cięcia i jest. Cena belki 3-4 tyś :O. Może i te dysze sie nie nadają ale znajdzie sie inne nie posiadające gumowych uszczelek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 161
Załóż to:

http://www.optimat.pl/ackesoria/urzadze ... ce-un-305/

trochę pomoże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 02:05 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Okleiniarka bez wstępnego to mim zdanie wilki minus tej maszyny.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Kiedyś jak kupowaliśmy panelowe to gość użył argumentun: "tak ustawić można podcinak że wstępne frezowanie nie jest potrzebne"... Po czasie myślę że albo był idiotą albo myślał że ja jestem ;) Tak czy inaczej podcinaka tak nie ustawiasz by był zupełnie nie widoczny, bo jest to nie możliwe on poprostu musi zbierać więcej niż piła główna. Stosujemy diamentowe a i tak musi być troch szerzej.
Od jakiegoś czasu (chyba 4..5lat) mamy feldera 610 bez polerki ale z natryskiem płynu anty athezyjnego przed wstępnym frezowaniem i czasami jak płyn się skończy to odrazu widać pogorszenie na elementach. Ostatnio myślałem nad dodaniem jakiegoś natrysku czegoś poślizgowego na okleiny bo na połyskach coś widać.
Przed zakupem feldera mieliśmy bi-matic i tam dodałem natrysk przy pomocy małego pistoletu lakierniczego.
Dziś widziałem coś takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6925620746... Tylko ile tego płynu przelatuje przez to ustrojstwo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Teraz są też takie bajery

2L/dwa zestaw węży BPV compact rodzaj chłodzenia narzędzia do cięcia metalu/chłodziwa BPV opryskiwacz mgły olejowej/CNC maszyna grawerowanie router chłodnicy
http://s.aliexpress.com/ZV3yamyq?fromSns


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 22:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Nic nie ma pod tym linkiem z allegro.
Ja mam płyn antyadhezyjny na początku i płyn czyszczący przed polerkami. Różnica jest ogromna z płynami/bez.
Przerabiam po 30 l płynów na pół roku, okleinujemy praktycznie pełną zmianę. Tylko muszę uważać, bo jak się chłopcy rozpędzą i nie chce im się regulować cykliny płaskiej, to się leje bez ograniczeń ;)

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 23:05 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Marta a jakbym to chciał zastosowac w swojej maszynie co dokładnie bym potrzebował do aplikacji.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 05:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Link do allegro a przynajmniej ekran co wpisać w allegro...
A komplet na alliexpres...


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 07:24 
Online

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 578
Lokalizacja: SANOK
widziałem gdzieś na allegro czy olx dedykowany zestaw ale cena :O ok 3 tyś zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
LCM produkuje takie komplety


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 17:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Do mojej okleiniarki dorabiała to właśnie firma LCM - żeby współpracowało z agregatami. I jej płynów używamy.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Generalnie zasada działania urządzenia jest banalnie prosta dlatego też można się pokusić o te chiński kwadraciki...
Ja chyba sobie dokopie taki komplet jako natrysk na okleinę dla poślizgu lepszego :) Nawet te największe komplety z zbiornikiem nie kosztują 1/5 sprzętu LCM

Inna sprawa polecam płyny LCM są świetne!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 580
Jak tylko to zmontujesz i będzie dzialało to będe następnym który to zainstaluje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lut 2018, 19:23 
Online

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 578
Lokalizacja: SANOK
no też mnie to interesuje :) w moim felderku mam cyklinę płaską to może by to i jakoś działało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group